logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung QE65Q77C razem z kinem domowym Samsung HT-C5500

Azar 30 Gru 2023 01:24 696 10
REKLAMA
  • #1 20882512
    Azar
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Kupiłem telewizor QE65Q77C. Do tej pory miałem inny telewizor LCD Samsunga, który dawno stracił wsparcie, więc na nim dosłownie nic już nie działało oprócz telewizji z kablówki. Do niego było podłączone kino domowe Samsung HT-C5500. Głównie tego kina używałem do odtwarzania dźwięku przestrzennego przy oglądaniu telewizji i filmów z telewizora. Dźwięk działał przez kabel optyczny, bo telewizor przez HDMI nie wysyłał dźwięku. Dolby działało poprawnie i byłem z tego rozwiązania zadowolony.

Dzisiaj podłączyłem nowy telewizor do tego kina. Pomijając długą i dość zawiłą instalację telewizora przez telefon, wszystko wydaje się w tym momencie ok, lecz kino Samsunga nie umiem zmusić do pracy z tym telewizorem. Telewizor wykrył mi to kino domowe i wymyślił, że to jest zewnętrzne źródło dźwięku. Kategorycznie kazał mi podłączyć je pod HDMI ARC. Gdy odtwarzam płyty na kinie, wszystko jest ok. Gdy przejdę np. na dekoder kablówki, coś automatycznie wyłącza kino domowe. Chcę, aby dźwięk z kablówki czy czegokolwiek innego był odtwarzany przez głośniki kina domowego, a ono automatycznie się wyłącza po 2-3 sekundach. Przez chwilę nawet słyszę, że kino odtwarza dźwięk z telewizora, lecz tylko po kablu optycznym, i po 2-3 sekundach kino się wyłącza. W samym kinie wyłączyłem opcję AnyNet, co skutkuje tym, że telewizor owszem wysyła dźwięk kablem optycznym, ale muszę używać dodatkowego pilota, aby regulować głośność i wyłączać kino. Tak samo w telewizorze muszę przełączać pomiędzy dźwiękiem z telewizora lub kina. Test Dolby po kablu optycznym wychodzi na nowym telewizorze poprawnie. Do chwili zakupu nowego kina miałem podłączonego Chromecasta i tam wszystko działało automatycznie i współpracowało ze sobą na starym telewizorze Samsunga. Pilot Chromecasta obsługiwał równocześnie kino oraz stary telewizor. Nic się nie wyłączało bez potrzeby.

Jak zmusić oba urządzenia, aby działały ze sobą poprawnie, a na początek co zrobić, aby kino przestało się automatycznie wyłączać zamiast odtwarzać dźwięk z telewizora? Może bym sam przebrnął przez te problemy z dźwiękiem, ale jak włączę AnyNet w kinie domowym, to w telewizorze pojawiają się dodatkowe opcje dźwięku, lecz kino wyłącza się po 2-3 sekundach. Gdy wyłączę AnyNet, kino odtwarza dźwięk z telewizora po kablu optycznym, a na telewizorze wyłączają się opcje, aby wysłać dźwięk po kablu HDMI oraz urządzenia nie współpracują ze sobą.
  • REKLAMA
  • #2 20882915
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Przy poniższych sugestiach, zakładam, że pisząc powyższy wpis kolega miał dekoder TV kablowej podłączony do telewizora bezpośrednio.

Na miejscu kolegi:

- wyłączyłbym Any-net, HDMI-ARC i temu podobne wynalazki
    - dekoder TV kablowej podłączyć bezpośrednio do kina domowego
    - o ile dźwięk z TV do kina jest potrzebny np. jakieś aplikacje (Netflix) to używać połączenia audio optycznego.
  • REKLAMA
  • #3 20883489
    Azar
    Poziom 12  
    Dekoder kablowy jest bo jest. Używam coraz rzadziej i tylko do wiadomości. Intensywnie używam JouTube, Netflix, PrimeVideo, Player itp. oraz Gram w chmurze na XBOX. Do tego potrzebuję dźwięk przestrzenny z kina domowego i gdybym pozbył się dekodera z kablówki długo bym nie płakał. Dlatego na starym TV miałem chromecasta ale on miał problemy z powodu braku poprawnie działającej aplikacji na XBOX w chmurze stąd padła decyzja kupna nowego TV. Zalety takie, że mam w końcu 4K i granie w chmurze na Xbox Game Pass w tym momencie praktycznie nie różni się od grania na fizycznej konsoli. Problemem jest kino domowe w opisie jak wyżej. Znowu dekoder kablówki dobrze wkomponował się w telewizor za pomocą tych cudacznych nowych opcji. Pilot od tv przejął sterowanie tunerem tv tak dokładnie, że nie muszę do niczego używać oryginalny pilot dekodera i działa to jakoś po kablu gdyż pilot schowany pod kocem dalej steruje dekoderem kablówki. Dekoder kablówki to stary Horizon.
    Jeżeli mam podłączyć kino do kablówki w ramach jakiś testów aby ogarnąć sytuacje i czegoś się dowiedzieć to tak zrobię ale docelowo to jest bez sensu bo kablówka przy tym TV zeszłą na plan dziesiąty.
  • #4 20883522
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1721
    Witam,
    jeśli kablówkę oglądasz bardzo rzadko i tylko dla wiadomości, to po co za nią płacisz, skoro za darmo z kablówki będziesz miał takie same kanały, jak te nadawane naziemnie w twoim regionie?
    Wypowiadasz umowę, oddajesz dekoder, kabel od dekodera podpinasz do TV, wyszukujesz po DVB-C (kablowe bezpłatne lub FTA, zależy, jak to masz tam nazwane), podpinasz TV do kina optykiem i już jednego pilota mniej.
  • #5 20884050
    Azar
    Poziom 12  
    Płacę za kablówkę bo po pierwsze lubię za to płacić a po drugie mam z niej internet 300Mb a po trzecie darmowy telefon stacjonarny na prawie cały świat z którego korzystam codziennie. Następnie w tym lokalu mam 3 inne telewizory które z tej kablówki korzystają. Nie oglądam TV naziemnej w tym lokalu i w tv naziemnej nie ma kanałów informacyjnych które lubię oglądać (nie skręcajmy w politykę :) ). Powtarzam, że nie mam problemów z kablówką i nie o to tutaj pytałem.

Może inaczej:
    Umówmy się, że nie mam dekodera kablowego i nie używam.
    Mam problem z kinem domowym jak w temacie.
    Może wtenczas temat ruszy do przodu :)
    Zaczynam zastanawiać się czy nie zadziałały tu jakieś zabezpieczenia HDCP po kablu HDMI ale ja w to wątpię i niewiele wiem w tym temacie oprócz danych z wikipedii.

ps. tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3926798.html#20238359 znalazłem podobny temat bez odpowiedzi. Różnica taka że ja "Youtube ale Netflix'a już nie." po optycznym słucham to bez problemu. Przez kilka sekund bez problemu...
  • #6 20884188
    clubber84
    Poziom 39  
    Oj chopie, chopie... Czy ja pisałem coś o oglądaniu naziemnej? Ja pisałem, że w kablówce bez płacenia i dekoderów są w wersji cyfrowej te same kanały, co w naziemnej. I możesz je odbierać na każdym TV w każdym pokoju, jeśli tylko jest gniazdko lub rozgałęźnik od kablówki w ścianie. Bez dekoderów. A widzisz, taki myk, o! 😃

Teraz do sedna:
    - masz w kinie domowym kilka wejść (pokaż wyraźne zdjęcie całego tylnego panelu)?
    - jeśli w twojej wersji kina jest kilka wejść, to dekoder podłącz do kina wejściem HDMI 1 lub 2,
    - kino podłącz do TV wyjściem HDMI Out, a z TV do kina kablem optycznym,
    - w dekoderze wyłącz wszystkie funkcje w opcjach HDMI, niech przesyła obraz i dźwięk przez kino do TV (kino będzie tylko pośrednikiem), w TV tak samo, żeby żadne z urządzeń nie zakłócało sobie sygnałów na HDMI,
    - przy oglądaniu samego TV, w kinie przełącz źródło dźwięku na optyczne, przy oglądaniu na dekoderze przełącz źródło na HDMI.

Jak dalej będą hocki-klocki, to albo kino ma problem albo dekoder.
  • REKLAMA
  • #7 20884252
    Azar
    Poziom 12  
    Z grubsza od wczoraj mam tak jak napisałeś.
    Aby działało jak piszesz po długich testach wyszło, że nie potrzeba podłączać drugiego kabla "HDMI IN" w kinie domowym. Nie potrzeba bo to nic nie zmienia w tym temacie (nie działa dźwięk po kablu hdmi a przy włączonym w kinie any net wyłącza dodatkowo kino po kilku sekundach) Po optycznym dolby idzie poprawnie a kabel hdmi potrzebuję tylko po to by używać kina do odtwarzania płyt. . Ten kabel "hdmi in" do kina odpiąłem godzinę temu. Wyłączając kabel optyczny nie uzyskałem w żadnej konfiguracji kablowej hdmi dźwięku do kina. Samo kino przy odtwarzaniu filmu z płyty działa poprawnie.
    Hocki-klocki są takie, że muszę używać pilota od telewizora i kina domowego aby przełączać się pomiędzy dźwiękiem z kina a telewizorem. W telewizorze przełączam pomiędzy optyczne-telewizor a kino muszę włączać i wyłączać dodatkowym pilotem. W codziennym użytkowaniu telewizora nie potrzebuję dźwięku dolby i wystarczy to z TV. To jest problem. Żonę nauczyłem co ma robić i jakiego pilota używać a rano nie będzie pamiętać zakładając, że i ja nie zapomnę. W starym TV w momencie gdy włączyłem kino dźwięk automatycznie z telewizora przełączał się na dolby. Było szybciej i bez zastanawiania się jak to działa. W nowym tv liczyłem, że jeden pilot obsłuży wszystko i chyba tak się nie da. Gdyby nie te cholerne wyłączanie się kina przy włączonym any net pilot z telewizora obsłużyłby tak samo kino domowe. Przetestowane przy opcjach oglądania z płyt bo tutaj pomimo włączenia any net kino nie wyłącza się.

Jeszcze wyszły takie jaja, że jak w TV wyłączę eARC a kino podłączę pod inne gniazdo niż hdmi earc to dźwięk idzie po kablu optycznym ale tylko stereo. Zero dolby i tylne głośniki w ogóle nie działają. Ale to tylko piszę o tym tak przy okazji bo nic to do tematu nie wnosi. Problemem jest samoczynne wyłączanie się kina. W sieci jest kilka tematów z tym samym problemem z podobnym sprzętem a więc stare kino plus nowy TV. Żaden temat nie został rozwiązany a pierwsze pytania jakie znalazłem były jakieś 3 lata temu.
  • #8 20884268
    clubber84
    Poziom 39  
    Czyli wychodzi brak współpracy od strony nowego TV ze starszym sprzętem, być może starszą wersją HDMI w kinie domowym.
  • #9 20885259
    Azar
    Poziom 12  
    Raczej tak.
    Liczyłem na jakieś coś (ustawienie, kabel, rodzaj kabla itd) co przeoczyłem albo po prosu nie wiedziałem. Sam spotkałem się z tym , że wystarczyło dać inny kabel hdmi aby rozwiązać problem choć stary był sprawny lecz nie wspierał jakiś tam protokołów. Wystarczy spojrzeć na rozpiskę usb-c. Toż to tam cuda w kablu się dzieją łącznie układami scalonymi montowanym we wtyczce. Takie czasy i tyle. Może coś jeszcze się wyjaśni w moim przypadku. Gdyby nie wyłączało się te kino przy włączonym any net nie było by tutaj tego tematu.

Dziwne, że w odwrotnym kierunku a więc z kina do telewizora wszystko działa poprawnie i nawet na głośnikach telewizora usłyszałem dźwięk z kina.
  • REKLAMA
  • #10 20885297
    clubber84
    Poziom 39  
    Hmm... czyli problem w wersji HDMI - nowszy standard 2.1 obsługuje starszy, np. 1.3, ale w drugą stronę już nie.
  • #11 20885594
    Azar
    Poziom 12  
    "Dodałem filmik z działania urządzeń pod koniec postu."

Znalazłem instrukcję kina i tam napisano:
    "WEJŚCIE HDMI: Podłączanie do zewnętrznego urządzenia przy użyciu przewodu HDMI
    Podłącz przewód HDMI (kupowany osobno) z gniazda HDMI IN z tyłu produktu do gniazda HDMI OUT
    urządzeniu cyfrowym.
    Za pomocą przycisku FUNCTION wybierz wejście HDMI 1 lub HDMI 2.
    Tryb przełączany jest w następujący sposób: BD/DVD  D. IN  AUX  HDMI 1  HDMI 2  FM
    Funkcja automatycznego wykrywania HDMI
    Wyjście obrazu produktu zostanie automatycznie zmienione w tryb HDMI po podłączeniu przewodu
    HDMI przed włączeniem zasilania. Aby uzyskać informacje na temat możliwych rozdzielczości HDMI,
    patrz strona 31.
    Funkcja ta nie jest dostępna, jeśli przewód HDMI nie obsługuje trybu CEC.
    HDMI connection description
    - HDMI przesyła wyłącznie cyfrowy sygnał do telewizora.
    - Jeśli dany telewizor nie obsługuje protokołu HDCP, na ekranie widoczny jest szum cyfrowy.
    Czym jest HDCP?
    HDCP (High-band width Digital Content Protection) to system ochrony przed kopiowaniem zawartości BD/DVD
    wysyłanej poprzez interfejs HDMI. Oferuje bezpieczne cyfrowe połączenie pomiędzy źródłem sygnału wideo (PC,
    DVD itp.) a urządzeniem wyświetlającym (telewizorem, projektorem itp.). Zawartość jest szyfrowana w urządzeniu
    źródłowym w celu uniemożliwienia wykonywania nieautoryzowanych kopii.
    PRZESTROGA
    Funkcja Anynet+ jest obsługiwana tylko wtedy, gdy przewód HDMI jest podłączony do wyjścia HDMI
    OUT w urządzeniu."

Zastanawiam się jakie kable hdmi w tym momencie posiadam. To że grube w oplocie nic nie znaczy...
    Znowu wraca temat dhcp o którym wcześniej napisałem.

znowu w instrukcji napisano:
    W zależności od telewizora, niektóre rozdzielczości wyjściowe HDMI mogą nie być obsługiwane.
    Jeśli kabel HDMI zostanie podłączony lub odłączony podczas odtwarzania pliku CD-DA, MP3 lub JPEG,
    urządzenie zatrzyma odtwarzanie.
    Po wykonaniu połączenia wideo ustaw źródło sygnału wideo w telewizorze na odpowiadające wyjściu wideo
    (HDMI, komponentowe lub kompozytowe) w urządzeniu.
    Więcej informacji na temat wyboru źródła wejścia wideo w telewizorze należy szukać w instrukcji obsługi
    telewizora.
    W przypadku ustawienia możliwości obsługi telewizora za pomocą pilota urządzenia naciśnij na pilocie
    przycisk SOURCE i wybierz HDMI jako zewnętrzne źródło telewizora."

"...urządzenie zatrzyma odtwarzanie": może całość nie widzi, że chce wysłać dźwięk do kina i dlatego kino się wyłącza?
    Nie wiem i to jest próba zrozumienia instrukcji kina domowego...

dodaję filmik z działania-niedziałania obu urządzeń:
    https://drive.google.com/file/d/1e90hkaoCdAlhQRIya5OhnMepPxMpPOwr/view?usp=sharing
    Ja tylko przełączam w tv pomiędzy wyjściem dźwięku. Kino samo się wybudza i samo wyłącza. Ja go nie wyłączam. Dwukrotnie na filmiku przełączałem na hdmi i raz na optyczne. Po przejściu na optyczne kino się nie wybudza. Kino tak samo reaguje jak samemu z pilota je włączę a więc po chwili się wyłącza. Nadmieniam, że kino i tak wyłącznie działa po optycznym nawet jak niby choć na krótko działa po hdmi. Wygląda to tak jakby tv próbował przesłać dźwięk po hdmi i następuje niepowodzenie (po optycznym dźwięk w tym momencie działa) co skutkuje wyłączeniem kina. W tym momencie jest podpięty drugi kabel hdmi z TV do wejście IN kina. Wszystko przy włączonym anynet.

Gdy wyłączę anynet optyczne działa ale muszę wachlować pilotami i przełączać w tv.
    Gdy jest w kinie wyłączony anynet w TV ginie opcja przełączenia dźwięku na hdmi. Na filmiku widać 3 możliwości TV-hdmi-optyczne. Po wyłączeniu anynet w kinie mam wybór głośniki TV-optyczne i 3 opcja hdmi widoczna na filmiku znika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił telewizor Samsung QE65Q77C i ma problem z podłączeniem go do kina domowego Samsung HT-C5500. Po podłączeniu telewizora kino domowe nie działa poprawnie z dekoderem kablowym, mimo że telewizor wykrywa kino jako zewnętrzne źródło dźwięku. Użytkownik próbował różnych konfiguracji, w tym podłączenia przez HDMI ARC oraz optycznie, ale napotkał problemy z automatycznym wyłączaniem kina. W dyskusji zasugerowano, aby dekoder podłączyć bezpośrednio do kina domowego, a telewizor do kina przez kabel optyczny, co pozwoliłoby na lepszą kontrolę dźwięku. Wskazano również na możliwe problemy z wersją HDMI i protokołem HDCP, które mogą wpływać na współpracę urządzeń.
REKLAMA