logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie TV Samsung QE65Q77BA z kinem domowym Philips HTS3357 - konwerter, kabel optyczny, HDMI

luckstepien 28 Kwi 2023 09:49 657 21
REKLAMA
  • #1 20558623
    luckstepien
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam, ma problem z połączeniem dwóch urządzeń - TV Samsung QE65Q77BA z kinem domowym starego typu Philips HTS3357. CZytałem poprzednie wątki w tej sprawie, sprzed kilku lat, ale niestety nie udało mi się rozwiazać tematu. Z kina mam wypuszczony kabel chinche na jack, który wchodzi w konwerter. Z konwertera wychodzi kabel optyczny do TV, na TV zmieniłem wyjście dżwięku z głośników TV na wyjście optyczne. Poza tym połączeniem, kino jest też wpięte bezpośrednio do TV poprzez kabel HDMI - odtwarza filmy na DVD z dzwiękiem, ale niestety nie przekazuje dzwięku z dekodera podpiętego do TV (zależy mi na oglądaniu telewizji z dzwiękiem poprzez kino). Wrzucam zdjęcia, które mogą pomóc - tył kina, zdjęcie konwertera oraz wszystkich przewodów, a także opcje w menu TV.
    Połączenie TV Samsung QE65Q77BA z kinem domowym Philips HTS3357 - konwerter, kabel optyczny, HDMI Połączenie TV Samsung QE65Q77BA z kinem domowym Philips HTS3357 - konwerter, kabel optyczny, HDMI Połączenie TV Samsung QE65Q77BA z kinem domowym Philips HTS3357 - konwerter, kabel optyczny, HDMI Połączenie TV Samsung QE65Q77BA z kinem domowym Philips HTS3357 - konwerter, kabel optyczny, HDMI Połączenie TV Samsung QE65Q77BA z kinem domowym Philips HTS3357 - konwerter, kabel optyczny, HDMI
    Połączenie TV Samsung QE65Q77BA z kinem domowym Philips HTS3357 - konwerter, kabel optyczny, HDMI Połączenie TV Samsung QE65Q77BA z kinem domowym Philips HTS3357 - konwerter, kabel optyczny, HDMI Połączenie TV Samsung QE65Q77BA z kinem domowym Philips HTS3357 - konwerter, kabel optyczny, HDMI
  • REKLAMA
  • #3 20558640
    luckstepien
    Poziom 4  
    Brak wyjścia słuchawkowego w TV.. poza tym w opcjach wyjścia dzwięku w tv są tylko głośniki TV, wyjście optyczne i głośniki bluetooth.
  • Pomocny post
    #4 20558664
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Ja bym podłączył konwerterem z optyka TV na chinche do kina domowego.
    Ten ekstraktor jest tu zbędny a na pewno jego podłączenie jest bez sensu.

Ekstraktor służy do wyciągnięcia dźwięku z HDMI i podania go na WEJŚCIE optyczne np amplitunera.
    Ponieważ kino nie ma wejścia optycznego nie wykorzystasz go w tym zestawieniu.
    Użyj zwykły konwerter z sygnału cyfrowego czyli z wyjścia optycznego TV na wejście analogowe do kina.

Chyba że dekoder ma wyjście analogowe wtedy podłącz go do kina odpowiednim kablem,
    przy takim podłączeniu dźwięk na kinie będzie tylko z dekodera więc lepiej chyba użyć konwerter.
  • #5 20558760
    luckstepien
    Poziom 4  
    OK, mogę prosić jakąś nazwę lub link do właściwego konwertera? Bo nie chcę kupić kolejnego zbędnego urządzenia. Z góry dzięki
    PS. Czy takie coś będzie ok?

Połączenie TV Samsung QE65Q77BA z kinem domowym Philips HTS3357 - konwerter, kabel optyczny, HDMI
  • Pomocny post
    #6 20558808
    badboy84
    Poziom 43  
    Tak, będzie ok.
  • REKLAMA
  • #7 20558841
    luckstepien
    Poziom 4  
    Czyli kabel chinche z kina do konwertera, z konwertera optyczny do TV plus zasilanie konwertera. Na tv ustawić wyjście dzwięku na kabel optyczny - zgadza się? Jutro ma dojść konwerter, dam znać czy pomogło.
  • Pomocny post
    #8 20558904
    badboy84
    Poziom 43  
    Tak, kabel chinch podłącz do złącza Audio in w kinie, a kablem optycznym łączysz konwerter i TV. Wszystko się zgadza i powinno zagrać.
  • REKLAMA
  • #9 20558998
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    badboy84 napisał:
    Wszystko się zgadza i powinno zagrać.

W zasadzie kolega ma rację. Ale ...

Przecież te kino ma wejście cyfrowe audio Coax widoczne na zdjęciu powyżej. Po co cudować z konwerterem DAC?
    Moim zdaniem, lepszym rozwiązaniem byłoby użycie konwertera cyfrowego audio z sygnału optycznego na koaksjalny.

Żeby nie było niejasności, użycie DAC będzie działało, ale autor tematu będzie odbierał tylko sygnał stereo.
    Przy użyciu konwertera -> sygnał optyczny na Coax <- bez kłopotu będzie mógł odtworzyć sygnał 5.1 np. z Netflixa czy innej aplikacji.
  • #10 20559011
    luckstepien
    Poziom 4  
    Mogę prosić o przykładowy konwerter opisany przez Ciebie powyżej? Jestem totalnym laikiem w tych kwestiach i zdaje się zupełnie na Was. Z góry dziękuję
  • Pomocny post
    #11 20559026
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1723
    Witam,
    wspomniałeś o dekoderze i oglądaniu telewizji - pokaż jego tylny panel, bo się okaże, że nie będziesz potrzebował żadnego konwertera.
  • #12 20559031
    Polon_us
    Poziom 42  
    luckstepien napisał:
    Mogę prosić o przykładowy konwerter opisany przez Ciebie powyżej?

Proszę bardzo -> Link
    Należy zwrócić uwagę na opis konwertera -> Optical In - Coaxial Out <- bardzo istotne!
  • #13 20559034
    luckstepien
    Poziom 4  
    Aktualnie nie mam możliwości, ale z tego co pamiętam tam jest tylko wyjście HDMI - to dekoder polsat box 4k - przesyłam przykładowe zdjęcie z neta.

Dodano po 2 [minuty]:

Dodano po 39 [sekundy]:

>>20559031

OK i w to wyjście coaxial out wtykam kabel chinche z kina z przejściówką na jack?
  • #14 20559047
    Polon_us
    Poziom 42  
    luckstepien napisał:
    OK i w to wyjście coaxial out wtykam kabel chinche z kina z przejściówką na jack?

Proszę na chwilę to zostawić. I zamieścić zdjęcia tego konwertera HDMI. Chciałbym coś sprawdzić, a nie mogę znaleźć dokładnie tego samego konwertera.

Edit:

Znalazłem ten ekstraktor i sprawdziłem, co chciałem sprawdzić. Proszę zignorować moją prośbę o jego zdjęcia.
    Jeśli kolega zdecyduje się na ten konwerter -> optyk do Coax <- to HDMI ekstraktor kolega odłoży na półkę, na lepsze czasy.

Mając konwerter -> Optic do Coax <- połączenia wyglądają w takim przypadku następująco:
    1 - telewizor i dekoder połączone przewodem HDMI
    2 - telewizor i kino również podłączone przewodem HDMI
    3 - telewizor (Optical Out) połączone z konwerterem (Optical IN) przewodem optycznym TosLink
    4 - wyjście konwertera (Coax Out) podłączone do gniazda Coax IN w kinie zwykłym przewodem CINCH

Ustawienia:
    1 - w telewizorze wyłączyć HDMI eArc/ARC
    2 - w telewizorze włączyć wyjście optyczne i ustawić je na Auto
    3 - w kinie włączyć wejście cyfrowe audio np. Dig In (lub Coax In) - do odtworzenia dźwięku z TV
  • #15 20559067
    luckstepien
    Poziom 4  
    Polon_us napisał:
    Proszę na chwilę to zostawić. I zamieścić zdjęcia tego konwertera HDMI. Chciałbym coś sprawdzić, a nie mogę znaleźć dokładnie tego samego konwertera.

