logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usuwanie wirusa Google Custom Search - nieudane próby z ADWcleaner i Farbar Recovery Scan Tool

olabogazorro 07 Gru 2023 22:10 435 14
REKLAMA
  • #1 20851452
    olabogazorro
    Poziom 3  
    Dobry wieczór,
    od paru dni kiedy wyszukuję coś w przeglądarce, pojawiają mi się podpowiedzi wyszukiwań w dziwnej ramce. Z ciekawości sprawdziłam co to i okazało się, że jest to wirus. Mam jednak problem z jego usunięciem. Próbowałam przez ADWcleaner, jednak nie udało się. Widziałam, że inni też mieli taki problem i udawało się go rozwiązać. Dodam, że kompletnie nie znam się na informatyce, komputerach, wirusach itp. Pobrałam Farbar Recovery Scan Tool, ale nie mogę go włączyć. Bardzo proszę kogoś o pomoc!
    Zrzut ekranu z wynikami wyszukiwania Google dla frazy custom search google wirus, pokazujący podejrzane wyniki w białej ramce.
  • REKLAMA
  • #2 20851610
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8198
    Witaj,
    olabogazorro napisał:
    Pobrałam Farbar Recovery Scan Tool, ale nie mogę go włączyć.

Czy został on pobrany z tej strony? https://www.bleepingcomputer.com/download/farbar-recovery-scan-tool/

Jeśli tak, to jaki jest objaw tego, że nie można go włączyć? Jakiś komunikat może?
    Można spróbować uruchomić system w trybie awaryjnym i wtedy przeprowadzić skanowanie FRST.
  • #3 20853512
    olabogazorro
    Poziom 3  
    Tak, pobrałam z tej strony. Z tą niemożnością uruchomienia chodzi o to, że po prostu kiedy klikam w ten program, przez pół sekundy przy kursorze pokazuje mi się klepsydra, apotem nic się nie włącza. Próbowałam uruchomić jako administrator, nadal nic. Nawet spróbowałam włączyć wersję 32-bitową, chcoiaż mój system jest 64. Może robię coś źle, ale nie wiem co. Spróbuję z tym trybem awaryjnym
  • #4 20853514
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10425
    Odblokuj w defenderze, ktory blokuje.
  • REKLAMA
  • #5 20853520
    dt1
    Admin grupy komputery
    Spróbuj zmienić nazwę FRST lub FRST64 na inną. Niektóre wirusy dbają o to, żeby niektóre nazwy plików się nie uruchamiały.
    Jeśli to też nic nie da, to spróbuj uruchomić system w trybie awaryjnym i wtedy spróbuj uruchomić FRST w wersji 64 bit. W awaryjnym jest większa szansa na uruchomienie. Jeśli masz windows 10/11 to trzymając wciśnięty na klawiaturze przycisk SHIFT wybierz z menu start zasilanie -> uruchom ponownie.

W menu, które powinno się pojawić chwilę później wybierz Rozwiązywanie problemów / opcje zaawansowane / ustawienia uruchamiania - tam powinien być tryb awaryjny dostępny.
  • #6 20853586
    olabogazorro
    Poziom 3  
    Dodałam program do wykluczeń w defenderze, jednak nadal się nie uruchamia. W trybie awaryjnym to samo, chyba, że ja jakoś źle to robię
  • #7 20853609
    Kolobos
    Spec od komputerów
    To moze masz jakies inne programy do ochrony? Wylacz lub odinstaluj wszystko.

Po zmianie nazwy z frst.exe na 123.com program startuje, czy tez nie?

Zrob skan przy pomocy mbam i usun to co wykryje.
  • REKLAMA
  • #8 20853643
    olabogazorro
    Poziom 3  
    Tak, zmieniałam nazwę i nadal nic. Właśnie ostatnio jak skanowałam to wykryło FRST i nic więcej, a teraz jak skanuję to w ogóle nic nie wykrywa.
  • REKLAMA
  • #10 20853682
    olabogazorro
    Poziom 3  
    Kurczę, kolejny problem, bo jak klikam download to wyskakuje błąd 404
  • #12 20853713
    dt1
    Admin grupy komputery
    olabogazorro napisał:
    Dodałam program do wykluczeń w defenderze, jednak nadal się nie uruchamia. W trybie awaryjnym to samo, chyba, że ja jakoś źle to robię

Czy w trybie awaryjnym program się też nie uruchamia?
  • #13 20853715
    olabogazorro
    Poziom 3  
    Pobrałam z jeszcze innej strony, ale otrzymuję takie powiadomienie
    Załączniki:
    • Usuwanie wirusa Google Custom Search - nieudane próby z ADWcleaner i Farbar Recovery Scan Tool powiadomienie.jpg (20.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 20853718
    olabogazorro
    Poziom 3  
    Właśnie niestety nie

Dodano po 12 [minuty]:

Ogólnie to wyczyściłam dane przeglądania i wtedy przestał wyświetlać się ten pasek (zdjęcie w załączniku), ale nie wiem teraz czy mój komputer jest teraz bezpieczny skoro tego już nie ma, czy powinnam coś jeszcze zrobić
    Załączniki:
    • Usuwanie wirusa Google Custom Search - nieudane próby z ADWcleaner i Farbar Recovery Scan Tool wirus.jpg (50.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 20853747
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ten program tez Ci blokuje defender albo inny program anty*.

Uruchom Zabezpieczenia Windows, na liscie pojawi sie zablokwany program, wybierasz zezwol na urzadzeniu i uruchom akcje, wtedy bedziesz mogla uruchomic.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wirusem Google Custom Search, który pojawia się w przeglądarce. Próbował usunąć go za pomocą ADWcleaner, ale bezskutecznie. Pobrał Farbar Recovery Scan Tool, jednak nie może go uruchomić. Użytkownicy sugerują różne metody, takie jak uruchomienie programu w trybie awaryjnym, zmiana nazwy pliku, dodanie do wyjątków w Windows Defender oraz sprawdzenie innych programów zabezpieczających, które mogą blokować uruchomienie FRST. Po pewnym czasie użytkownik zauważa, że po wyczyszczeniu danych przeglądania problem z wirusem zniknął, ale nie jest pewny, czy komputer jest teraz bezpieczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA