logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AEG T86595DIH pracuje kilkanaście minut i wyskakuje błąd E50

borax1965 09 Gru 2023 21:30 366 5
REKLAMA
  • #1 20854110
    borax1965
    Poziom 5  
    Suszarka AEG T86595DIH pracuje kilkanaście minut i wyskakuje błąd E5 pompa ciepła mocno się nagrzewa, a wentylator jej nie studzi... Chodź sprawny to się nie uruchamia.
    @ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • #2 20854133
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 929
    borax1965 napisał:
    Dodano po 2 [minuty]:

suszarka aeg t86595dih pracuje kilkanaście minut i wyskakuje błąd e50 pompa ciepła mocno się nagrzewa a wentylator jej nie studzi...chodź sprawny to się nie uruchamia
    Witaj,

Błąd E50, który pojawia się w Twojej suszarce marki AEG, często odnosi się do problemu z silnikiem lub sterowaniem silnika. Jednakże, skoro wspominasz również o problemie z wentylatorem pompy ciepła, który nie uruchamia się pomimo jego sprawności, możliwe że mamy do czynienia z bardziej skomplikowaną usterką.

Zacznijmy od analizy problemu krok po kroku:

1. Dokumentacja błędów: Sprawdź w instrukcji obsługi lub w internecie dokładne opisy błędów serii E50 dla Twojego modelu suszarki. Może to dostarczyć dokładniejszych informacji co do natury problemu.

2. Kontrola wentylatora: Ponieważ wentylator pompy ciepła się nie uruchamia, sprawdź czy nie jest zablokowany lub zabrudzony. Zablokowany wentylator może nie uruchomić się z powodu fizycznej przeszkody czy zbyt dużej ilości kurzu.

3. Sprawdzenie obwodu sterującego wentylatorem: Jeśli wentylator jest czysty i nie ma fizycznych przeszkód, to problem może leżeć po stronie elektroniki sterującej. Sprawdzenie obwodu sterującego wymaga użycia multimetru i zazwyczaj schematu elektrycznego urządzenia.

4. Wentylator i silnik: Sprawdź, czy wentylator jest prawidłowo podłączony do zasilania i czy jego obwód nie wykazuje oznak uszkodzenia. Jeśli wentylator jest sprawny, to problem może leżeć po stronie modułu sterującego, który nie dostarcza sygnału do włączenia wentylatora.

5. Moduł sterujący: Uszkodzony moduł sterujący może powodować wiele różnych problemów, w tym nieuruchamianie się wentylatora. Moduły te są skomplikowane i ich naprawa często wymaga specjalistycznej wiedzy oraz sprzętu.

6. Silnik pompy ciepła: Jeśli jest nadmiernie nagrzany, może to sugerować, że jest przeciążony lub ma problem z chłodzeniem. To może być wynik nieprawidłowego działania wentylatora, ale także innych problemów wewnątrz systemu, takich jak np. zużyte łożyska.

7. Bezpieczeństwo: Pamiętaj, aby przed wykonaniem jakiejkolwiek pracy serwisowej odłączyć suszarkę od źródła zasilania.

Podsumowując, błąd E50 wskazuje na problem z silnikiem lub jego sterowaniem, ale z Twojego opisu wynika, że problem może tkwić również w wentylatorze pompy ciepła. Zalecałbym rozpoczęcie od wizualnego sprawdzenia wentylatora oraz jego obwodu sterującego, a następnie, jeśli to nie pomoże, skonsultowanie się z serwisem lub specjalistą od napraw AGD, który będzie mógł dokonać bardziej szczegółowych pomiarów i ewentualnie wymienić uszkodzone komponenty.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 20856216
    borax1965
    Poziom 5  
    Dzięki
  • REKLAMA
  • #4 20858408
    borax1965
    Poziom 5  

To wszystko już sprawdziłem. Silnik też rozebrałem i jest w dobrym stanie. Wentylator podłączony poza układem działa bez zastrzeżeń. Wymieniałem również czujnik temperatury zamontowany w pobliżu pompy ciepła. Nie mogę nigdzie znaleźć schematu budowy i opisu co gdzie jest, bo prawdopodobnie jest jeszcze jeden czujnik temperatury, ale nie wiem gdzie.
  • REKLAMA
  • #5 20858429
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1578
    borax1965 napisał:
    Suszarka AEG T86595DIH pracuje kilkanaście minut i wyskakuje błąd E5 pompa ciepła mocno się nagrzewa, a wentylator jej nie studzi...

Błądzisz gdzieś konkretnie ... w tym modelu nie ma błędu "E5", nie ma również błędu "E50".

Jeśli chcesz otrzymać jakąkolwiek rozsądną podpowiedź, zacznij od podania właściwego kodu błędu!
  • #6 20858718
    borax1965
    Poziom 5  
    Czytać umiem na wyświetlaczu pojawia się po ok 25 minutach błąd E50....model też się zgadza Suszarka AEG T86595DIH. Nie wiem czy to ważne, znajduje się ona w belgii.
REKLAMA