Witam,
Ostatnio zmagam się z takim problemem jak poziome paski na ekranie telewizora:
Znalazłem temat na forum z podobnym problemem (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3982675.html#20609749) z tym ze u mnie te paski są raczej czarne i migaja (pojawiają się i znikają), a po jakimś czasie (tylko kiedy obraz jest statyczny) u dołu ekranu pojawia się jak by poświata i paski poziome (widac to na trzecim zdjęciu). Telewizor nie posiada żadnych mechanicznych uszkodzeń, ekran sprawdzony dokładnie po zdjęciu ramki na ewentualność jakichś ukruszeń na rantach - nic takiego nie stwierdzono.
Co zostało zrobione:
- Sprawdzone taśmy łączące MB z T-CON
- Sprawdzone taśmy łączące T-CON z Display board
- Wymieniony T-COM (został tylko przelutowany EPROM ze starego)
Niestety nic to nie pomogło. Zastanawiam się czy wina leży po stronie ekranu (ew. display board) czy może to coś z MB.
Ma ktoś może jakiś pomysł? Czy na śmietnik?
Oznaczenia:
T-CON - CCPD-TC495-008
MB - 715GB170-M0C-B00-005Y
Display board - CCPD-XL495-005
Z gory dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Ostatnio zmagam się z takim problemem jak poziome paski na ekranie telewizora:
Znalazłem temat na forum z podobnym problemem (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3982675.html#20609749) z tym ze u mnie te paski są raczej czarne i migaja (pojawiają się i znikają), a po jakimś czasie (tylko kiedy obraz jest statyczny) u dołu ekranu pojawia się jak by poświata i paski poziome (widac to na trzecim zdjęciu). Telewizor nie posiada żadnych mechanicznych uszkodzeń, ekran sprawdzony dokładnie po zdjęciu ramki na ewentualność jakichś ukruszeń na rantach - nic takiego nie stwierdzono.
Co zostało zrobione:
- Sprawdzone taśmy łączące MB z T-CON
- Sprawdzone taśmy łączące T-CON z Display board
- Wymieniony T-COM (został tylko przelutowany EPROM ze starego)
Niestety nic to nie pomogło. Zastanawiam się czy wina leży po stronie ekranu (ew. display board) czy może to coś z MB.
Ma ktoś może jakiś pomysł? Czy na śmietnik?
Oznaczenia:
T-CON - CCPD-TC495-008
MB - 715GB170-M0C-B00-005Y
Display board - CCPD-XL495-005
Z gory dziękuję za pomoc. Pozdrawiam