logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer nie chce sie włączyć (ciągły Blue Screen)

nerieltuodelshwank 28 Gru 2023 21:54 3981 44
Najlepsze odpowiedzi

Co może powodować ciągłe blue screeny i pętlę automatycznej naprawy w komputerze z Windows 10 oraz jak to zdiagnozować bez reinstalacji systemu?

Najpierw trzeba wykluczyć sprzęt: sprawdzić dysk w CrystalDiskInfo na innym komputerze, przetestować RAM memtestem, zresetować BIOS i wymienić baterię CR2032 oraz uruchomić komputer z jak najmniejszą liczbą podzespołów [#20880620] [#20880710] [#20881719] [#20889605] W tym wątku sprawdzono też dyski, RAM, zasilacz, kartę graficzną i baterię, a próby startu z pendrive’a/Hiren’s nadal kończyły się BSOD-ami [#20883012] [#20883993] [#20890832] Gdy po podstawieniu innych części i drugiej płyty głównej problem nie zniknął, najbardziej podejrzany stał się procesor [#20884195] [#20890675] Ostatecznie temat został zamknięty jako wada procesora [#20896569] [#20897429]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20880596
    nerieltuodelshwank
    Poziom 2  
    Witam, zmagam się z niemałym problemem, który wystąpił dość niespodziewanie.
    Dzisiaj mniej więcej o 12 00 po próbie włączenia gry, komputer zaciął się i wyświetlił blue screen (niestety nie widzialam kodu blue screena). Po tym komputer załączył się normalnie, chociaż zajęło mu to pare minut dłużej niż normalnie i ogólnie wolno chodził, więc stwierdziłam, że zeskanuje przy pomocy Malwarebytes i żadnych wirusów nie wykrył. Jakis czas po tym zdarzeniu (+/- godzina) zostawiłam włączony komputer i wyszłam z domu. Gdy wróciłam mniej więcej o godzinie 17 00 i zastałam taki widok. Komputer nie chce sie włączyć (ciągły Blue Screen)
    Od tamtej pory na zmianę wyświetlają mi się 2 blues creeny, oraz komunikat "przygotowywanie automatycznej naprawy", który zazwyczaj kończy się blue screenem, lub czasami zawieszeniem się ekranu w trybie ładowania

Blue screen z komunikatem błędu CRITICAL PROCESS DIED na ekranie komputera. Ekran komputera z komunikatem błędu blue screen. Ekran komputera z ciemnym tłem i okrągłym wskaźnikiem ładowania.

W tryb awaryjny albo nie wiem jak wejść, albo sie nie da. Raz jak klikalam losowe przyciski to włączył się ekran z pierwszego screena i próbowałam w wierszu poleceń wpisac 2 komendy (na skan dysku i coś jeszcze). W każdym razie nie podziałało, prawdopodobnie ze względu na zabezpieczenia windowsa a nie mogłam wlaczyc przez administratora. Jak to nie podzialalo to próbowałam przywrócić system co też nie zadziałało (albo wyrzucalo mnie spowrotem do pierwszego screena, albo blue screen. Raz wyświetliło mi co mam naprawić ale po tym mnie cofnęło właśnie do pierwszego screena i jak próbowałam znowu włączyć przywracanie systemu to wyleciał blue screen. Od tamtej pory nie umiem dojść jak to znowu włączyć).

Czasami jak mam farta to włączy się ekran gdzie wpisuje się hasło do zalogowania do systemu, ale niestety jak tylko kliknę na ekran to dostaje laga i spowrotem blue screen.

Nie za bardzo wiem, co może być przyczyną takiego zachowania kompa, czy dysk siadł, czy procesor, czy kij wie co.
    Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły co możnaby było zrobic poza reinstalacją windowsa to byłabym wdzięczna za potencjalne rady.

Specyfikacje
    Dysk HDD Seagate ST1000D M003 - win 10
    Dysk SSD Goodram CX400 256 GB
    Płyta gł MSI H81M-P33
    Procesor: intel core i5-4460 cpu @ 3.20ghz
    Karta graficzna: MSI GeForce GTX650Ti 2GB DDR5 (128 Bit)
    Ram Goodram 8gb (dodawany jakoś rok temu), oraz Adata DDR3
    Zasilacz: CoolerMaster Elite V3 600 (wymieniany pare miesięcy temu)
  • REKLAMA
  • #2 20880620
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 771
    nerieltuodelshwank napisał:
    Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły co możnaby było zrobic poza reinstalacją windowsa to byłabym wdzięczna za potencjalne rady.

Przede wszystkim trzeba sprawdzić czy nie uszkodził się dysk. Nie napisałaś jaki to dysk, ale najlepiej podłączyć go do innego komputera i uruchomić program Crystal Disk Info.
  • Pomocny post
    #3 20880710
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 395
    Kontrola sprzętowa;
    Zresetować BIOS ,przy okazji nowa bateria.
    Przegląd modułów RAM (styki, jeżeli są dwa to próba na jednym ,podmiana na inne).
    Karta grafiki
    Czy pracuje wentylator układu chłodzenia ,wymiana pasty ,kontrola zaczepów gdzie montuje na płycie się radiator.
    Dalej podmiana dysku .
    itp.
  • #4 20880753
    nerieltuodelshwank
    Poziom 2  
    Właśnie będę dyski sprawdzać. Dzisiaj też właśnie chciałam wyczyścić wentylki i nałożyć pastę ale wróciłam blue screenujacego kompa i bez pasty wiec zeszlo to na drugi plan. Po sprawdzeniu dyskow jezeli nic nie wyjdzie to pewnie wezme sie za ram. Dziekuję za odpowiedź

Dodano po 6 [minuty]:

>>20880620
    Właśnie widzę, że dużo informacji związanych z moim problemem wiąże się z problemem z dyskiem (mam dość stary HDD na ktorym jest windows oraz jakos dwu letni SSD)
    Właśnie będę próbowała sprawdzić za pomocą jakiegos sposobu przez pendrive (za pomocą hirens i rufusa z polecenia kolegi) czy jest to wina dysków czy moze jednak czegoś innego

Dziekuję za odpowiedź

Dodano po 3 [godziny] 6 [minuty]:

[aktualizacja]

Wypróbowałam 2 systemy ratunkowo-serwisowe (kafel i hirens). Niestety caly czas jest to samo, czyli wywala blue screen kiedy probuje je zalaczyc z tymi samymi kodami zatrzymania co poprzednio :/
  • #5 20881079
    pszczyna
    Poziom 33  
    Bez kontroli sprzętu ratowanie systemu jest jak walka z wiatrakami,
    No a ponowne postawienie systemu ?
  • #6 20881116
    ArturJK
    Poziom 39  
    Zrób pełną diagnostykę sprzętu i podaj przy okazji konfigurację sprzętową na której te rzeczy się dzieją.
  • REKLAMA
  • #7 20881166
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6808
    Najprawdopodobniej padł system na dysku
    - napisz jaki masz SSD czy HD
    * miałem ost. podobny problem

p.s
    Zrób bótowalnego na USB Linuxa/ lub z płyty CD dołaczanej do magazynów Linux (na niej sa czasem samostartujące ver. Linux) i sprawdz problem
    Można zrobic to samo z USB system WinPE
    Lub Link_ Gandalf’s Windows 10PE x64
    * opisywano na forum
  • #8 20881493
    nerieltuodelshwank
    Poziom 2  

Nie wiem za bardzo, jak zrobić diagnostykę systemu.
    Co do dysku, to spróbowałam podłączyć do komputera brata (dość stary komp) jego dysk z Windows 7. Odpala się normalnie, ale mój dysk z Windows 10 na jego kompie nie wywala blue screenów ani nic. Jedynie co się dzieje, to włącza się ekran startowy, a potem czarny ekran z animacją ładowania. Niestety, jego dysk jest na tyle stary, że nie mogę go podłączyć do swojego komputera i sprawdzić, czy by zadziałał :(

Samo to, że mój dysk nie chce się odpalić na jego komputerze, może świadczyć o tym, że to wina dysku? Nawet jeżeli ma inną reakcję (czyli u niego nie wywala blue screenów ani nic).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 20881540
    pszczyna
    Poziom 33  
    Kwestia jaki system plików jest na twym dysku MBR czy GPT ,skoro ma Win 7 (MBR) a ty GPT to może nie ruszyć bo Bios go nie obsługuje.
  • #10 20881719
    ArturJK
    Poziom 39  
    Wykonaj test pamięci za pomocą programu memtest. Stwórz sobie bootowalną płytę ISO lub pendrive i uruchom komputer startując z danego urządzenia na którym mamy program.
    Samo to, że mój dysk nie chce się odpalić na jego komputerze, może świadczyć o tym, że to wina dysku? Nawet jeżeli ma inną reakcję (czyli u niego nie wywala blue screenów ani nic).

Świadczy to o tym, że są to inne systemu i mają prawdopodobnie inny system plików. Nie uruchamia się swojego systemu na innym komputerze. Podłączamy dysk jako drugi, uruchamiamy system który jest na tym komputerze i po załadowaniu uruchamiamy program Crystal Disk Info. Program testuje dyski jakie mamy podłączone do komputera, a nie systemy i formaty plików w jakim zostały zainstalowane.
  • REKLAMA
  • #11 20881744
    pszczyna
    Poziom 33  
    Tylko tyle iż sprawdzi dysk , a co jak jest uwalony system ! wiele ataków hackerskich jest ostatnio sam byłem zaatakowany (zaszyfrowało dane i Ruskie żądali 50$ za odzyskanie danych).
  • #12 20881779
    ArturJK
    Poziom 39  
    pszczyna napisał:
    Tylko tyle iż sprawdzi dysk

O to w tym chodzi, aby wykluczyć problem z dyskiem. Wtedy wiemy że na pewno problem jest po stronie sytemu, a nie nośnika.
  • #13 20882043
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 979
    Dwa dyski
    mam dość stary HDD na ktorym jest windows oraz jakos dwu letni SSD

Win10 na HDD, nie SSD?
    Ile masz wolnego miejsca na SSD?
    Tam był zainstalował nowego Windowsa, i z jego poziomu walczył ze starym.

Da się na komputerze brata "wejść" na ten dysk, podejrzeć pliki na nim, zrobić sobie ich kopie, o ile nie działa OneDrive, bo z nim co ważne może być już w chmurze?
    (Po za tym sprawdzeniem dysku?)
    Ja staram się toto wyłączać, ale jeśli działa, to bardziej próbowałbym ponowną instalację systemu, nakładkę, aktualizację, jak naprawianie, które, szczerze pisząc, na dziesiątce jeszcze mi w 100% nie zadziałało... Za mało awarii :?: może miałem :) albo zbyt niecierpliwy jestem, i mało mam rzeczy na partycji systemowej, których mógłbym żałować, więc kończyło się albo permanentnym resetem przez format, albo instalacją na uszkodzony system, gdzie *osobiste* pliki nie ginęły, ale czasem była zabawa z ich odnalezieniem :)
    Pen z instalką windowsa, i z jego poziomu "napraw"? Co tam teraz można zrobić z poziomu instalatora, bez formatowania?
    Ale to na razie taka ostateczność... Tylko z SSD, nowy system będzie o wiele szybszy, i o ile nie masz wielkiej potrzeby uruchomienia tego Windowsa, czegoś ściśle z nim związanego (szyfrowanie?), to dałbym sobie z nim spokój. Większość, jak nie wszystko, można odzyskać odczytując HDD spod pracującego systemu na SSD, a wciąż wtedy masz nie ruszony HDD.

Wypróbowałam 2 systemy ratunkowo-serwisowe (kafel i hirens). Niestety caly czas jest to samo, czyli wywala blue screen kiedy probuje je zalaczyc z tymi samymi kodami zatrzymania co poprzednio :/

Jak i z czego uruchamiasz te systemy?
    Po tym co napisałaś, możliwe, że pendrive :?: z nimi nie jest pierwszym czytanym nośnikiem danych, tylko dalej dysk w komputerze, więc widzisz to samo co wcześniej, nie system z pendriva??
    Zwykle, coś trzeba przestawić w biosie, lub wcisnąć na klawiaturze podczas uruchamiania BIOS, aby pierwszym czytanym był inny nośnik niż dysk systemowy, bo samo nie ruszy.
    Była zmieniana kolejność startowania (boot), lub wciskany klawisz boot menu?
    Inaczej - bez dysków BIOS załapie, że ma też inny nośnik?
    Te systemy, ich sposób tworzenia, nie działają na tej płycie? Miałem jakiś program, na starym PC było okey, a na ciut nowszym laptopie już brak reakcji... Rufusa nie trzeba odpowiednio skonfigurować? Trochę dawno się nie udzielałem w jego temacie, ani ostatnio nie bawiłem.
    Tylko co dalej?
    Datę i godzinę masz prawidłową?
    pszczyna napisał:
    Zresetować BIOS ,przy okazji nowa bateria.

Przed resetem zrobić zdjęcia ustawień biosu, moje systemy nie uruchomią się po jego resecie, zainstalowane są na zmienionych ustawieniach, na "starym biosie", nie "nowym efi/uefi", i innej konf. dysku, które to włączają się po resecie BIOS.
    Będzie brak dysku, albo błąd winzgrozy, jak nie przestawię dwóch opcji.
    Kłopot wtedy, gdy opcji kupa, ktoś robił pod siebie :) a BIOS raczył się wcześniej zresetować, bo np. bateria zdechła...
    Nie wnikam, tak miałem w lapku, gdy zacząłem z nim jeździć. Pod prądem ok, ale 15 min bez sieci, to resecik, więc drobne poprawki, aby wstał system...
  • #14 20882061
    lisek
    Serwisant RTV
    Padło już 13-odp. , a my dalej nie wiemy jaki
    - to komputer, czy laptop
    - jaka płyta, RAM
    - jaki dysk (dyski),
  • #15 20883012
    nerieltuodelshwank
    Poziom 2  
    Znajomy mi dzisiaj bedzie pomagał w tej sprawie. Będziemy sprawdzać dyski.
    SSD raczej nie jest uszkodzony bo go sprawdzałam i dalej były problemy po jego wyjęciu, a co do HDD jest to Seagate ST1000D M003 i nawet jeżeli to nie on szwankuje (a jest duże prawdopodobieństwo, że to on), to i tak już mam zamówiony dysk SSD.
    Co do pytań dlaczego nie mialam windowsa na SSD to po pierwsze ma malo miejsca i byl kupowany do gier, ktore bardzo długo się odpalają albo lagowaly na HDD, a po drugie jak kiedyś chciałam spróbować zainstalować na SSD windowsa to nie byłam w stanie.

Mój dysk HDD nie chciał się odpalić u brata, ponieważ jego komp nie obsluguje uefi i podobno to bylo przyczyną. Kiedy próbowaliśmy odpalic jego dysk i mój to komp zaczął szaleć prawdopodobnie przez 2 rozne windowsy na dwoch dyskach. Po tym dalismy sobie spokój i dzisiaj będę sprawdzać ten dysk u znajomego, który się bardziej orientuje w temacie.

Co do pendrive, to robilam, żeby komp odpalał się przez niego. Mialam ekran "loading files" po czym wywalalo albo blue screena, albo na chwile pokazywalo ikonke windowsa a nastepnie blue screen.

Odpowiadając na pytanie wyżej:
    Jest to komputer
    Dysk HDD Seagate ST1000D M003
    Płyta gł MSI H81M-P33
    Ram goodram 8gb i adata 8gb chyba oby dwa DDR3 (dalszych szczegółów nie znam. Goodram sie w miare nowy, adata ma pewnie z 9 lat, ale próbowałam sprawdzić ram i wyglądało jakby to nie one były problemem

Przepraszam za nie podanie zbytnio informacji o systemie. Zazwyczaj radziliśmy sobie sami z problemami i nie mam doświadczenia w postowaniu ich na forum. Tez za bardzo nie chciało mi się wierzyć, że to może być jakiś poważny problem ze sprzętem a tu taka świąteczna niespodzianka.
  • #16 20883082
    ArturJK
    Poziom 39  
    MSI H81M-P33

Sprzęt już dość leciwy, płyta na podstawkę 1150 z obsługą procesorów 4 generacji, choć nie podałaś jaki posiadasz procesor i kartę graficzną, ale jakieś dane już mamy. Przy tej generacji procesora można zainstalować system w trybie CSM, nie musi być koniecznie UEFI. System jak najbardziej warto mieć na dysku SSD, przy tej konfiguracji sprzętowej 10-tka będzie o wiele bardziej responsywna.
  • #17 20883608
    nerieltuodelshwank
    Poziom 2  
    No wlasnie teraz podejrzewamy albo płytę główną albo dosc nowy zasilacz co byłoby dziwne. Dyski okazalo się, że są sprawne. Znajomy będzie sprawdzał u siebie czego to może być wina.

[Edit]
    Jak podlaczony jest tylko zasilacz z płytą główną, to komputer zawsze za trzecim razem nie chce sie odpalic (niby sie wlacza ale nie zalacza monitora, czy klawiatury)
    Moze ktos ma jakies pomysły?
  • #18 20883685
    pszczyna
    Poziom 33  
    Kiedyś mianem podobnie nawet wciskano mi bajkę iż to płyta a w rezultacie karta grafiki całe szczęście iż była na gwarancji.
  • #19 20883913
    nerieltuodelshwank
    Poziom 2  
    No u mnie akurat wystepowaly te same problemy nawet bez karty graficznej. Zasilacz tez okazalo sie, ze jest okej, więc właśnie zakładamy płytę główną. Ram praktycznie niemożliwe żeby obydwa sie popsuly, a procesora nie mieliśmy jak sprawdzić.
  • #20 20883939
    ArturJK
    Poziom 39  
    Jak podlaczony jest tylko zasilacz z płytą główną, to komputer zawsze za trzecim razem nie chce sie odpalic (niby sie wlacza ale nie zalacza monitora, czy klawiatury)
    Moze ktos ma jakies pomysły?

Z jedną kością pamięci, czy z obsadzonymi dwiema? Sprawdzaliście baterię CR2032? Jeśli ma sporo poniżej 3V należy ją wymienić.
    Jak będziesz miała nowy dysk to zainstalujcie system, może te BSOD-y to zwykła usterka systemowa i nowa instalacja rozwiąże problem.
  • #21 20883946
    pszczyna
    Poziom 33  
    O baterii wspominałem wcześniej oraz kasowanie BIOSa lecz autorka to chyba zignorowała.
  • #22 20883950
    ArturJK
    Poziom 39  
    pszczyna napisał:
    O baterii wspominałem wcześniej oraz kasowanie BIOSa lecz autorka to chyba zignorowała.

No więc dla tego warto przypomnieć, a z drugiej strony ciężko komuś pomagać kto ignoruje podpowiedzi i zadaje kolejne pytania.
  • #23 20883993
    nerieltuodelshwank
    Poziom 2  
    Musiałam niechcacy przegapić wiadomość o baterii i kasowaniu biosu
    Baterie sprawdziliśmy i wymieniliśmy na wszelki wypadek. Restartowania BIOSu nie próbowaliśmy. Pewnie jutro spróbuję, tylko w ocenieniu czego dokładnie pomoże mi restartowanie BIOSu?

Dodano po 3 [minuty]:

>>20883939
    Z systemem nie jest to problem ani ogólnie z dyskami. U znajomego ładnie dyski odpaliły i w tym programie do sprawdzania dysków tez było wszystko w porządku. Bateria sprawdzona i na wszelki wypadek wymieniona, ale też to nie pomogło.

U znajomego komputer odpalilismy przy pomocy tylko mojej płyty głównej, procesora, oraz ram. Jego byl zasilacz, dysk etc i wywalało te same błędy, więc wykluczyliśmy juz w sumie wszystko poza procesorem oraz płytą główną. Ram sprawdzaliśmy po kolei, również w różnych portach, więc raczej mało prawdopodobne żeby obydwa na raz padły. Próbowaliśmy też u niego odpalać system ratunkowy i też komp sie zaciął.

Ogólnie staram się czytać wszystkie rady.
    Nie wypróbowałam jeszcze restartowania biosu i jutro spróbuję to zrobić, tylko przydała by mi się informacja z czym mi to pomoże.

Co do procesora to jest to intel core i5-4460 cpu @ 3.20ghz
    Karta graficzna: MSI GeForce GTX650Ti 2GB DDR5 (128 Bit)

Dodano po 42 [minuty]:

Zsumowałam na samej górze informacje o specyfikacjach komputera. Przepraszam, że dopiero teraz. Pokręcona sytuacja z tym kompem. Pierwszy raz mam tak rozległy problem, gdzie po tylu różnych próbach nie mozna na 100% powiedzieć co jest nie tak.

Aktualnie najbardziej prawdopodobna jest płyta główna

Zasilacz sprawdzony
    Karta graficzna sprawdzona
    Ram raczej też sprawdzone
    Bateria w płycie głównej sprawdzona i wymieniona na wszelki wypadek
    Dyski sprawdzone
    [Edit] procesor fizycznie był w porządku (oraz wentylator nad nim)

O ile wszystko wymieniłam to pozostaje płyta główna i procesor, którego chyba nie mam jak sprawdzić

Jeszcze jutro spróbuję zrestartować biosa, ale tak ogólnie, to nie wiem co jeszcze mozna by bylo zrobic.
    Ogólnie dziękuję wszystkim za pomysły. Jeżeli komuś coś jeszcze ciekawego przyjdzie do głowy albo coś pominęłam to zachęcam do napisania.
  • #24 20884141
    pszczyna
    Poziom 33  
    Jeszcze raz podpowiem :
    skontrolować podstawkę procesora czy zaczepy są całe by cooler procesora dolegał do niego.
  • #25 20884157
    nerieltuodelshwank
    Poziom 2  
    To akurat też sprawdzaliśmy. Fizycznie sprawdziliśmy procesor i bylo wszystko w porządku. Wszystko stykało (wszystko naokoło procesora tez było sprawdzane)
  • Pomocny post
    #26 20884195
    ArturJK
    Poziom 39  
    W takim razie jakie są teraz problemy z tym komputerem? Pomijając ten przez który został założony wątek, czyli niebieski ekran i nie uruchamiający się system. Jeśli dyski są sprawdzone i jest z nimi wszystko w porządku, to instalacja czystego systemu powinna wyjaśnić czy problem był tylko w oprogramowaniu, czy jeszcze coś innego jest uszkodzone. Oczywiście zalecane aby instalację wykonać na dysku SSD, szczególnie przy Windowsie 10.
  • #27 20884410
    nerieltuodelshwank
    Poziom 2  
    Problem jest caly czas ten sam, tylko zwezilismy juz podejrzanego o tę usterkę jak napisalam wyżej.

Dyski nie są w żadnym stopniu odpowiedzialne za te blue screeny, ani też sam windows, ale pomimo tego zamówiłam już nowy dysk SSD i oczywiście system będzie na nim stawiany na nowo.

Aktualnie musze znaleźć gdzieś taką samą płytę główną do kupienia i się zastanawiam, czy kupować nową, która może być sporo droższa, czy używana też się dobrze sprawdzi.
    Teraz to już chyba została tylko kwestia wymienienia tej płyty głównej i zobaczenia, czy to rozwiaze problem, bo procesora chyba nie mam jak sprawdzić poza fizyczną oceną, którą już zrobiliśmy.
  • Pomocny post
    #28 20884683
    ArturJK
    Poziom 39  
    Aktualnie musze znaleźć gdzieś taką samą płytę główną do kupienia i się zastanawiam, czy kupować nową, która może być sporo droższa, czy używana też się dobrze sprawdzi.

Płyty na chipsecie H81 nowej raczej nigdzie nie kupisz, chyba że ktoś ma leżaki magazynowe sprzed 8 lat. Pozostaje tylko rynek wtórny.
  • Pomocny post
    #29 20884959
    lisek
    Serwisant RTV
    Tutaj jest lista kompatybilnych płyt z tym cpu i5-4460 Link

p.s
    tak płyta jak Twoja na ebay to ok. 30-40 euro
  • #30 20889410
    nerieltuodelshwank
    Poziom 2  
    Kupiona nowa plyta glowna i wymieniona (H81M-E33)
    Teraz komputer załącza sie, po parunastu sekundach wyłącza po czym znowu sie wlacza i to tyle. Myszka sie świeci, monitor oraz klawiatura nie odpowiadają.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie chce się włączyć, wyświetlając ciągłe blue screeny. Po pierwszym wystąpieniu problemu, komputer działał wolno, a skanowanie Malwarebytes nie wykazało wirusów. Użytkownik próbował różnych metod diagnostycznych, w tym podłączenia dysków do innego komputera oraz użycia systemów ratunkowych, jednak problem z blue screenami się utrzymywał. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie dysków, pamięci RAM, zasilacza oraz płyty głównej. Ostatecznie, po wymianie płyty głównej i dalszych testach, ustalono, że przyczyną problemu był wadliwy procesor. Użytkownik zamówił nowy dysk SSD oraz wymienił płytę główną na H81M-E33.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA