logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Biurko elektryczne - cykanie zasilacza, nie zawsze się uruchamia

Jenny_Thalia 29 Gru 2023 22:21 360 4
  • #1 20882310
    Jenny_Thalia
    Poziom 2  

Proszę o pomoc, mam problem z biurkiem elektrycznym, mianowicie od niedawna raz działa, raz nie. Jak działa, to wszystko płynnie i prawidłowo, ale czasem tylko coś cyknie w zasilaczu i nie chce ruszyć. Rozkręciłem zasilacz i nic tam nie wygląda na spalone itp. i nie wiem, co dalej. Ma ktoś jakiś pomysł? Z góry dziękuję!
  • #2 20882789
    krzsio
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Sprawdź czy żaden kabel nie jest przerwany. Jeśli nie, to problem może leżeć w zasilaczu.
  • #3 20883281
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 375
    Zrób pomiary na zasilaczu.

Dodano po 41 [sekundy]:

Czy daje jakieś napięcie?
  • #4 20883291
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 791
    Bardzo prawdopodobne, że po braku zasilania sterownik nie wie, w jakiej pozycji jest podnośnik i pozwala tylko na "jazdę w dół" do czasu rozpoznania minimalnej wysokości blatu (słychać klik end-stopu). Dopiero wtedy sterownik pozwala na "jazdę w górę".
    Jeśli masz podobne zachowanie, to może być oznaką niestabilnego zasilania sterownika.
  • #5 20889001
    Jenny_Thalia
    Poziom 2  

Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Na chwilę obecną totalnie nie mam czasu, żeby się z tym bawić, ale nie chciałem zostawiać tego bez odpowiedzi. Także dziękuję ślicznie i wrócę do tematu, jak będę miał czas. Póki co życzę wszystkiego dobrego w nowym roku :)
REKLAMA