logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kompatybilność silników G4FA z Kia Ceed 2012 z Hyundai i20 i Kia Rio

robkor26 30 Gru 2023 14:04 2412 10
REKLAMA
  • #1 20883105
    robkor26
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Dzień dobry, posiadam samochód kia ceed 2012 rok 1.4 benzyna G4FA.

Potrzebuje zakupić silnik do mojego samochod gdyż obecnego nie da się już naprawić.

Znalazłem dwa silniki które z których chciałbym zakupić jeden.
    Obydwa to model G4FA
    Pierwszy z Hyundai i20x rocznik 2013.
    Drugi Kia Rio rocznik 2016.
    Czy silniki te będą pasować do mojej Kii 2012?
    Czy jest to dobre rozwiązanie czy jednak powinienem poszukać silnik 2012 lub wcześniej. Bardzo proszę o odpowiedź.
    Serdecznie dziękuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20883284
    JuniorS
    Poziom 24  
    Ocena: 120
    Ogólnie to temat choć wydaje się prosty to prosty może nie być ;) Silnik G4FA (1.4 MPi) zaczęto produkować w 2006 roku a skończono w 2014. Fabryka wkładała ten motor aż do 2016 roku !!! Silnik ten występuje w trzech odmianach i pakowano go do trzech generacji Kii (Cee`da i Rio) pomijam Hyundaya. Silnik jak wspomniałem występuje w trzech odmianach - 90KM, 101KM i 109KM

Nie napisałeś ile Twoj pojazd miał mocy fabrycznie - było by trochę łatwiej. Mimo to odpuścił bym silnik z i20. Hyundai do i20 w 2013 roku zaczął wkładać silnik G4LC (często oznaczony jako FA z nazwą Kappa zamiast Gamma) i jest to na oko ten sam silnik. Na oko bo rzeczywiście jest to silnik wykonany w innej technologii (odlew wysokoćiśnieniowy aluminium) i jest zdecydowanie lżejszy. Inny jest również rozrząd w którym zastosowano łańcuch płytkowy zamiast standardowego rolkowego...

Bardziej pewnym będzie silnik z Kii mimo że jest kilka lat młodszy. Zapewne będzie to silnik 100KM i nie powinno być problemu z jego odpaleniem. Plug & Play a tej pewności z motorem z Hyundaia osobiście nie mam
  • REKLAMA
  • #3 20883394
    robkor26
    Poziom 3  
    Mój samochód ma 77 kw mocy. To jest chyba 105KM

No właśnie miałem zamiar kupić ten silnik z Hyundai ix20 z 2013 roku. Sprzedawca zapewniał że to jest też G4FA model. Mówił że może się tylko różnić dziury do termostatu ale ze on daje z osprzętem więc powinno być ok.

Bardzo zależały mi na tym silniku bo w świetnym stanie i udokumentowany niski przebieg ale teraz to już sam nie wiem. Czyli według Ciebie może nie pasować do mojego auta? Będą jakieś problemy? Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20883550
    JuniorS
    Poziom 24  
    Pasować będzie. Ogólnie to oba te silniki nie różnią się wcale na pierwszy rzut oka. Łapy do mocowania osprzęt i cała reszta będzie tak samo i w tych samych miejscach. Różnica może być jak napisałem w jego konstrukcji - będzie lżejszy bo w innej technologii robiony no i zupełnie inny układ rozrządu z bardziej nowoczesnym łańcuszkiem.

Teoretycznie na 90% go wsadzisz, odpalisz i powinno to prawidłowo działać. Ale praktycznie - w praktyce nie wiem jak zachowa się Twój komputer pokładowy. Z reguły wymienia się silnik najlepiej z wiązką do niego i ECU - no chyba że masz silnik z tego samego rocznika, identyczne są oznaczenia, moc itd itp... wtedy bez problemu przerzuca się cały silnik i to gra. Z własnego doświadczenia wiem że tak kolorowo nie zawsze jest.

Dla przykładu przerzucałem kiedyś silnik w A6 C5. I niby to samo oznaczenie silnika a jednak musiałem po wymianie silnika wymieniać również wiązkę silnika wraz z komputerem bo nie chciało to odpalić. Różnica była jedynie w roku produkcji silników chyba 2 letnia i już problemy.

Możesz kupić ten silnik od tego Hyundaia ale zapytaj się sprzedającego czy w razie problemu będziesz mógł dokupić ecu i wiązkę gdyby to jednak nie chciało pracować. Jeśli ten sprzedawca nie posiada wiązki czy ecu (różnie to bywa) a Tobie to nie będzie chciało działać to będziesz w czarnej dupie. Nie wiadomo później gdzie szukać odpowiednich części i z jakiego konkretnego modelu będą pasować.

Będzie rozgardiasz. Auto z 2012 silnik z jakiegoś Hyundaia 10 lat młodszego wiązka z Rio np itd itp... Rozumiesz o czym mówię ? ;)

Aczkolwiek powtórzę na 90% powinno to normalnie zadziałać
  • #5 20883574
    robkor26
    Poziom 3  
    Dzięki bardzo za obszerną odpowiedź. Sprzedawca odpisał mi że jego Hyundai produkowany był od 2010 roku. Czyli jest szansa że to może być jeszcze ten silnik z tym samym rozrządem co ja mam? I tą samą konstrukcją wykonania?
  • Pomocny post
    #6 20883613
    JuniorS
    Poziom 24  
    Z całą pewnością skoro to 2010.Teraz gdy uzupełniłeś informację dotyczące silnika dawcy szanse na powodzenie operacji wzrastają do 99% ;)
    Z 2010 roku w Hyundaiu szły jednakowe silniki co w modelach Kii. Możliwe że z inną mocą czy momentem obrotowym ale to nie wynika z budowy silnika tylko z oprogramowania komputera pojazdu co nie zmienia faktu że nie będzie to miało wpływu na pracę silnika w Twoim aucie. Podobnie gdyby Twój silnik wrzucić do Hyundaia też by nie było problemu.

Śmiało kupuj wkładaj i używaj.
  • #7 20883635
    robkor26
    Poziom 3  
    Z tego co sprzedawca mi wyjaśnił samochód wyprodukowany w 2013 roku lecz wersja tego auta z tymi silnikami od 2010.
    Więc wszystko powinno być git.
    Widziałem też na innych ogłoszeniach że sprzedawcy sugerują ze silniki te można wsadzić czy w kie ceed, Hyundai i20, i30 Venga.
    Dzięki ci serdeczne. Super że się udzieliłeś. :)
  • #8 20883644
    JuniorS
    Poziom 24  
    Spoko, nie ma problemu. Życzę powodzenia i daj znać jak będzie po zabiegu. Pozdrawiam i trzymam kciuki[/i]
  • REKLAMA
  • #9 20883758
    robkor26
    Poziom 3  
    Dzięki. Dam znać koło 10 stycznia
  • Pomocny post
    #10 21325918
    k750i
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Witam. Czy przeszczep przebiegł pomyślnie? Mam dokładnie ten sam model z tym samym silnikiem i też juz dogorywa. Jestem na etapie poszukiwań odpowiedniej jednostki do mojego samochodu.
    Proszę o informację z jakiego modelu poszedł silnik dawca. Pozdrawiam
  • #11 21766712
    robkor26
    Poziom 3  
    Silnik jednak okazał się kompatybilny.
    Wszystko poszło sprawnie i samochód śmiga.

Podsumowanie tematu

✨ Silnik G4FA 1.4 MPI produkowany był od 2006 do 2014 roku i montowany w różnych modelach Kia i Hyundai, w tym w Kia Ceed, Kia Rio oraz Hyundai i20. Silnik występuje w trzech wariantach mocy: 90 KM, 101 KM i 109 KM. W przypadku Kia Ceed 2012 z silnikiem G4FA o mocy około 105 KM, możliwa jest wymiana na silnik G4FA z Hyundai i20 z 2013 roku lub Kia Rio z 2016 roku. Silnik z Hyundai i20 z 2013 roku może różnić się technologią wykonania (lżejszy odlew aluminium, inny rozrząd z łańcuchem płytkowym zamiast rolkowego), co może powodować problemy z kompatybilnością ECU i wiązki elektrycznej. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest silnik z Kia Rio, nawet jeśli jest młodszy, gdyż konstrukcja i moc są bliższe oryginałowi. Silnik z Hyundai z 2010 roku jest praktycznie identyczny z silnikiem Kia, co zwiększa szanse na bezproblemową wymianę. Wymiana silnika powinna uwzględniać również wiązkę i komputer sterujący, aby uniknąć problemów z uruchomieniem. Ostatecznie potwierdzono, że silnik G4FA z innego modelu Kia lub Hyundaia jest kompatybilny i działa poprawnie po wymianie w Kia Ceed 2012.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA