logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers WR 275-1 - wyciek wody na połączeniu części wodnej z gazową, co zrobić?

piećka 05 Lis 2008 16:21 4576 7
REKLAMA
  • #1 5704686
    piećka
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich.Panowie, mam problem z piecykiem jak wyzej w opisie .Zauważyłem wczoraj mały wyciek na połaczeniu częsci wodnej z gazową.Dokładnie górna pokrywe membrany wchodzącą w gazową część.Sciągnąłem z netu katalog częsci tego modelu i jest tam wszystko fajnie pokazane.Mam pytanko czy wystarczy tylko zdemontować częsc wodna i wymienic uszczelniacz ( do gazowej nie mam zamiaru sam sie zabierac ).Pisze z pracy i nie mam podglądowego zdjęcia , ale z tego co pamiętam jest tam taki mały orign na osi iglicy .Czy to on puszcza wodę ?Jeśli ktos rozbierał podobny model prosze o jakąś podpowiedż , bo nie wiem czy sam to zrobie czy wołąć specj.( mechanika jest mi nie obca więc powinienem sobie poradzić ) Pozdrawiam Piotrek
  • REKLAMA
  • #2 5704699
    wentyl100
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    jeśli jest tam uszczelnienie gumowe [ tz ORING] to wystarczy go tylko wymienić,oring dostępny w SERWISIE i nie zapomnij o wyczyszczeniu iglicy
  • REKLAMA
  • #3 5704732
    akwedukt
    Poziom 24  
    Ocena: 278
    Witam, do wymiany cała tuleja wraz z iglicą.Oring jest zaprasowany na stałe,radzę się pospieszyć bo jak skoroduje zespół gazowy to masz problem z odkręceniem śrub w zespole gazowym.Cześci do nabycia wraz z usługą w serwisie.
  • REKLAMA
  • #4 5704823
    piećka
    Poziom 11  
    Dzieki za szybką odpowiedż.Może wiesz jaki byłby koszt takiej wymiany w servisie i czy możecie kogoś polecić ( mieszkam na ursusie).Aha ,czy membrane przy okazji wymieniać piecyk ma 10 latek.Pozdr.
  • #5 5705007
    wentyl100
    Poziom 12  
    zależy jaki ma zespół wodny : mosiężny czy z tworzywa

Dodano po 1 [minuty]:

jeśli sama tuleja to ok 50 zł + usługa
  • #6 5705132
    piećka
    Poziom 11  
    Jest mosiężny.Wieczorem jak dotre do domu to wkleje zdjęcie .Pozdr. i dziękl za szybka odpowiedż
  • #7 5705527
    wentyl100
    Poziom 12  
    jak jest cały zespół mosiężny to wystarczy oring
  • REKLAMA
  • #8 5705635
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1260
    Dokładnie jak wyżej-w mosiężnych oring jest wymienny.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W piecyku Junkers WR 275-1 pojawił się wyciek wody na połączeniu części wodnej z gazową, dokładnie przy górnej pokrywie membrany wchodzącej w część gazową. Problem najprawdopodobniej wynika z nieszczelnego oringu gumowego (uszczelniacza) na osi iglicy. W przypadku zespołu mosiężnego oring jest wymienny i wystarczy jego wymiana wraz z dokładnym wyczyszczeniem iglicy. Oring jest dostępny w serwisie, a koszt samej tulei z uszczelniaczem to około 50 zł plus usługa serwisowa. W przypadku zespołu gazowego oring jest zaprasowany na stałe i wymaga wymiany całej tulei z iglicą, co powinno być wykonane przez serwis, aby uniknąć problemów z korozją i odkręcaniem śrub. Wymiana membrany nie jest konieczna, ale można ją rozważyć ze względu na wiek piecyka (około 10 lat).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA