logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić VLAN dla Internetu w ZTE ZXHN F601 i H3640 od INEI?

twisteros2 16 Gru 2023 07:58 25395 31
  • #1 20863595
    twisteros2
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Podłączyli mi światło z INEI (infrastruktura ŚI). Dostałem terminal ONT ZTE ZXHN F601 (jak na zdjęciu) oraz ruter ZTE ZXHN H3640. Chce podłączyć do ONT'ka swój ruter. Znalazłem info na SAT Kurier, że internet jest na VLAN 60. Sklonowałem MAC, ustawiłem ten VLAN, wyłączyłem ONT na kilka minut no i nie działa. INEA mówi, że nie podaje klientom takich informacji. Na którym VLAN jest internet? (dwa pozostałe to VOIP/Management i IPTV)

Białe urządzenie ZTE ZXHN F601 ONT z dwoma portami i przyciskiem zasilania.
  • #2 20863644
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1305
    W INEA jest chyba tryb bridge, tak przynajmniej napisał autor tego tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3898709.html

To powinno rozwiązać wszystkie problemy. Poza tym w tamtym temacie podano VLANy.
  • #3 20863655
    twisteros2
    Poziom 3  
    Widziałem ten temat i próbowałem tego VLANA (60), bez skutku.
    Dzwoniłem dwa razy do INEA i powiedzieli, że nie wspierają trybu bridge ani podłączania swojego rutera.
    Ale jak mi zadziała, to nie mają nic przeciwko.
    Znalazłem inny post gdzie nie działa telewizja https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=23337
    Pomaga ponoć podanie dnsów INEA (dhcp list).
    Zaraz będę próbował.
  • #4 20900520
    prokimac13
    Poziom 4  
    Ocena: 8
    I jak, udało Ci się coś zdziałać?
  • #5 20900765
    twisteros2
    Poziom 3  
    Niestety nie. Próbowałem różnych wartości VLAN, które są używane w innych sieciach ale żadne nie pasowało. Niestety nie jest to standard i każdy wybiera inną wartość. A liczba z tego co wiem może być z zakresu 1-65535. A INEA powiedziała, że nie udostępnia tych danych. Jest opcja włożyć bridge między ONT a ichniejszy ruter, uruchomić na nim tcpdump i przeanalizować ramki. Jakbyś dowiedział się lub doszedł do czegoś to daj znać.
  • #6 20900769
    prokimac13
    Poziom 4  
    Mają u mnie montować po 20 stycznia, wtedy zacznie się zabawa 😎. Jak coś się uda to na pewno dam znać.
  • #7 20907675
    krzemunio
    Poziom 1  
    Nie musisz nic ustawiać czy klonować MAC. Odłącz router od ONTa, wyłącz ONTa (chyba 1min starczy) i podłącz swój router. Uruchom ONTa i swój router. Zrobiłem tak u siebie i wszystko śmiga z moim Archerem C7.
    Co do bridge mode - podczas rozmowy z technikiem usłyszałem info, że da się to ustawić ale trzeba kontaktować się obsługą INEA bo tylko oni to mogą zmienić. Z kolei obsługa INEI mówi, że oni przy tych routerach nie mają możliwości ustawienia bridge.
  • #8 20908281
    twisteros2
    Poziom 3  
    Jakiej firmy i model ONT'a dostałeś?
  • #9 20939576
    prokimac13
    Poziom 4  
    Wczoraj zamontowali mi usługi, ONT dostałem od Huawei, router również H3640. Po podłączeniu Tplink AX55 tak samo jak u Ciebie, nie przydziela adresu. Jutro spróbuję z tcpdumpem coś przechwycić i dam znać.
  • Pomocny post
    #10 20941294
    prokimac13
    Poziom 4  
    Zrzut ekranu z programu Wireshark pokazujący pakiet VLAN 802.1Q z ID: 20.
    Mamy to drodzy Państwo. VLAN 20 u mnie zadziałał. Inea na sieci Światłowód Inwestycje. Przechwycone przez wireshark.
  • #11 20962294
    twisteros2
    Poziom 3  
    Graty. Ja nie miałem tyle cierpliwości i pożegnałem się z nimi. Może wrócę. Zadowolony jesteś z transferów i pingów?
  • #12 20962342
    prokimac13
    Poziom 4  
    Tak, przy taryfie 1000/300 realnie pobieranie wychodzi około 920, a wysyłanie około 280. Pingi do Polski około 4-6ms. Testy zrobione na speedtest.pl. Zakupione mam zmienne publiczne IP, ustawionego Wireguarda, wszystko śmiga bez problemu. Póki co nie mam żadnych zarzutów jeśli chodzi o sprawy techniczne.
  • #13 20963282
    Breethagh
    Poziom 2  
    Cześć.
    prokimac13

Potrzebuje pomocy w konfiguracji Inea na światłowód inwestycje 1000/300.

Dostałem.
    ONT : Huawei echolife HG8010Hv3
    Router : ZTE ZXHN H3640.

pomóżcie to skonfigurować bo zostało mi 2 tygodnie na wypowiedzenie umowy.
    mój router to Asus GTAX6000. Konfig wan jak na zrzucie .

Jak sprawdzić jaki VLAN i jak to zrobić HELP PLIX.

Zdjęcie ekranu konfiguracji sieciowej routera Asus GTAX6000 z ustawieniami WAN, VLAN i DNS.

Dodano po 1 [minuty]:
  • Pomocny post
    #14 20963294
    prokimac13
    Poziom 4  
    Cześć, możliwe, że w Twoim regionie działają na innym VLAN. Nie jestem specem, więc nie wiem jak powinno robić się to zgodnie ze sztuką, natomiast ja zrobiłem następująco:

- Pobranie WireShark
    - Podpięcie routera INEA (ZTE) do zasilania, bez ONT.
    - Poczekanie chwilę aż zbootuje
    - Podpięcie komputera przez ethernet do ZTE do portu WAN
    - Uruchomienie WireShark

I w WireShark znalazłem informację na jaki VLAN woła.
    Zrzut ekranu ustawień konfiguracji IPTV/VLAN na routerze.
  • #15 20963306
    Breethagh
    Poziom 2  
    Kolega orbit się nie denerwuje, jeszcze jestem w trakcie konfigu, sieci iot etc. no i w euforii , że nie muszę wypowiadać umowy :).

Moja konfiguracja w Asusie:
    Zrzut ekranu interfejsu konfiguracji routera ASUS z ustawieniami sieci WAN.

Brwinów pod Warszawą / 05-840
    Vlan 20
    DNS (u mnie działają wszystkie dostępne)
    Mac adres sklonowałem, ale działało bez klona.
    -----------
    Mamy to Mordo!!!!

Wziąłem u nich 4gsm (przeniesienie)+ Światłowód.

Dzisiaj już szedłem z nimi na noże, albo dają dane albo out i idę do orange.
    Umowa dopiero co podpisana.

Obawiałem się PPPOE, a tu nawet nie klonowałem Mac.
  • #16 20963318
    prokimac13
    Poziom 4  
    No i gitara. Jaki u Ciebie był VLAN?
  • #17 20963340
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1305
    prokimac13 napisał:
    No i gitara. Jaki u Ciebie był VLAN?

Taki:

Breethagh napisał:
    Mamy to Mordo!!!!
    ...

Bo tyle wypowiedź Kolegi znaczy dla innych użytkowników forum, którzy przyszliby z takim samym problemem.
  • #18 20968015
    dipalomeri
    Poziom 4  
    Moja lokalizacja to Zgierz k/Łodzi. Po ustawieniu vlan 20 zadziałalo od razu. Na wszelki wypadek ustawiłem tez MAC ale nie wiem czy to bylo konieczne. Dziala super na moim redmi AX5. Ten ich routerek to trochę przerost formy nad treścią. To ze pobiera 3 razy więcej pradu niz moj router to najmniejszy problem. Okazalo sie ze ich router nie widzi moich inteligentnych włączników od sonoff po wifi - pomimo zmiany wszelkich ustawien.
    Czy ktoś wie jaki jest vlan do Voip?
  • #19 21000251
    Daro6602
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    >>20963306
    Cześć rozumiem, że wziąłeś sam Internet bez TV? Jakie pingi w grach masz CS:GO VALORANT? Sprawdzałeś może routing?
  • #20 21000637
    bernanio
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    INEA, VLAN 20 i VLAN 350, nie przydziela IP po sklonowaniu MAC, przerabiał ktoś? Wiem, że jeszcze jest parę innych parametrów, ale raczej by się w to nie bawili.
    802.1Q Virtual LAN, PRI: 4, DEI: 0, ID: 20
    Client MAC address: zte_xx:xx:xx (cc:29:bd:xx:xx:xx)
    Client hardware address padding: 00000000000000000000
    Server host name not given
    Boot file name not given
    Magic cookie: DHCP
    Option: (53) DHCP Message Type (Discover)
    Length: 1
    DHCP: Discover (1)
    Option: (60) Vendor class identifier
    Length: 15
    Vendor class identifier: ZXHN_H3640-mngt
    Option: (12) Host Name
    Length: 26
    Host Name: atadevicecc:29:bd:xx:xx:xx
    Option: (61) Client identifier
    Length: 7
    Hardware type: Ethernet (0x01)
    Client MAC address: zte_xx:xx:xx (cc:29:bd:xx:xx:xx)
    Option: (55) Parameter Request List
    Length: 8
    Parameter Request List Item: (1) Subnet Mask
    Parameter Request List Item: (3) Router
    Parameter Request List Item: (6) Domain Name Server
    Parameter Request List Item: (51) IP Address Lease Time
    Parameter Request List Item: (54) DHCP Server Identifier
    Parameter Request List Item: (121) Classless Static Route
    Parameter Request List Item: (43) Vendor-Specific Information
    Parameter Request List Item: (42) Network Time Protocol Servers
    Option: (255) End
    Option End: 255

Podobnie na VLAN 350

Ogarniał może ktoś TR-069 w INEA?
  • #21 21009016
    dipalomeri
    Poziom 4  

>>20963294
    Jak już pisałem w poprzednim poście VLAN 20 działa u mnie idealnie. Z ciekawości jednak zgodnie z Twoją instrukcją podpiąłem router Inea i włączyłem Wiresharka. Dodam, że wcześniej nie używałem tego narzędzia, ale po uruchomieniu nigdzie nie widzę skąd wydobyłeś nr. VLAN.
    Czy mógłbyś mnie naprowadzić, gdzie go znaleźć, bo chciałbym wydobyć również VLAN do VoIP i TV. Z góry dziękuję.
    Załączniki:
    • Jak ustawić VLAN dla Internetu w ZTE ZXHN F601 i H3640 od INEI? Bez tytułu.jpg (401.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 21009396
    bernanio
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Musisz użyć 2 kart Ethernet, robisz połączenie mostowe (tak to się jakoś nazywało w windows) i uruchamiasz Wiresharka na tym interfejsie, dla ułatwienia wyłączasz urządzenia, wpinasz przez wiresharka, włączasz urządzenia i masz wszystko do odczytu od uruchomienia.
    możesz zapisać plik ze skanu i go później analizować, albo podesłać komuś do analizy. W przypadku który przerabiam dochodzi jeszcze obsuga TR-068, przez ten protokół najwyraźniej podawane są dodatkowe parametry, m.in. konfiguracja SIP dla VoIP
  • #23 21009877
    dipalomeri
    Poziom 4  
    Powiedzmy że jestem na średnio wyższym poziomie w tych tematach ale nie zrozumialem twojej wypowiedzi w części w której piszesz o 2 kartach i sposobie podłączenia tego z routerem. Poza tym odbiega to trochę od instrukcji podanej w poprzednich postach.
    Co do drugiej części twojego postu to podzielam twoje obawy. Sam vlan nie pomoze jak nie mam danych do logowania. Na jakims forum wyczytalem ze po resecie do ustawien fabrycznych mozna szybko wejść w ustawienia i wyłączyc ten protokół TR 069. No ale to tez chyba nie rozwiazuje problemu bo nie masz też danych do uruchomienia voip.

PS Wczytalem się w dokumentacje Wiresharka i mniej więcej wiem o co chodzi ale trochę przy tym za dużo roboty. Sukces zalezy jeszcze od typu kart sieciowych którymi dysponujesz i nie bardzo chce mi się walczyć ze sterownikami. Daj znac jezeli uda ci się wydobyć dane SIP
  • #24 21011382
    kokosoft
    Poziom 15  
    Ocena: 23

Zamiast komputera z 2 kartami możesz użyć routera z opcją port mirroring
  • #26 21012972
    kemus
    Poziom 10  
    Ocena: 6

Ktoś wie jaki jest VLAN dla VOIP? I jak odczytać to hasło do VoIPa z tego routera H3640 od inei? I jak to ogarnąć na Mikrotiku?
  • #27 21055438
    sawik_7BF
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Metodą switcha z port mirroringiem ustaliłem, że internet śmiga bez znacznika VLAN, VoIP na VLANie 20, a TV 350. INEA, Poznań Rataje, router H3640, a ONT nie pamiętam. Co do VoIP to jest to najpopularniejszy SIP. Niestety, hasło do rejestracji po SIPie siedzi w routerze i nie bardzo wiem, jak je wydobyć, a na infolinii mi powiedzieli, że klientom indywidualnym nie udostępniają takich danych. W związku z tym opcja z własną bramką ATA, telefonem IP ew. apką na komórce odpada :( Duży minus moim zdaniem.
  • #28 21058750
    dipalomeri
    Poziom 4  
    No nie wiem. Ja musialem ustawic vlan 20 na wan aby internet zaczął działać. Bez ustawienia vlan20 internet nie działa. Co do vlan na voip to nie wiem bo bez haseł i tak się nic nie zdziala. Być moze voip tez działa na vlan 2o. Tak na marginesie, czy sprawdziłeś na innym rouerze czy bez ustawienia vlan20 dziala ci internet ?
  • #29 21060363
    sawik_7BF
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Na razie robiłem tylko analizę pasywną, sam podsłuch istniejącej transmisji. Ostatecznie, w różnych lokalizacjach INEA może stosować różne VLANy, czemu nie. Za jakiś czas pewnie będę też miał dane z innej ratajskiej lokalizacji.
  • #30 21187772
    donat2000
    Poziom 11  
    Mam pytanie, jaki router polecacie zamiast tego, co daje INEA? Drugie pytanie, czy ktoś rozgryzł bramkę VoIP, login i hasło?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o konfiguracji VLAN dla internetu w sieci INEA, korzystając z terminali ONT ZTE ZXHN F601 oraz routerów ZTE ZXHN H3640. Główne problemy dotyczą ustawienia VLAN, który według różnych źródeł może wynosić 20 lub 60, oraz braku wsparcia ze strony INEA w kwestii trybu bridge i dostępu do danych konfiguracyjnych. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując, że w niektórych przypadkach wystarczy ustawić VLAN na 20, aby uzyskać dostęp do internetu. Wiele osób sugeruje użycie narzędzi takich jak Wireshark do analizy ruchu sieciowego w celu ustalenia właściwego VLAN. Problemy z VoIP i dostępem do haseł SIP również są poruszane, a niektórzy użytkownicy skarżą się na brak możliwości uzyskania tych informacji od dostawcy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA