logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV stick. Xiaomi, Amazon czy Google? Do starszego tv jaką przystawke smart wybrać do 300zł?

bumble 30 Gru 2023 11:43 9594 4
REKLAMA
  • #1 20882860
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Witam. Nie wiem czy dział dobry ale dotyczy poniekąd TV a nic innego nie znalazłem odpowiedniego. Ale do rzeczy. Chcę kupić przystawkę smart do starego TV ok 10 lat. Jest teraz w promocji Xiaomi TV stick w dobrej cenie z Androidem. Android chyba 9,0. Nie wiem czy nie będzie problemu z aktualizacją. Ale posłucham kolegów co maja z tym do czynienia. Kolejna to Amazon fire stick na systemie Fire OS7 cokolwiek to jest. I jeszcze jedna to przystawka od Googla z ich systemem operacyjnym. Tylko że google jest to przystawka chromecast a ja nie potrzebuję żadnego streemeu z zewnętrznych źródeł. Głównie chodzi mi o oglądanie YT, Netflix. Idealnie gdyby pilot miał przycisk YT. Poradźcie coś proszę.
    Cena Amazon TV to 239zł a Xiaomi znalazłem za 159zł. Użytkownikiem będzie starsza osoba więc obsługa nie powinna być zbyt skomplikowana.
    Google 4.0 oferuje chyba oprócz strumieniowania też oglądanie internetu. Jest na Androidzie - 219zł.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20883236
    bumble
    Poziom 40  
    Ludwik XVI napisał:
    Chromecast z GoogleTV w wersji 4 i 4K - zero problemów, wszystko działa.
    Oczywiście z zastrzeżeniem, że nie podepniesz do niego np. pendrive.

Właśnie prawie już zdecydowałem na Google TV zwłaszcza że mam swojego Sony właśnie z Google TV i jest ok. Pewnie to samo Google daje do przystawki. Cały czas aktualizacje i wiele pozytywnego czytam o tych przystawkach choćby sterowanie głosem. Telewizor jest FHD więc nie potrzebuję 4k. Nie zamierzam nic podpinać. Jesli pod współprace z dyskiem albo pendrive droższe urządzenia w formie boxu z odpowiednimi gniazdami. Dzieki za opinie. Z drugiej strony mój stary tv Panasonic TX-L55ET5E jest smart ale nie ma w markecie YT. Otwierany YT z przeglądarki nie ma obrazu pewnie kodeki przestarzałe. Oprogramowanie aktualne. Może ten model co mam nie obsługuje YT bo były jakieś problemy pomiędzy Panasonic a Google. CHromecast będzie miał najnowsze aktualizacje i powinno działać ok.

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

znalazłem jeszcze Xiaomi Mi Box s 2gen ale z 4k którego nie potrzebuje i też systemem jest Google tv. Warto go wziąć czy pozostać przy Google chromecast?
  • REKLAMA
  • #5 20886900
    bumble
    Poziom 40  
    Kupiłem chromecast 4.0 fhd. Ma takie same parametry co 4k chyba różnica tylko w pamięci. Wyświetlacz-tv jest fhd więc dopłata do 4k wydaje się bezcelowa zwłaszcza że przy wymianie tv na 4k będzie on już smart. Głównie kupiłem starszej osobie do oglądania tv Republika i innych wiadomości bo zniknęły z TVP. Tak więc jest ok. Przy okazji byłem w dwóch sklepach Media Markt i Media Expert. Pytałem o tego chromecasta od Google i o Xiaomi mi box s gen 2 który też ma ma nakładkę Google tv na Androida. W obu sklepach powiedzieli że mają dużo reklamacji na Xiaomi. Nie tylko na boxy ale i sticki i telefony więc ostatecznie odpuściłem. Dziękuję za pomoc.

Dodano po 4 [minuty]:

Po podłączeniu aktualizacja Androida do wersji 12 i aktualizacja nakładki. Wszystko działa płynnie i nie zacina się. Zreszta mój tv sony ma to samo co ten Google chromecast.
REKLAMA