logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja Windows 11 z USB nie działa na Acer Nitro 5 - czarny ekran

maslowskim80 23 Gru 2023 22:33 6327 17
REKLAMA
  • #1 20874200
    maslowskim80
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Kupiłem nowego laptopa gamingowego Acer Nitro 5 bez systemu operacyjnego. Na starym laptopie sciągnąłem z oryginalnej strony Microsoftu Media Creation Tool na pendriva. Następnie włożyłem tego pendrive do nowego laptopa i nic sie nie dzieje. W BIOSie ustawiłem BOOT na USB HDD potem F10 (save and exit) i nadal nic sie nie dzieje. Mam czarny ekran z napisami po angielsku. Ostatni wers "Press ESC in 1 second to skip startup.nsh any other key to continue" i pod spodem Schell. Laptop widzi pendrive ale nie reaguje. Ktos wie co dalej?
  • REKLAMA
  • #2 20874206
    krzsio
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Wyślij zdjęcie jak to wygląda. Co się dzieje gdy klikniesz ESC?
  • #3 20874213
    maslowskim80
    Poziom 3  
    Nic się nie dzieje. Ja wciskam Enter to wyskakuje kolejne "Schell"
  • Pomocny post
    #4 20874217
    krzsio
    Poziom 15  
    Spróbuj wpisać w tym shellu exit. Jeśli to nie pomoże to sprawdź czy w biosie masz wyłączono opcję secure boot.
  • #5 20874218
    maslowskim80
    Poziom 3  
    Ekran komputera z wyświetlonym EFI Shell pokazującym urządzenia dyskowe. Ekran laptopa z widokiem na powłokę EFI Shell pokazującą listę dysków oraz komendy shell.

Dodano po 4 [minuty]:

Zaraz dam znać co dalej. Jeszcze raz ściągam Media Creation Tool na pendrive.

Dodano po 29 [minuty]:

Wpisałem exit i pojawił mi sie Bios wybierz rozruch. Wybrałem USB i się ruszyło. Dzięki

Dodano po 13 [minuty]:

Instalator Windowsa ruszył ale nie działa mi touchpad i nie moge klikać dalej.
  • REKLAMA
  • #6 20874265
    krzsio
    Poziom 15  
    Pokaż ustawienia w biosie.
  • #7 20874278
    maslowskim80
    Poziom 3  

Interfejs BIOS-u na laptopie z wyświetlonymi ustawieniami systemowymi. Zdjęcie ekranu BIOS z ustawieniami zaawansowanymi, pokazujące opcje Intel VT-X i VT-D jako włączone. Zdjęcie ekranu ustawień BIOS/UEFI na laptopie marki Acer. Ekran ustawień BIOS z priorytetem bootowania, gdzie UEFI SHELL jest ustawiony przed USB HDD: PHILIPS.
  • #8 20874284
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    maslowskim80 napisał:
    Instalator Windowsa ruszył ale nie działa mi touchpad i nie moge klikać dalej.

Podepnij myszkę USB i dokończ instalację. Sprawdź pod systemem czy TP będzie działał. Jeśli nie, sprawdź czy jest widoczny w menadżerze urządzeń. Pobierz wszystkie sterowniki i aktualizacje dla systemu.
  • #9 20874285
    maslowskim80
    Poziom 3  

Działa mi tabulator i mogę przechodzić dalej. To normalne?

Dodano po 1 [minuty]:

Nie mam myszki. Działa mi tabulator i + jak chcę wyrazić zgody
  • #10 20874291
    ArturJK
    Poziom 39  
    maslowskim80 napisał:
    Działa mi tabulator i moge przechodzić dalej. To normalne?

Jak najbardziej, obsługa jest realizowana za pomocą myszki lub klawiatury.
  • REKLAMA
  • #11 20874481
    krzsio
    Poziom 15  
    maslowskim80 napisał:

Interfejs BIOS-u na laptopie z wyświetlonymi ustawieniami systemowymi. Zdjęcie ekranu BIOS z ustawieniami zaawansowanymi, pokazujące opcje Intel VT-X i VT-D jako włączone. Zdjęcie ekranu ustawień BIOS/UEFI na laptopie marki Acer. Ekran ustawień BIOS z priorytetem bootowania, gdzie UEFI SHELL jest ustawiony przed USB HDD: PHILIPS.

Na ostatnim zdjęciu masz pokazane dlaczego odpalał ci się shell zamiast instalatora. Źle ustawiłeś priorytet bootawania. Na pierwszym miejscu powinien być pendrive.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 20874491
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    maslowskim80 napisał:
    W BIOSie ustawiłem BOOT na USB HDD potem F10 (save and exit) i nadal nic sie nie dzieje

Prawdłowo ... ;-)
    Należy zrobić zgodnie z instrukcją producenta (tu ACER) dla danego modelu laptopa...

przykładowo:
    https://community.acer.com/en/discussion/6821...know-how-to-install-it-on-my-new-empty-laptop

są też czasem (w zależności od modelu) niezbędne różne dodatki, typu hasło, IRST itp
  • #13 20874604
    maslowskim80
    Poziom 3  

Dzięki wszystkim za pomoc. Teraz instalator wymaga wybrać dysk, na którym mam zainstalować system Windows, a nie mam żadnego. Wybieram "załaduj sterownik" i dostaję informację, abym włożył nośnik instalacyjny z plikami sterownika. Może to być CD, DVD lub dysk flash USB. Oglądam różne filmiki na YouTube, jak zainstalować Windowsa krok po kroku, i wszędzie tam już mają dyski. Może ktoś podesłać mi link, jak się z tym uporać Ekran instalatora systemu Windows z komunikatem o wyborze sterownika do zainstalowania. Ekran instalatora Windows z komunikatem o braku dysku. Instalator systemu Windows z opcją wyboru folderu ze sterownikami. Komunikat o błędzie w instalatorze systemu Windows informujący o braku podpisanych sterowników.
  • Pomocny post
    #14 20874621
    krzsio
    Poziom 15  
    Uruchom wiersz poleceń w instalatorze. Uruchom narzędzie Diskpart. Następnie wpisz list disk. Wybierz dysk na którym chcesz zainstalować Windowsa za pomocą polecenia select disk x. X to numer dysku. Wybrany dysk wyczyść za pomocą polecenia clean. Następnie sformatuj go przy pomocy komendy format. Po tym zabiegu zrestartuj komputer i zobacz czy pojawi Ci się jakiś dysk.
  • #15 20874626
    ArturJK
    Poziom 39  
    Instalator nie ma sterownika do kontrolera dysku i tym samym dysk jest niewidoczny. Musisz załadować sterownik do kontrolera na USB i wskazać go instalatorowi. Podaj dokładny model urządzenia np: Acer Nitro AN515-31, Nitro 5 to seria.
  • #16 20874634
    maslowskim80
    Poziom 3  
    To jest model Nitro AN515-57.
    Mam wejść na stronę Acera i ściągnąć sterowniki do tego modelu na pendrive?
  • #18 20881662
    maslowskim80
    Poziom 3  
    Pościągałem z oryginalnej strony sterowniki i Windows się zainstalował.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z instalacją systemu Windows 11 na nowym laptopie Acer Nitro 5, który nie miał zainstalowanego systemu operacyjnego. Po utworzeniu bootowalnego pendrive'a z użyciem Media Creation Tool, laptop nie uruchamiał instalatora, a zamiast tego wyświetlał czarny ekran z komunikatem o shellu. Po kilku próbach, w tym wyłączeniu opcji secure boot w BIOSie oraz wpisaniu komendy "exit", udało się uruchomić instalator. Użytkownik napotkał jednak kolejny problem z brakiem działania touchpada podczas instalacji. Ostatecznie, po pobraniu odpowiednich sterowników z oficjalnej strony Acera, instalacja systemu zakończyła się sukcesem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA