logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Polo 6R 1.6 TDI: Stała utrata mocy po wymianie zaworu EGR

robertjeanjoseph1221 28 Gru 2023 05:17 2013 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 20879216
    robertjeanjoseph1221
    Poziom 1  

Witam wszystkich! Przychodzę do Was ponieważ mam mały problem z moim POLO 6R 1.6 TDI. Kilka tygodni temu miałem stopniową utratę mocy, sprawdziliśmy u mechanika i zdiagnozował uszkodzenie zaworu EGR. Dlatego wymieniliśmy zawór, ale z drugiej strony mam wrażenie, że auto nie odzyskało jeszcze całej mocy i szperając w internecie trafiłem na artykuł na temat karbonu w silniku. Zastanawiam się więc, czy to może być przyczyną, ponieważ wyregulowano wszystko dotyczące zaworu EGR.
    Połączyć
  • REKLAMA
  • #2 20879748
    zdzichokol
    Poziom 15  
    Ocena: 45
    Jeżeli zawór EGR jest nowy a nadal masz podejrzenia, że nie działa prawidłowo to należało by sprawdzić czy prawidłowo działają elementy nim sterujące, mianowicie czy elementy wykonawcze w zaworze otrzymują prawidłowe sygnały od ECU silnika. Odnośnie karbonu w silniku, to domyślam się że chodzi ci o nagar który odkłada się na elementach silnika, jest faktem że jeżeli np. dolot w silniku jest zabrudzony mieszaniną oleju z sądzą, samochód może mieć mniejszą moc.
  • #3 20881383
    sebo3t
    Poziom 12  
    A jedna najważniejsza kwestia, czy zawór EGR został wymieniony na oryginalny czy zamiennik ? Bo często jest tak że z tymi zamiennikami jest problem taki że już odrazy po wymianie nie współpracują jak wymieniać to tylko na oryginalny przerabiałem to u siebie w fordzie C-Max 1.6
REKLAMA