logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić uszkodzone porty RS232 w Sinumerik 810M GA3?

Pawel1629 28 Gru 2023 12:39 516 4
  • #1 20879618
    Pawel1629
    Poziom 11  
    Witam serdecznie.

Uruchamiam frezarkę ze sterownikiem Siemens Sinumerik 810M GA3 po rozładowaniu baterii. Mam backup wszystkich plików tylko w maszynie uszkodzone są obydwa porty RS232 i nie mogę nic ani wgrać ani zgrać. Właściciel maszyny mówi, że porty uszkodziły się jakiś czas temu, prawdopodobnie przy zanikach napięcia. Poza tym maszyna działała prawidłowo, więc nic z tym nie robił. Po wielu próbach przesłania czegokolwiek zdarzyło się, że z maszyny przesłał się jakiś parametr, jakby port czasem załapał.

Wykluczam problemy z kablem i komputerem, ponieważ obok stoi bliźniacza maszyna i nie mam problemu z zgrywaniem i wgrywaniem plików.

Dowiedziałem się też, że zdarzały się w tych sterowaniach uszkodzenia portów i są firmy, które to naprawiają, ale na początek chciałbym sam podjąć próbę naprawy.

Sprawdziłem moduł CPU nr 6FX1138-5BB03, na którym znajdują się porty do komunikacji, pod kątem zimnych lutów i jakiś widocznych uszkodzeń, nic nie zauważyłem.

Może jest to typowa usterka i ktoś już spotkał się z taką awarią i wie co ulega uszkodzeniu, miał taką kartę po naprawie i widział co było lutowane? Być może uszkodzenie nie jest na karcie CPU, tylko innej?

Teraz do komunikacji używam standardowy kabel DB9 na DB25 po RS232, lecz w tym Sinumeriku jest jeszcze protokół Siemensa TTY który występuje w sterownikach PLC serii S5 i mam zamówiony taki kabel. Jak dotrze, spróbuję nim coś przesłać.

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Jak naprawić uszkodzone porty RS232 w Sinumerik 810M GA3? CPU.jpg (675 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20879746
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2348
    Witam.

Na początek wymieniłbym na karcie kondensatory elektrolityczne na nowe, bo te na pewno już popracowały kilka lat, jeśli nie dłużej. Następnie zidentyfikowałbym układ/układy na karcie, który odpowiada za komunikację, i go wymienił.
  • #3 20882137
    Pawel1629
    Poziom 11  
    Wymieniłem kondensatory bez zmian.

Dotarł do mnie kabelek do komunikacji po protokole TTY Simensa. Żeby sprawdzić czy jest sprawny podpiąłem się do zwykłego sterownika PLC S5 komunikacja jest, następnie musiałem zrobić przejściówkę z gniazda DB15 na DB25 i podpiąłem się najpierw do innej maszyny sprawdziłem że mogę przesyłać pliki i połączyć się z wbudowanym sterownikiem PLC S5.

Następnie podłączyłem się do uszkodzonego sterowania i niestety tym protokołem też brak komunikacji.

Z tego co widzę na podglądzie przy startowaniu transmisji sygnały CTS, RTS, DTR i DSR są wystawiane ze sterownika jak i z komputera poprawnie natomiast na liniach RXD i TXD brak czegokolwiek.

Przy obydwu gniazdach komunikacji są większe płytki zalane czerwony tworzywem na których jest napis V24 (w Sinumeriku komunikacja ma nazwę RS232.V24), a przy górnym gnieździe które obsługuje dodatkowo protokół TTY jest mniejsza czerwona płytka z napisem TTY. Domyślam się że są to układy wyjściowe/separujące sygnały i trochę wątpię aby zepsuły się wszystkie jednocześnie. Obok tych płytek jest układ firmy ZiLOG Z85C3008VSG według dokumentacji "Serial Communications Controllers" i to byłby następny podejrzany.

Nie posiadam schematu i myślę że nie do zdobycia do takiego sterowania, płytka jest kilkuwarstwowa przez co ciężko znaleźć połączenia między układami, a dodatkowo po włożeniu do sterowania jest zabudowana z każdej strony i nie można nic pomierzyć w czasie pracy.

Liczę jeszcze że trafi się ktoś kto miał do czynienia z takim uszkodzeniem :)
  • #4 20883699
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2348
    Naprawa nie będzie taka prosta. Do tego typu stosuje się taką kartę przejściową, którą wkłada się w slot, a do niej poprzez łączówkę montuje się tą Twoją kartę, która jest zamontowana mechanicznie na takich szynach. Wtedy można wykonywać jakiekolwiek pomiary.
    Możliwe też, że wysypało się oprogramowanie na karcie.
    Pomiary napięć, pomiary generatorów, dane adresy - to podstawa, czy szyna danych pracuje.
REKLAMA