Pytasz o ten który mam w tej chwili? jest na zdjęciach w głównym poście
  • Pomocny post
    #16 20559079
    Polon_us
    Poziom 42  
    Proszę przeczytać, co napisałem powyżej.
  • REKLAMA
  • #17 20559102
    luckstepien
    Poziom 4  
    >>20559047

Bardzo dziękuję za dokładną instrukcję, z uwzględnieniem mojego poziomu wiedzy w tym temacie, doceniam 😉
    Na ten moment zamówiłem konwerter który polecał poprzedni kolega, dostawa jutro. Jeśli się nie sprawdzi, będę działał zgodnie z Twoją instrukcja. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #18 20559106
    Polon_us
    Poziom 42  
    luckstepien napisał:
    Jeśli się nie sprawdzi, będę działał zgodnie z Twoją instrukcja.

Proszę bardzo, lecz niech kolega pamięta
    Polon_us napisał:
    ale autor tematu będzie odbierał tylko sygnał stereo

Powodzenia :)
  • Pomocny post
    #19 20559107
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1723
    luckstepien napisał:
    ...to dekoder polsat box 4k

W takim razie zostaje ci niestety tylko konwerter optical/coaxial.
    Ale uprzedzam, Polsat na kanałach z satelity nie udostępnia dźwięku DD5.1, jeśli nie musi. Więc nie zawsze będzie dostępny dźwięk wielokanałowy.
  • #20 20559188
    luckstepien
    Poziom 4  
    >>20559106

Jeśli mogę o jeszcze jedną rzecz zapytać - do czego w takim razie służy urządzenie które mam w tej chwili podłączone i które nie zadziałało. Polecił mi to znajomy, samozwańczy expert w kwestiach dźwięku, ale jak widać nie sprawdziło się..
  • Pomocny post
    #21 20559211
    Polon_us
    Poziom 42  
    luckstepien napisał:
    służy urządzenie które mam w tej chwili podłączone

Służy ono do wydzielenia sygnału audio (cyfrowego) z sygnału HDMI.

Z tego co widzę w pierwszym wpisie, kolega nieprawidłowo podszedł do podłączenia tego ekstraktora.
    Nic dziwnego, że nie zadziałało.
    clubber84 napisał:
    Więc nie zawsze będzie dostępny dźwięk wielokanałowy.

Można jeszcze rozważyć aplikacje internetowe np. Netflix czy temu podobne.
    One nadają dźwięk 5.1 przecież.
  • #22 20560179
    luckstepien
    Poziom 4  
    Oficjalnie możemy uznać temat za zamknięty. Bardzo dziękuję za pomoc i wszelkie instrukcje. Konwerter, który dziś przyszedł w pełni mnie zadowolił, działa dźwięk z dekodera, z aplikacji YouTube czy Netflix oraz kino jako odtwarzacz DVD - wszystko idzie przez zestaw kina domowego.
    Jesteście wielcy!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z połączeniem telewizora Samsung QE65Q77BA z kinem domowym Philips HTS3357. Połączenie przez kabel optyczny nie działa, a dźwięk z dekodera podłączonego do telewizora nie jest przekazywany do kina. Użytkownicy sugerują podłączenie konwertera z wyjścia optycznego telewizora do wejścia analogowego kina, a także rozważenie użycia konwertera cyfrowego audio z sygnału optycznego na koaksjalny, aby uzyskać lepszą jakość dźwięku. Po kilku wymianach informacji użytkownik zamówił odpowiedni konwerter, który ostatecznie rozwiązał problem, umożliwiając odtwarzanie dźwięku z dekodera oraz aplikacji streamingowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA