Suszarka AEG T86595DIH pracuje kilkanaście minut i wyskakuje błąd E5 pompa ciepła mocno się nagrzewa, a wentylator jej nie studzi... Chodź sprawny to się nie uruchamia.
@ElektrodaBot
suszarka aeg t86595dih pracuje kilkanaście minut i wyskakuje błąd e50 pompa ciepła mocno się nagrzewa a wentylator jej nie studzi...chodź sprawny to się nie uruchamia
Witaj,
Błąd E50, który pojawia się w Twojej suszarce marki AEG, często odnosi się do problemu z silnikiem lub sterowaniem silnika. Jednakże, skoro wspominasz również o problemie z wentylatorem pompy ciepła, który nie uruchamia się pomimo jego sprawności, możliwe że mamy do czynienia z bardziej skomplikowaną usterką.
Zacznijmy od analizy problemu krok po kroku:
1. Dokumentacja błędów: Sprawdź w instrukcji obsługi lub w internecie dokładne opisy błędów serii E50 dla Twojego modelu suszarki. Może to dostarczyć dokładniejszych informacji co do natury problemu.
2. Kontrola wentylatora: Ponieważ wentylator pompy ciepła się nie uruchamia, sprawdź czy nie jest zablokowany lub zabrudzony. Zablokowany wentylator może nie uruchomić się z powodu fizycznej przeszkody czy zbyt dużej ilości kurzu.
3. Sprawdzenie obwodu sterującego wentylatorem: Jeśli wentylator jest czysty i nie ma fizycznych przeszkód, to problem może leżeć po stronie elektroniki sterującej. Sprawdzenie obwodu sterującego wymaga użycia multimetru i zazwyczaj schematu elektrycznego urządzenia.
4. Wentylator i silnik: Sprawdź, czy wentylator jest prawidłowo podłączony do zasilania i czy jego obwód nie wykazuje oznak uszkodzenia. Jeśli wentylator jest sprawny, to problem może leżeć po stronie modułu sterującego, który nie dostarcza sygnału do włączenia wentylatora.
5. Moduł sterujący: Uszkodzony moduł sterujący może powodować wiele różnych problemów, w tym nieuruchamianie się wentylatora. Moduły te są skomplikowane i ich naprawa często wymaga specjalistycznej wiedzy oraz sprzętu.
6. Silnik pompy ciepła: Jeśli jest nadmiernie nagrzany, może to sugerować, że jest przeciążony lub ma problem z chłodzeniem. To może być wynik nieprawidłowego działania wentylatora, ale także innych problemów wewnątrz systemu, takich jak np. zużyte łożyska.
7. Bezpieczeństwo: Pamiętaj, aby przed wykonaniem jakiejkolwiek pracy serwisowej odłączyć suszarkę od źródła zasilania.
Podsumowując, błąd E50 wskazuje na problem z silnikiem lub jego sterowaniem, ale z Twojego opisu wynika, że problem może tkwić również w wentylatorze pompy ciepła. Zalecałbym rozpoczęcie od wizualnego sprawdzenia wentylatora oraz jego obwodu sterującego, a następnie, jeśli to nie pomoże, skonsultowanie się z serwisem lub specjalistą od napraw AGD, który będzie mógł dokonać bardziej szczegółowych pomiarów i ewentualnie wymienić uszkodzone komponenty.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
To wszystko już sprawdziłem. Silnik też rozebrałem i jest w dobrym stanie. Wentylator podłączony poza układem działa bez zastrzeżeń. Wymieniałem również czujnik temperatury zamontowany w pobliżu pompy ciepła. Nie mogę nigdzie znaleźć schematu budowy i opisu co gdzie jest, bo prawdopodobnie jest jeszcze jeden czujnik temperatury, ale nie wiem gdzie.
Czytać umiem na wyświetlaczu pojawia się po ok 25 minutach błąd E50....model też się zgadza Suszarka AEG T86595DIH. Nie wiem czy to ważne, znajduje się ona w belgii.