logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102 - problem z wyborem stacji przez sensory dotykowe, schemat potrzebny

Gorgoroth 29 Maj 2002 21:39 3628 6
REKLAMA
  • #1 17289
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 63
    Witam!
    Ma ktorys z kolegow schemat tego amplitunera?? Wiem ze byl on na elektrodzie ale narazie nie ma do dostepu do dzialu servis:( Jezeli ktos go ma to prosze o przeslanie mi na gorgoroth.dabrowka(_at_)wp.pl .
    Chyba ze ktos spotkal sie z problemem takim jak mam ja i moze mi podac przyczyne. Wybor stacji jest za pomoca sensorow dotykowych i czasami jest taka sytuacja ze nie mozna wybrac innego kanalu, tzn jezeli na przyklad wybranym kanalem byl kanal 5 i chcemy zmiec na przyklad na 2 to po dotknieciu sensora odbiornik przelacza sie na na 2 ale gdy odsuniemy palec to powraca na kanal 5. Podejzewam ze to wina SAS6600 i SAS6700, ale czy to mozliwe ze oba bylyby uszkodzone(poza tym nigdzie nie moge ich dostac)??pozostale elementy na plytce programatora sa sprawne, nie jestem pewien czy napiecia sa prawidlowe, potrzebuje schematu.
    Z gory dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 17311
    MAREK24
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    układy te są bardzo czułe i czasami wystarcza zawilgocenie na sensorach do ich zblokowania. Zalecałbym sprubować od dokładnego przeczyszczenia styków. Układy te są trudno dostępne obecnie to prawda, ale pracują one zależnie i blokada jednego z nich ne którymś styku powoduje brak możliwości przełączenia.
  • REKLAMA
  • #3 17313
    Gorgoroth
    Dzieki za zainteresowanie.
    Styki wyczyszczone, niestety systuacja bez zmian:(
  • #4 17316
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Schemat znajdziesz na stronie: www.schematy-baza.prv.pl
  • REKLAMA
  • #5 17428
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Nie wiem jak czyściłeś te styki ale przemyj jeszcze raz sensory np izopropanolem, dokładnie i wysusz suszarką. W tym radiu nawet mucha potrafi przełączyć stację, jest tak czułe, minimalny osad z palców już tak działa.

SławeK
  • #6 17477
    Gorgoroth
    oldboy : dzieki ze info o schemacie, wszystkie napiecia sie zgadzaja elementy na plytce programatora tez sprawne na 100% ( nie podstawialem tylko SAS'ow)
    SlaweK : przemyje jeszcze raz dam znac o efektach
  • REKLAMA
  • #7 17750
    Gorgoroth
    Jednak byly zle przemyte :oops: poprawilem i sprzet dziala :) Dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył amplitunera Radmor 5102, w którym wybór stacji radiowej za pomocą sensorów dotykowych był niestabilny – po dotknięciu sensora odbiornik przełączał się na wybrany kanał, lecz po odsunięciu palca wracał do poprzedniego. Podejrzewano uszkodzenie układów SAS6600 i SAS6700, które są trudno dostępne. Zalecano dokładne oczyszczenie styków sensorów, gdyż ich wysoka czułość powoduje, że nawet minimalne zabrudzenia lub wilgoć mogą blokować przełączanie. Po wielokrotnym, dokładnym przemyciu sensorów izopropanolem i wysuszeniu problem został rozwiązany. Schemat amplitunera można znaleźć na stronie www.schematy-baza.prv.pl. Pozostałe elementy na płytce programatora oraz napięcia były prawidłowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA