logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A8 D3 3.0tdi - brak ciśnienia paliwa

siwek1 08 Gru 2023 20:47 1164 2
REKLAMA
  • #1 20852691
    siwek1
    Poziom 9  
    Ocena: 32
    Witam. Jak w temacie auto zapali na chwilę zakopci nie rowno chodzi po czy zgasnie. Cisnienie paliwa na listwie skacze z 220bar na 170bar po czy gasnie a przy tym kopci. Podpiąłem manometr przed filtrem paliwa i 0 bar. W zbiorniku są 2 pompy, lewą która zasila prawa w paliwo i prawa z której wychodzą 3 króćce zasilanie,powrót i trzeci cienki to nie wiem. Dobrałem się do tej pompy i okazuje się że tam makaron przewodow! Po ferworze walki wyjąłem pompę( dodam że wcześniej sprawdziłem czy pompy są zasilane elektrycznie i było ok. Nawet je słychać jak chodzą lecz cisnienie praktycznie 0) I teraz pytanie do was. Z samej pompy wychodzą 3 przewody paliwowe i wiązka zasilająca 2 przewodami koloru czerwony/czarny. Gdy zaleje kosz pompy na stole i podłącze zasilacz prądem + do przewodu pompy koloru czerwonego i biegunem - do przewodu czarnego to pompa pracuje ale nie tłoczy paliwa. Kiedy zaś zamienię bieguny i dam + na czarny przewod pompy to z dwóch przewodow leci paliwo ale gdy zaslepie jeden przewod paliwowy a do drugiego podłącze manometr to w koszu pompy bombelkuje, ciśnienia dalej nie ma a w koszu banki. Stwierdziłem że pompa nie domaga. Wiec zakupiłem druga używana i niestety to samo przy drugiej pompie po testach na stole! Czy ktoś już miał do czynienia z takim tematem? Czy to możliwe że te 2 pompy są padnięte? A może ja się mylę i złe sprawdzam? Autodata podaję że pompa wstępna w zbiorniku powinna generować cisnienie 4-5 bar. Ktoś pomoże z tym tematem?
  • REKLAMA
  • #2 20858558
    siwek1
    Poziom 9  
    Brak ciśnienia nie jest spowodowany przez pompę bo podpisem zewnętrzna pompę która generuje 3 bar. Auto dalej nie pali. Mam pytanie jak sprawdzic czy zawor cisnienia na listwie jest sprawny?
  • #3 20864634
    siwek1
    Poziom 9  
    Auto odpaliło. Nawet pompy pasek i zawór ciśnienia mam pytanie do użytkowników 3 0 tdi jakie cisnienie na listwie powinno być na biegu jałowym? W tym modelu ma 480bar na biegu jałowym a w piku pod obciążeniem przekracza 1000bar i słychać stuki z silnika ktoś wie jakie powinno być cisnienie?
REKLAMA