logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa kartridża Pegasus: dźwięk OK, obraz z glitchami, układy GS A9452, 9508

madle 25 Gru 2023 13:06 468 7
REKLAMA
  • #1 20875588
    madle
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Mam dyskietkę (kartridż) do konsoli pegasus.
    Po uruchomieniu kartridża dźwięk z dyskietki jest normalny. Obraz to cały ekran pokryty "glitchami", widać jak bohater skacze, chodzi ale nie da się nic rozpoznać . Czyścilem styki ale nic nie dało.
    Układ nr 1: GS A9452 GD74LS161A
    Układ nr 2: GS 9508 GD74LS32

Za co poszczególne układu odpowiadają? Czy warto wylutować układy 1,2,3, sprawdzić ścieżki pod nimi i ponownie zalutować? czy raczej mija się to z celem i dyskietkę przeznaczyć na straty?

Czy w zaznaczonym strzałkami miejscu nie powinno być jakiejś diody zenera?
  • REKLAMA
  • #2 20875658
    krzsio
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z zaznaczonym żółtym kółkiem podejrzanym miejscem.

W żółtym kółku zaznaczyłem Ci podejrzane miejsce. Delikatnie usuń trochę tego gluta czarnego i zobacz ścieżka przewodzi. Pokaż kartridż z drugiej strony.
  • REKLAMA
  • #3 20875702
    madle
    Poziom 3  
    @krzsio W tym zaznaczonym na żółto miejscu to ja lekko zdrapałem i tak wygląda na zdjęciu jak wygląda, bo wyglądało na rdzę ale to było tylko jakieś przybrudzenie. Od tego miejsca do wyjścia pinu przewodzi.
    Druga strona tak wygląda:
    Płytka drukowana z widocznymi ścieżkami i miejscami lutowania.

Zacząłem tylko wylutowywanie przewlekanego układu z glutem ( aby go ładnie wydobyć musiałbym jeszcze nad nim popracować). Ale odpuściłem tymczasowo i napisałem na forum. Bo nie wiem czy go wylutowywać i męczyć się z nim dalej.
    Wszędzie przejścia posprawdzałem na ścieżkach. Wydają się ok.
    Zauważyłem, że jedna ścieżka na zdjęciu poniżej ma przerwę na układzie nr 3 - zaznaczyłem na niebiesko przerwę (nie łączyłem jej jeszcze)
    Płytka drukowana z zaznaczonymi obszarami i elementami elektronicznymi.
  • #4 20875729
    krzsio
    Poziom 15  
    Popraw wszystkie luty może akurat jakiś zimny lut się trafi. Oczywiście zregeneruj też tą przerwaną ścieżkę Nie masz możliwości przetestowania innej gry na konsoli żeby ewentualnie wykluczyć uszkodzenie samej konsoli?
  • REKLAMA
  • #5 20875751
    madle
    Poziom 3  
    @krzsio Konsola sprawna. Dyskietka 168in1 oraz złota piątka działają. Mam kilka składanek jeszcze i również działają na konsoli. Także ona jest sprawna.
    Wiesz może, który układ za co odpowiada? W internecie znalazłem układy nr 1 i 2 jako zamienne. Może warto kupić nowe i podmienić? W tygodniu usiądę jeszcze do tej dyskietki i zrobię jak mówisz z regeneracją ścieżki i poprawię luty.
  • #6 20875768
    krzsio
    Poziom 15  

Podaj nazwy tych układów na obudowie o numerze 1 i 2. Układ obok tej ścieżki, którą zaznaczyłem kolorem żółtym, to MOSFET. Prawdopodobnie układ nr. 3 to mikrokontroler.
  • #7 20875791
    madle
    Poziom 3  
    @krzsio
    Układ nr 1: GS A9452 GD74LS161A
    Układ nr 2: GS 9508 GD74LS32
  • REKLAMA
  • #8 20875801
    krzsio
    Poziom 15  
    Jeśli poprawa lutów i regeneracja ścieżki nie pomoże to jeśli ci jakoś bardzo nie zależy to nie bawiłbym bym się w próbę ratowanie tego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartridżem do konsoli Pegasus, gdzie dźwięk działa poprawnie, ale obraz jest zniekształcony ("glitchy"). Po czyszczeniu styków problem nie ustąpił. Zidentyfikowane układy to GS A9452 (GD74LS161A) i GS 9508 (GD74LS32). Użytkownik rozważa wylutowanie układów oraz sprawdzenie ścieżek, a także regenerację przerwanej ścieżki. Inni uczestnicy dyskusji sugerują poprawę lutów oraz testowanie kartridża na innej konsoli, co potwierdza, że konsola działa poprawnie z innymi grami. Wskazano również na możliwość wymiany uszkodzonych układów, jeśli naprawy nie przyniosą efektu.
REKLAMA