logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Waeco CF35 nie działa na 12V, a na 230V działa.

jaxkub 23 Gru 2023 17:08 891 2
REKLAMA
  • #1 20873780
    jaxkub
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam.
    Lodówka Waeco CF35 nie działa na 12V, ale działa na 230V.

Podłączając lodówkę do 230V, wszystko działa poprawnie. Jednakże, gdy podłączam ją do 12V, nie uruchamia się w ogóle, a czerwona dioda miga dwa razy (opis błędu: Fan over current cut-out, Jeśli obciążenie obwodu wentylatora w module sterującym przekracza 0,5 Ampera, system ulegnie awarii).
    Gdy odłączam wentylator, kompresor uruchamia się poprawnie i zaczyna chłodzić, ale po około 30 sekundach, gdy kompresor próbuje przyspieszyć (na 230V cykl jest taki sam, kompresor przyspiesza po około 30 sekundach), kompresor się zatrzymuje i czerwona dioda znowu miga dwa razy.
    Podłączenie innego wentylatora nie daje żadnych rezultatów.
    Zdjęcie modułu poniżej danfoss
    Załączniki:
    • Lodówka Waeco CF35 nie działa na 12V, a na 230V działa. Rudra_20231223_171102_lmc_8.4.jpg (1.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20874734
    3saszetki
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam, nie wiem, czy moja podpowiedź będzie pomocna- podpowiedź na zasadzie wskazania kierunku diagnostyki. Po piersze należy sprawdzić na jakim napięciu pracuje agregat 12 czy też 230V. Diagnostykę przeprowadziłbym od strony zasilania napięciem 12V. Jeżeli agregat pracuje na 230V sprawdzić należałoby przemiennik napięcia ( transformator lub przemiennik elektroniczny) wizualnie jak też wykonać pomiary. Według mnie z tej ścieżki zasilania są za niskie parametry, bądź też coś pobiera za dużo prądu powodując spadek napięcia np. przegrzanie wentylatora lub przemiennika, przytarty wentylator, zaśniedziałe bądź przegrzane połączenia elektryczne .

Pozdrawiam.
    Życzę Błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia i szybkiego uporania się z awarią.
  • #3 20883901
    jaxkub
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Ktoś z małopolskiego/śląskiego podjąłby się naprawy?
    Opisałem dokładnie problem w pierwszym poście, wygląda to tak jakby jakiś układ zabezpieczający zadziałał i odłącza sprężarkę przy większym obciążeniu.
REKLAMA