logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prywatna sieć wifi. Jaki sprzęt będzie potrzebny? Mam modem kablowy.

Rybak_ 10 Kwi 2006 19:06 1989 3
REKLAMA
  • #1 2513529
    Rybak_
    Poziom 2  
    Mam pytanie. Chce zrobić sieć drogą radiową z kolegą w znacznej odległości (ja mam internet, on nie i chcemy zeby miał ;-) ) .
    Z konfiguracją dam sobie radę a jak nie to google pomoże, ale czytając dużo tych Faq i innych artykułów mam mętlik w głowie.
    Znalazłem zwykłe routery i routery wifi. Mam modem kablowy, czy można podłączyć zwykły router i podłączyć do niego antene?
    Co musi mieć mój kolega aby odebrać sygnał z internetem ? Wiem ze było ale naprawde juz zgłupiałem. Antene sie jakoś podłącza do sieciówki (chodzi o kolege ;) ) czy trzeba i sieciówke wifi i antene??
    Z góry dziękuje za czas poświęcony na czytanie tego postu, proszę o odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 2514934
    Maras_23
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Wszystko zalezy od tego, z jakiej sieci korzystasz, kto jest Twoim providerem. Jesli jest to modem kablowy, domyslam sie ze dostawca jest kablowka. Zorientuj sie jak wyglada Twoj adres IP, czy dostajesz IP zewnetrzne, czy wewntrzne.. Jak jest z udostepnianiem Internetu na drugi komputer w sieci itd.. Z tego co wiem, przewaznie modemy te podlaczane sa poprzez zlacze USB do kompa, wiec tutaj jest maly problem.. Najprosciej zrobilbys stawiajac wtedy jakiegos kompa i skonfigurowal go jako serwer. Podlaczasz modem USB do kompa, montujesz w nim karte LAN i karte WiFi. Komp laczy sie do internetu i udostepnia net na sieciowke LAN dla Ciebie i na sieciowke WLAN do kolegi. Musisz sie zorientowac na poczatku w sposobie Twojego podlaczenia do internetu, bo rozwiazan jest wiele.

--
    Pozdrawiam,
    Marek.
  • REKLAMA
  • #3 2516191
    Rybak_
    Poziom 2  
    Tak, mam internet z kablówki, ale wpięty przez karte sieciową, mam ip zmienne ale zmienia sie rzadko.
  • #4 2516875
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Prawdopodobnie Twoj dostawca netu filtruje uzytkowników po MAC i DHCP przedziela IP automatycznie. Na poczatku bedzie Ci potrzebny router wifi. Kabel z kablówki wpinasz do WAN routera. Twoj komp podpinasz skretka do routera. Klonujesz w routerze MACa Twojej sieciówki. Wystawiasz antene na dach i podpinasz ja np na kablu h155 do routera w wejscie ant. U kumpla instalujesz karte wifi, kabel tez moze byc h155 i antene. Konfg. nie bede Ci mieszał bo zalezy od routera a z reszta powiedziałes ze sobie sam z nia poradzisz.
REKLAMA