logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy przy wymianie lodówki muszę zwrócić starą producentowi?

stku45374 27 Gru 2023 05:22 2838 20
REKLAMA
  • #1 20877565
    stku45374
    Poziom 3  
    Ocena: 3

Dzień dobry. Czy ktoś się orientuje, czy przy wymianie lodówki na nową przez producenta mam obowiązek oddać uszkodzoną starą lodówkę?
  • REKLAMA
  • #2 20877571
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1109
    Nie ma obowiązku ale na co ona jest potrzebna zepsuta a tak za darmo wyniosą i nie trzeba jechać na gabaryt.
  • #3 20877648
    stku45374
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedź, właśnie chciałem wiedzieć dokładnie, bo zamrażalnik w niej utrzymuje jakąś tam temperaturę minusową i nie mam możliwości przechowania produktów, dopóki nie dostanę nowej. A później chciałbym ją wykorzystać na działce, tzn. wkopać w ziemię i zimą przechowywać warzywa, dlatego moje pytanie.
  • #4 20878098
    trojan 12
    Poziom 40  
    Na gabaryt przyjmą kompletną lodówkę- razem z agregatem i parownikiem.
    Jak nie ma można dostać karę za freon.
  • #5 20878157
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    stku45374 napisał:
    później chciałbym ją wykorzystać na działce, tzn. wkopać w ziemię i zimą przechowywać warzywa,

Jak napisali przedmówcy nie ma obowiązku. Lecz jeśli ktoś zadenuncjuje twoje działanie do służb od ochrony środowiska to chyba nazwą to "wyrzucaniem śmieci do lasu" lub "zanieczyszczaniem środowiska".. Ale jak to mówią do odważnych świat należy.
  • REKLAMA
  • #6 20878181
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    @trojan 12 a co, jak popołudniem wystawię lodówkę na chodnik, bo rano gabaryty mają zbierać, a tu jakiś bandyta w nocy ukradnie z niej agregat, bo mu na jabola potrzeba? :O
    V.
  • REKLAMA
  • #7 20878185
    stku45374
    Poziom 3  
    Broń Boże, ja nie mam zamiaru jej gdzieś wyrzucać , widziałem u wielu ludzi jak latem na działkach mają zrobiony taki termos a zimą przechowują warzywa ,ale dziękuję za podpowiedź ,nie wiedziałem jakie mogą być skutki
  • #8 20878187
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6896
    stku45374 napisał:
    czy przy wymianie lodówki na nową przez producenta mam obowiązek oddać uszkodzoną starą lodówkę?

Jeśli jest to wymiana gwarancyjna to tak.
    Jeśli po prostu została zakupiona nowa w sklepie, to stara jest twoją własnością i robisz co chcesz z nią.
  • Pomocny post
    #9 20878241
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    stku45374 napisał:

Dzień dobry. Czy ktoś się orientuje, czy przy wymianie lodówki na nową przez producenta mam obowiązek oddać uszkodzoną starą lodówkę?

Skoro napisałeś, że wymieniać będzie (z jakiegoś powodu, wady fabrycznej??) producent na nową, Wtedy starą musisz mu oddać. Producent przywozi nową, a uszkodzoną zabiera.

Kiedy sam kupisz nową lodówkę, to starą możesz oddać lub zachować, gdyż obie są twoje.

Zatem zwróć uwagę co właściwie chciałeś napisać i o co zapytać. Pisanie; "wymiana lodówki na nową przez producenta", sugeruje że to wymiana z tytułu gwarancji. W takie sytuacji producent zabierze starą a wstawi nową! Zapłaciłeś za jedną, więc jedną będziesz miał a nie dwie.
    Chyba inaczej byś nie zadawał oczywistego pytania? Gdy kupisz jedną lodówkę, za ileś lat kolejną, itd, to każda z nich jest twoją własnością i przecież nikt nie będzie chciał, aby mu starą oddawać. Tym bardziej producent. Natomiast sprzedawcy, to mają obowiązek odebrać przy zakupie nowej - o ile masz takie życzenie, bo to wynika z przepisów. Ale nikt nie zabrania posiadania 1, 2 czy n-lodówek.
  • #10 20878262
    trojan 12
    Poziom 40  
    vorlog napisał:
    @trojan 12 a co, jak popołudniem wystawię lodówkę na chodnik, bo rano gabaryty mają zbierać, a tu jakiś bandyta w nocy ukradnie z niej agregat, bo mu na jabola potrzeba? :O
    V.

Teraz nie zbierają gabarytu- trzeba odwieść samemu.
  • REKLAMA
  • #11 20878265
    stku45374
    Poziom 3  
    No właśnie wymiana przez producenta na nową, gdyż ta nie nadawała się do naprawy, ale znam przypadek, gdzie znajomemu przywieźli nową i nie zabrali starej, miał podobną sytuację jak u mnie, dlatego zapytałem.
  • #13 20878294
    trojan 12
    Poziom 40  
    U mnie opony wezmą jak się zawiezie ale tylko 8 szt rocznie (chcą papier z umową)
  • Pomocny post
    #14 20878544
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6896
    stku45374 napisał:
    znam przypadek, gdzie znajomemu przywieźli nową i nie zabrali starej,

Dziwna sytuacja, gdyż zwykle producent wybiera sobie losowo urządzenia z wymian gwarancyjnych lub części z napraw gwarancyjnych i sprawdza przyczyny uszkodzeń.

@trojan 12 @vorlog
    Kwestia co z gabarytów jest odbierane a co trzeba odwieźć samemu jest zależne od firmy odbierającej i pdpisanej z nią umowy. W Poznaniu na osiedlach wielkopłytowych umowy są podpisywane tak, że mieszkańcy mogą zostawić z gabarytów wszystko, włącznie z tymi "problemowymi", w minionych latach powstały do tego odpowiednie altanki w których się to zostawia i raz na miesiąc czy dwa jeździ gratowóz zabierający wszystko, nawet pojemniki po farbach, lodówki, opony, meble i inne dziadostwa. Natomiast niektózy mieszkańcy, zwłaszcza domków często muszą niemal wszystko odwozić smodzielnie na pszok.
  • #15 20878594
    vorlog
    Poziom 40  
    @mrice oczywiście, że to zależy od podpisanej przez miasto/gminę umowy z firmą.
    U mnie "gabaryty" są dwa razy w roku, w tym duże AGD/elektronika, meble... W grudniu pojechało kilkanaście płyt trapezowych z PVC z potrzaskanych przez grad daszków. Kilka lat temu kupa starych opon (teraz trzeba samemu dostarczyć do PSZOK, podobnie jak stare farby, świetlówki etc)
    Mnie jednak zastanawia
    Cytat:
    co, jak popołudniem wystawię lodówkę na chodnik, bo rano gabaryty mają zbierać, a tu jakiś bandyta w nocy ukradnie z niej agregat, bo mu na jabola potrzeba?
    bo przecież wystawiłem kompletnego gabaryta a rano jest niekompletny, i co teraz? Miałem agencję ochrony wynająć? :P
    V.
  • Pomocny post
    #16 20878620
    trojan 12
    Poziom 40  
    Normalnie nie odbiorą niekompletnego i to wszystko jedno czy telewizor czy lodówka.
    Trzeba "polować" kiedy jadą .
    Wolę zapakować na przyczepkę i nie mam problemu.
  • #17 20878626
    vorlog
    Poziom 40  
    A nigdy w życiu- nie po to bulę tyle za śmieci, bym musiał wynajmować transport do starej lodówki (wielkie bydlę z zamrażarką)
    V.
  • #18 20878632
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Cytat:
    co, jak popołudniem wystawię lodówkę na chodnik, bo rano gabaryty mają zbierać, a tu jakiś bandyta w nocy ukradnie z niej agregat, bo mu na jabola potrzeba?

A ja kiedyś wystawiłem na duże gabaryty spranwą lodówkę z czynnikiem R12; szczelną - co by nie niszczyć planety. Przyjechała śmieciarka, odcięli agregat, wrzucili lodówkę na pakę a agregat do kabiny. Nabrudzili mi olejem na kostce brukowej. Od tej pory mam ekologię w dupie, skoro nawet odpowiedzialni za nią odstawiają takie numery.
  • Pomocny post
    #19 20878649
    trojan 12
    Poziom 40  
    Co firma to inna polityka. Jak sami wyciągną parownik i agregat to jest dodatkowa kasa.
    1 kg aluminium to ok 3,50,
    1 kg miedzi ok 28 zł.
    Dodatkowo olej do piecyka. Palnik propan/butan + tlen do cięcia to grosze.
  • Pomocny post
    #20 20878757
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 527
    stku45374 napisał:
    czy przy wymianie lodówki na nową przez producenta mam obowiązek oddać uszkodzoną starą lodówkę?

Może warto spytać serwisu lub infolinii producenta, bo mają swoje procedury i być może nie będą chcieli ponosić kosztów transportu oraz utylizacji, a w takich przypadkach mają taki obowiązek. Ja miałem tak z telewizorem, ale że chciałem zwrotu pieniędzy, więc cała procedura musiała być przeprowadzona przez sklep i telewizor musiałem dostarczyć.
  • #21 20882618
    stku45374
    Poziom 3  
    Witam nie doczekałem się odpowiedzi z serwisu na mojego maila odnośnie zwrotu uszkodzonej lodówki, ale firma która dostarczyła mi nową przywiozła pismo w którym było,, zwrot starego sprzętu jest obligatoryjny, jeśli klient nie chce/nie może wydać starego sprzętu,to nie wydajemy w takim przypadku nowego
    Zamykam temat dziękuję za podpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię obowiązku oddania starej lodówki producentowi przy wymianie na nową. Użytkownicy wskazali, że nie ma formalnego obowiązku zwrotu uszkodzonego sprzętu, chyba że wymiana jest realizowana w ramach gwarancji, w takim przypadku producent zabiera starą lodówkę. W przypadku zakupu nowej lodówki, stara pozostaje własnością użytkownika, który może zdecydować o jej dalszym losie. Wskazano również na różnice w polityce odbioru sprzętu przez różne firmy oraz na potencjalne konsekwencje ekologiczne związane z niewłaściwym pozbywaniem się lodówek. Ostatecznie, autor tematu otrzymał informację, że zwrot starego sprzętu jest obligatoryjny w jego przypadku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA