logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa odklejonej taśmy LCD i ocena uszkodzonej płyty drukowanej w TV LG 55LF652V

zz3855 25 Gru 2023 18:52 954 7
REKLAMA
  • #1 20875996
    zz3855
    Poziom 5  
    Witam, wczoraj w telewizorze LG 55LF652V zaczął mi mrugać obraz. Wyczytałem, że to wina podświetlenia i rozkręciłem sprzęt, żeby to sprawdzić... I zaczęła się górka. Jedna płytka drukowana wygląda, jakby się spaliła. Poza tym podczas obracania telewizora odkleiła mi się taśma idącą do płytki. Podobno da się to skleić, żeby nie lutować tak precyzyjnie. Ta taśma przewodząca prąd od 3M będzie OK? Co myślicie o tej ciemnej plamie na środku płyty drukowanej?

Zbliżenie na płytkę drukowaną wewnątrz telewizora LG z widoczną odklejoną taśmą przewodzącą.

Dodano po 3 [minuty]:

Zdjęcie płytki drukowanej z widocznymi ścieżkami i komponentami, na której znajduje się ciemna plama.
  • REKLAMA
  • #2 20876077
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 864
    Pozegnaj sie z tym odbiornikiem. Tej plytce nic nie jest, natomiast urwana tasma dyskwalifikuje telewizor do naprawy.
  • REKLAMA
  • #3 20876083
    zz3855
    Poziom 5  
    Więc te wszystkie tematy o tych taśmach, tutoriale z lutowania to kit?
  • #4 20876093
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    Do treningów z rozbieraniem matrycy nadaje się jakiś uszkodzony telewizor góra 32 cale, a nie 55cali.
  • #5 20876097
    zz3855
    Poziom 5  
    Ale tak na poważnie przecież te taśmy naprawiają, np lutuja pod mikroskopem. Naprawdę to już uszkodzenie którego się nie naprawi?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20876116
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 858
    Po stronie pcb można przy odpowiedniej wprawie taką taśmę przylutować. Potrzebna taśma anizotropowa. Od strony szkła jest to niewykonalne bez specjalnej maszyny, która m.in. pozycjonuje.
  • Pomocny post
    #7 20876121
    andreweczek
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    zz3855 napisał:
    płytka drukowana wygląda, jakby się spaliła.

Był jakikolwiek pomiar?
    zz3855 napisał:
    odkleiła mi się taśma

Oderwała się. Dobry spec może przylutuje.
    zz3855 napisał:
    Co myślicie o tej ciemnej plamie na środku płyty drukowanej?

Bardzo brzydka. Nie podoba mi się 😉
  • REKLAMA
  • #8 20876138
    zz3855
    Poziom 5  
    Za pomiary jeszcze się nie brałem bo uznałem że jak już przyjdą te bary to złoże go i będę wiózł do specjalisty. Po świętach zobaczę czy będzie to opłacalne. Ten model używany w sprawnym stanie Wacha się w cenie od 1000 do 1700 więc nawet jak powie 500zl za robotę i tak będzie dobrze. Myślę że sam już nie będę pchać rąk ;) dziękuję za pomoc. Pozdrawiam wesołych świąt.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem LG 55LF652V, w którym obraz zaczął mrugać, co przypisano uszkodzeniu podświetlenia. Po rozkręceniu urządzenia zauważono spaloną płytkę drukowaną oraz odklejoną taśmę. W dyskusji pojawiły się różne opinie na temat możliwości naprawy taśmy, w tym sugestie dotyczące użycia taśmy anizotropowej do przylutowania. Użytkownik rozważał oddanie telewizora do specjalisty, biorąc pod uwagę koszty naprawy w porównaniu do wartości używanego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA