logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak założyć prywatną sieć WiFi bez fizycznego dostępu do routera głównego?

micjoj1986 16 Gru 2023 09:02 1248 1
  • #1 20863650
    micjoj1986
    Poziom 1  
    Witam, mam pytanie, mieszkam w budynku 3 piętrowym, na każdym piętrze jest jest jeden router i kilka mieszkań które z niego korzysta. Chciałem się dowiedzieć czy możliwe jest stworzenie własnej sieci domowej przy użyciu dodatkowego routera bez fizycznego dostępu do routera głównego. Chodzi mi o to że chciałbym sam Internet pozyskać przez wifi z routera głównego i stworzyć dodatkową prywatną sieć z osobną nazwą i hasłem żeby połączyć do niej swoje urządzenia (laptopa, drukarkę, TV, konsolę, telefony) i żeby nikt inny nie miał do nich dostępu?? Szukałem odpowiedzi w Internecie ale nie udało mi się nic znaleźć, wiem nawet czy taka funkcja ma swoją nazwę albo czy w ogóle istnieję.
  • #2 20863664
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1333
    Jest taka możliwość.
    Potrzebujesz urządzenia, które połączy się z tym udostępnionym WiFi oraz urządzenia na którym uruchomisz NAT (routing). Często obydwie te możliwości są w jednym urządzeniu ale takie rozwiązanie może wprowadzać pewne ograniczenia.

Reasumując potrzebujesz routera z funkcją AP Client lub AP station - różni producenci różnie to nazywają więc...

Poza tym na tym etapie nie wiedząc co chcesz uzyskać (jakie masz potrzeby) nie wiem czy lepiej będzie posiadać jedno urządzenie, które będzie miało obydwie funkcjonalności czy dwa a może nawet 3 urządzenia. Napisz jakiej powierzchni lokal chcesz obsłużyć i czy chcesz w domu mieć głównie po WiFi (nie polecam) czy po kablu też.
REKLAMA