logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć drukarkę Xerox Phaser 3020 do dwóch routerów?

Jarek Dom 13 Gru 2023 18:06 1047 16
  • #1 20859884
    Jarek Dom
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Dzień dobry, jak/ jaką drukarkę podłączyć pod 2 routery wifi lub 1 router i drugi LAN? Chodzi o to, że mam swój router od Orangei drugi od firmy współpracującej, która nie chce mi ze względów bezpieczeństwa udostępnić swojego routera. Podłączyli mi router dając swoją drukarkę xerox phaser 3020 i komputer. Ja mam swój komputer i router. chciałbym na 1 drukarce drukować dokumenty z 2 komputerów. Macie pomysły?
  • #2 20860009
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1325
    Jarek Dom napisał:
    ... drugi od firmy współpracującej, która nie chce mi ze względów bezpieczeństwa udostępnić swojego routera. Podłączyli mi router dając swoją drukarkę xerox phaser 3020 i komputer. Ja mam swój komputer i router. chciałbym na 1 drukarce drukować dokumenty z 2 komputerów. Macie pomysły?

Formalnie sugeruję ich o to zapytać bo chyba nie po to się zabezpieczają abyśmy łamali te zabezpieczenia. Piszę to całkiem poważnie, pogadaj z nimi , wyjaśnij problem to znajdą rozwiązanie a jeśli nie będą chcieli to lepiej nie kombinować.
  • #3 20860013
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2026
    Może wykorzystasz port USB? Podłączenie bezpośrednie, lub poprzez zewnętrzny printserwer?
  • #4 20860722
    Jarek Dom
    Poziom 10  
    >>20860009
    ja z nimi oczywiście rozmawiałem i albo temat ich przerósł, albo model drukarki nie chodzi jednocześnie po USB i wifi

Dodano po 3 [minuty]:

Mam podłączoną drukarkę pod USB, ale tylko 1 komputer. a mnie zależy, żeby jeszcze drukować dokumenty z 2 komputera
  • #5 20860856
    freebsd
    Poziom 42  
    Jarek Dom napisał:
    Mam podłączoną drukarkę pod USB, ale tylko 1 komputer.
    Udostępnij ją z tego komputera - zamienisz komputer w printserwer, który udostępnia tą drukarkę po sieci.
  • #6 20860876
    Erbit
    Poziom 39  
    freebsd napisał:
    Jarek Dom napisał:
    Mam podłączoną drukarkę pod USB, ale tylko 1 komputer.
    Udostępnij ją z tego komputera - zamienisz komputer w printserwer, który udostępnia tą drukarkę po sieci.

Autor ma chyba podwójny NAT (drukarka i komputer są za NATem). Nie widzę innego powodu, dla którego "firma współpracująca" miałaby dawać swój router "ze względów bezpieczeństwa".
  • #7 20860899
    freebsd
    Poziom 42  
    Drukarka posiada port USB i łączność WiFi.
    Który z komputerów jest podłączony i w jaki sposób?
  • #8 20862931
    Jarek Dom
    Poziom 10  
    freebsd napisał:
    Drukarka posiada port USB i łączność WiFi.
    Który z komputerów jest podłączony i w jaki sposób?

Przepraszam, nie wiem jak odpowiedzieć na Twoje pytanie. Jeden komp jest podłączony przez USB, drugi wg informatyka z tamtej firmy nie łączy się przez WiFi, bo jak on twierdzi ,, działa albo pod WiFi, albo pod USB.

Nie wie czy to prawda. Mógłbym spróbować podłączyć ich komputer pod USB, a swój pod WiFi, choć mój komputer podłączony do internetu jest podłączony RJ45
  • #9 20863323
    freebsd
    Poziom 42  
    Jarek Dom napisał:
    działa albo pod WiFi, albo pod USB
    Sprawdź, masz drukarkę na miejscu.

Erbit napisał:
    Nie widzę innego powodu, dla którego "firma współpracująca" miałaby dawać swój router "ze względów bezpieczeństwa".
    To nie wątek na rozmowę o tym :-) lecz są firmy mające określone wymagania. Spotykam się z tym.
  • #10 20863327
    Erbit
    Poziom 39  
    freebsd napisał:
    ... lecz są firmy mające określone wymagania. Spotykam się z tym.

Dlatego napisałem wcześniej, że skoro tak robią to znaczy, że wiedzą dlaczego tak robią i nie należy tego bez nich zmieniać.
  • #11 20863911
    sles81vty
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    no a po co ci to skoro do drukowania wystarczy 1 router a nie dwa ,tylko pewnie drukarke musisz skonfigurwać po WiFi ,wtedy drukarke podłączasz przez CUPS i drukujesz ,głupie jest wogóle takie myślenie że trzeba iles tam routerów żeby coś wydrukowac. Wystarczy tylko 1 router i 1 drukarka a nie ileś tam https://en.wikipedia.org/wiki/CUPS
    https://linuxconfig.org/linux-cups-tutorial-for-beginners
    https://techblog.paalijarvi.fi/2020/05/25/mak...-to-print-to-a-cups-printer-over-the-network/
  • #12 20863952
    Erbit
    Poziom 39  
    sles81vty napisał:
    no a po co ci to skoro do drukowania wystarczy 1 router a nie dwa ,tylko pewnie drukarke musisz skonfigurwać po WiFi ,wtedy drukarke podłączasz przez CUPS i drukujesz ,głupie jest wogóle takie myślenie że trzeba iles tam routerów żeby coś wydrukowac.

Twoje myślenie też nie jest za mądre

Jarek Dom napisał:
    ... mam swój router od Orange i drugi od firmy współpracującej, która nie chce mi ze względów bezpieczeństwa udostępnić swojego routera. ...
  • #13 20864095
    sles81vty
    Poziom 12  
    Erbit napisał:
    sles81vty napisał:
    no a po co ci to skoro do drukowania wystarczy 1 router a nie dwa ,tylko pewnie drukarke musisz skonfigurwać po WiFi ,wtedy drukarke podłączasz przez CUPS i drukujesz ,głupie jest wogóle takie myślenie że trzeba iles tam routerów żeby coś wydrukowac.

Twoje myślenie też nie jest za mądre

tak jak bym nigdy z tego nie korzystał mi nie potrzeba 10 routerów wystarczy 1 podłaczam pod niego drukarke i tyle a nawet ten router nie musi być do sieci podłączony jakiejkolwiek tylko wazne żeby propagował swój adres po WiFi dhcp i potem drukuje bo nie jest tak że drukarka musi być włączona do internetu żeby drukowac. wystarczy tylko 1 router i 1 drukarka nawet nie ważne czy ten router ma dostep do internetu tylko wazne żebym ja miał do tego routera za pomoca jakiejś karty sieciowej.
  • #15 20864110
    sles81vty
    Poziom 12  
    to ma sie tak że ten autor nie rozumie jak działaja routery że musi miec dwa podpiete zamiast jednego ,pewnie wystarczy tylko do 1 podpiąć ,skonfigurowac po Wifi i to wszystko.Pewnie można kupic nawet najtanszy router na rynku za 10 zł skonfigurowac go po Wifi żeby dawął DHCP na drukarke i do sieci i potem tylko jak sie chce cos wydrukowac to trzeba przełaczyc na inne wifi i wydrukowac ,no ja do konca nie wiem co autor ma na myśłi ale to mi sie wydaje bez sensu żeby podłączać 2 routery do 1 drukarki.
  • #16 20864125
    Erbit
    Poziom 39  
    sles81vty napisał:
    to ma sie tak że ten autor nie rozumie jak działaja routery ...

Nie Kolego. Autor użytkuje nie swój sprzęt i drugi router jest wymogiem właściciela sprzętu - firmy, która jemu ten sprzęt użyczyła co autor jasno opisał w pierwszym poście.
  • #17 20864130
    sles81vty
    Poziom 12  
    no a co to za problem żeby przepiąc kabel z 1 routera do drugiego tylko chodzi o to zeby drukarka była znajdowalna w sieci miała swoj adres ip czy to bedzie ten czy tamten router to żadna rożnica. Tzn no może być róznica czasami że sie trzeba przelogować z jednej sieci do drugiej ale po za tym to różnic nie ma.Bo chodzi o to żeby byc w sieci tej samej co drukarka żeby wydrukowac.
    Można zrobić jakieś kombinacie żeby 2 routery były zbierane do 1 za pomoca dual wan bo sa takie routery i wtedy drukowac z tego ostatniego routera. No ale to wiadomo dodatkowy koszt wygoda i tylko dla tych co duzo drukuja tak normalnie to wystarczy prościej to zrobić jak wyżej napisałem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak podłączyć drukarkę Xerox Phaser 3020 do dwóch routerów WiFi lub jednego routera i LAN, ponieważ ma dwa różne routery, z których jeden jest od firmy współpracującej, która nie udostępnia swojego sprzętu. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, takie jak podłączenie drukarki przez USB lub skonfigurowanie jednego z komputerów jako serwera druku. Wskazano również, że drukarka może działać tylko w trybie USB lub WiFi, co ogranicza możliwości jednoczesnego podłączenia. Użytkownicy podkreślają, że wystarczy jeden router do drukowania, a dodatkowe routery mogą być zbędne. Istnieją również sugestie dotyczące konfiguracji DHCP oraz użycia prostych routerów do udostępnienia drukarki w sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA