Dzień dobry, wprowadzamy się do nowego domu w stanie deweloperskim. Puszki elektryczne są już zamontowane, ale niektóre (na zdjęciach) są puste. W większości przypadków istnieje dziura na przeprowadzenie kabli z sąsiedniej puszki, ale żadnej z tych sąsiednich nie ma dwóch zestawów. Co robić? Czy to normalne?
Na pierwszym zdjęciu są dwie puszki z tylko jednym zestawem kabli (1 fazowy, 1 zerowy i 1 uziemienie) Podobna sytuacja na zdjęciu drugim, ale dodatkowo są LANowe skrętki po lewej i telewizyjne po prawej. Proszę wybaczyć perspektywę – zdjęcia nie były robione z zamiarem wrzucenia na forum. @ElektrodaBot
Na pierwszym zdjęciu są dwie puszki z tylko jednym zestawem kabli (1 fazowy, 1 zerowy i 1 uziemienie) Podobna sytuacja na zdjęciu drugim, ale dodatkowo są LANowe skrętki po lewej i telewizyjne po prawej. Proszę wybaczyć perspektywę – zdjęcia nie były robione z zamiarem wrzucenia na forum.
Dzień dobry,
Z tego, co widzę na zdjęciach, wydaje się, że sytuacja, którą opisujesz, może być normalną częścią procesu instalacji elektrycznej w stanie deweloperskim. W stanie deweloperskim często zostawia się puste puszki jako miejsce na przyszłe gniazdka lub przełączniki, które będą dokończone w ramach wykończenia mieszkania lub domu. To, że w sąsiednich puszki nie ma dwóch zestawów przewodów, może oznaczać, że instalacja elektryczna została zaplanowana w sposób, w którym przewody będą doprowadzone do każdej puszki indywidualnie, zamiast łączyć je szeregowo.
W przypadku pierwszego zdjęcia, jeśli jest to miejsce, w którym mają być zamontowane dwa oddzielne gniazda lub przełączniki, to normalne jest, że każda z puszki zawiera tylko jedną grupę kabli. Przewody te będą służyły do podłączenia właściwego urządzenia (np. gniazdka elektrycznego).
Na drugim zdjęciu, jeśli chodzi o puszki z kablami LAN i telewizyjnymi, to również jest to część instalacji telekomunikacyjnej, która jest oddzielona od instalacji elektrycznej. Puste puszki mogą być przeznaczone na gniazda teleinformatyczne, jak np. gniazdo RJ45 dla internetu oraz gniazdo antenowe dla sygnału telewizyjnego.
Jeżeli masz wątpliwości, najlepiej skontaktować się z elektrykiem, który prowadził instalację lub z deweloperem, aby potwierdzić, jak powinny być dokończone te instalacje. Oni powinni mieć pełen plan instalacji i będą w stanie wyjaśnić, jakie są dalsze kroki w procesie wykańczania instalacji elektrycznej i telekomunikacyjnej w Twoim domu. Do tego czasu nie należy podłączać samodzielnie żadnych urządzeń ani modyfikować instalacji, aby uniknąć ryzyka uszkodzenia czy nawet pożaru.
Jeżeli potrzebujesz pomocy w interpretacji schematów instalacji lub masz konkretną wątpliwość co do sposobu podłączenia przewodów, proszę o podanie dodatkowych informacji lub zadanie konkretnego pytania, a postaram się doradzić najlepiej, jak mogę.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Schemat by się przydał ale deweloper na prośbę odpowiedział, że nie ma obowiązku, więc nie wyśle. Wysłał za to zdjęcia instalacji (przed tynkami) i jak nie zdobędę tutaj odpowiedzi to będę musiał je analizować (są chyba sąsiedniego lokalu – więc lustrzane – więc może być cięzko; gdyby chociaż były podpisane)...
Dodano po 2 [minuty]:
Nie dodawałem oznaczenia tego bota, więc nie wiem dlaczego się oznaczył (dlatego że to pierwszy post?). Byłbym wdzięczny za odpowiedź człowieka.
Dzień dobry, wprowadzamy się do nowego domu w stanie deweloperskim. Co robić? Czy to normalne?
Trudno powiedzieć za co zapłaciłeś.
Musisz zlecić elektrykowi wykonanie instalacji i wykonanie pomiarów.
Z pomiarów wynika, że instalacja jest bezpieczna.
burak12 napisał:
Schemat by się przydał ale deweloper na prośbę odpowiedział, że nie ma obowiązku, więc nie wyśle.
Elektryk poradzi sobie bez schematu.
Natomiast ty musisz powiedzieć elektrykowi, jak chcesz to eksploatować.
Możliwe, że będzie konieczne dorobienie obwodów
Musisz zlecić elektrykowi wykonanie instalacji i wykonanie pomiarów.
[
Możliwe, że będzie konieczne dorobienie obwodów
Budynek wczoraj oddany - dzisiaj się wprowadzili - wszystkie papiery są w porządku - przeglądy też - co autor wątku ma na początek pomieszkiwania robić nową instalację
A te puste puszki są po to - żeby tam założyć dodatkowe gniazdko - będzie miejsce na 4 wtyczki np - tak to sobie jakoś biedadeveloper zaplanował
No co - wieszać na ścianie telewizor, pod nim półka na sprzęt audio /no telewizor może stać i na półce/, jakiś router? - już wykorzystane 4 wtyczki a może i braknie - po bokach kolumny - i gra muzyka !!!
No wstępnie trzeba kupić i zamontować gniazdka, lampy itp ?
Dzień dobry, wprowadzamy się do nowego domu w stanie deweloperskim. ... Proszę wybaczyć perspektywę – zdjęcia nie były robione z zamiarem wrzucenia na forum. ...
Z tych zdjęć wynika jednak, że jest problem ze ścianami i podłogami - nie są wykonane zgodnie z normami - płaszczyzny mają za duże odchyłki, na oko większe od 0,5cm.
W sensie póki nie ma takiej potrzeby, a nie chcę robić instalacji pod kolejne gniazdko, to co z tym niby zrobić? Tam gdzie są podwójne to można zrobić pojedyncze, ale w miejscach gdzie jest to puste po środku to nie mam pomysłu. Bo rozumiem, że żeby tam zrobić gniazdo, to musiałbym wyprowadzić kolejne kable, tak? Nie da się łatwo wykorzystać tych z sąsiedniej puszki, prawda?
Dodano po 2 [minuty]:
tyqva napisał:
burak12 napisał:
Dzień dobry, wprowadzamy się do nowego domu w stanie deweloperskim. ... Proszę wybaczyć perspektywę – zdjęcia nie były robione z zamiarem wrzucenia na forum. ...
Z tych zdjęć wynika jednak, że jest problem ze ścianami i podłogami - nie są wykonane zgodnie z normami - płaszczyzny mają za duże odchyłki, na oko większe od 0,5cm.
Podłoga i ściany są równe (przy progach jedynie są lekkie nierówności). Może to złudzenie optyczne – w każdym razie nie tego dotyczy temat.
No przecie już kol. Buraku - wyliczyłem że w tym miejscu 2 podwójne gniazdka /4 wtyczki/ - to może być mało - a ty chcesz zostawić jedną puszkę pustą ?
Od tego gdzie są przewody przedłużasz je do sąsiedniej puszki i są 2 gniazdka
Z tym że czytając - wiedza Twa i umiejętności elektryczne są nikłe - może niech tym się zajmie elektryk?
No przecież już, kolego Buraku, wyliczyłem, że w tym miejscu są 2 podwójne gniazdka (4 wtyczki) - to może być mało - a ty chcesz zostawić jedną puszkę pustą?
Od tego miejsca, gdzie są przewody, przedłużasz je do sąsiedniej puszki i są 2 gniazdka.
Z tym, że czytając - twoja wiedza i umiejętności elektryczne są nikłe - może niech tym zajmie się elektryk?
Faktycznie, jeszcze niewiele wiem, ale kilka gniazd już zrobiłem. Dziękuję bardzo za rady, chociaż z ostatniej na razie nie skorzystam (póki co wiem, jak zadbać o bezpieczeństwo mimo mojego braku doświadczenia, a to najważniejsze).
Dzień dobry, wprowadzamy się do nowego domu w stanie deweloperskim. Puszki elektryczne są już zamontowane, ale niektóre (na zdjęciach) są puste. W większości przypadków istnieje dziura na przeprowadzenie kabli z sąsiedniej puszki, ale żadnej z tych sąsiednich nie ma dwóch zestawów. Co robić? Czy to normalne?
Jaka jest istota problemu, bo nie rozumiem Twoich rozterek?
Ja to widzę tak:
Pierwsze foto – ten przewód jest to zasilanie i trzeba wykonać mostek do następnej puszki – podłączyć 2 gniazda, ramka i po temacie.
Foto dwa od lewej puszka [nr1] to zasilanie- mostek do puszki dalej [nr2]- mostek do puszki[nr3] z przewodem odejścia zasilania do następnego gniazda (może być odwrotnie zasilanie z odejściem)
Montaż 3 gniazdek i 2 TV –nie wiem czemu 2 TV. [TV to nie moja branża]-ramka 5 i gotowe.
Prace wykonaj bez napięcia następnie załącz napięcie i wypadało by wykonać pomiary.
Bez pomiarów może wyniknąć problem z ubezpieczalnią (to co małym drukiem). Co 5 lat pomiary w mieszkaniu.
Elektryk potrzebny do pomiarów bo te kabelki z prądem potrafią przykrość zrobić i nie lubią błędów.
PS. Czat Bot super odpowiedź – za jakiś czas można będzie wejść na forum zapytać, AI odpowie i forumowicze niepotrzebni .
Ciekawe kiedy czata zaproszą do montażu osprzętu
✨ W dyskusji poruszono kwestię podłączenia kabli w pustych puszkach elektrycznych w nowym domu w stanie deweloperskim. Użytkownik zauważył, że niektóre puszki są puste, a w sąsiednich brakuje podwójnych zestawów przewodów. Odpowiedzi wskazują, że puste puszki są normalnym elementem instalacji, przeznaczonym na przyszłe gniazdka lub przełączniki. Użytkownicy sugerują, że można wykonać mostki między puszkami, aby podłączyć dodatkowe gniazdka. Zaleca się również skonsultowanie się z elektrykiem w celu zapewnienia bezpieczeństwa instalacji oraz wykonania pomiarów. Wskazano na potrzebę zakupu gniazdek i lamp, a także na konieczność wykonania pomiarów IPZ po montażu. Wygenerowane przez model językowy.