logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Alpha CC EU, uszkodzony podczas ładowania akumulatora

Charly 01 Gru 2005 10:28 4794 8
  • #1 2043175
    Charly
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    VW Alpha CC EU firmy Blaupunkt (VWZ1Z1xxxxxxxxx) 2x20W, kaseciak z niebiesko-czerwonym podświetleniem.
    Podczas ładowania akumulatora zakręciłem rozrusznikiem (radio oczywiście po przekręceniu stacyjki włączyło się) i samochód odpalił, niestety uszkodzeniu uległo radio.
    Na wyświetlaczu są symbole jakby kaseta była w środku, FM3 i symbol stereo (o_ _o FM3 oo). Radio nie reaguje na żadne przyciski i włożenie kasety, w głośnikach cisza. Jedynie przyciskając przyciski 4,5 i 6, wyświetlacz gaśnie. Podświetlenie klawiszy jest.
    Ściągnąłem już schemat radia i po jego przeanalizowaniu biorę się za naprawę.
    Teraz moje pytanie, czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem, a jeżeli tak to co mogło nawalić ? Jestem już trochę za stary na ten montaż SMD i zaoszczędziło by mi to trochę oczu.
  • #2 2043273
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Obawiam się że uszkodzenie jest zupełnie inne niż przypuszczasz. Jeśli nie pomoże odłączenie zasilania to ja zacząłbym od sprawdzenia (podmiany) zawartości pamięci tego radia. Duże różnice zasilania mogły spowodować błędy z zapisie w niej.

SławeK
  • #3 2043291
    Charly
    Poziom 19  
    Oczywiście radio jest już od wczoraj bez zasilania i brak rezultatów. Nie wiem skąd wiesz co ja przypuszczam, ale teraz powiem, że przypuszczam iż uszkodzenie jest gdzieś w zasilaniu radia.
  • #4 2043320
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Obawiam się że myślisz starymi kategoriami a nie zwariowanego systemu z mikroprocesorem. Nie ma nic gorszego niż procesor który próbuje sam robić coś na własną rękę ;) Zobaczymy kto ma rację. Radio powinno zapytać po włączeniu o kod...

SławeK
  • #5 2043871
    Charly
    Poziom 19  
    Pracuję nad tym, pracuję, ale zrobiłem sobie przerwę. Okazuje się że nie mam napięcia U14, generator na 14093 pracuje, muszę sprawdzić czy nie jest blokowane tranzystorem V2001(sygnał EIN/AUS z mikroprocesora). Trudno znaleźć te mikroskopijne elementy na płytce bez schematu PCB. Schemat ideowy jest O.K. (dzięki temu kto go zamieścił), tylko mało czytelny po wydrukowaniu, trzeba kawałkami sprawdzać na kompie.
    No nic, muszę skoczyć do kiosku jakieś okulary sobie kupić. Jak człowiek miał jeszcze koło pięćdziesiątki to nie potrzebował :D
  • #6 2043918
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Właśnie skonczyłęm robić takie radio po fachowcach od iskrzenia stykami. Niestety musiałem wymienić pamieć bo stara była uszkodzona.
  • #7 2044942
    Charly
    Poziom 19  
    Znalazłem usterkę, usunąłem (na razie tymczasowo) i radyjko znowu pięknie gra.
    Przyczyną braku owego napięcia U14 okazała się padnięta dioda D2001 o symbolu BAV99. Są to dwie diody w obudowie SOT23 i jedna z nich miała przerwę, a druga była dobra.
    Z braku oryginalnej, tymczasowo zastąpiłem tą uszkodzoną, diodą do montażu przewlekanego typu BAVP18.
    Kiedyś kupię oryginalną to założę, a na fotce widać gdzie ona się znajduje, może kiedyś komuś się to przyda.

P.S.
    TYTUS... jakbym miał takie okulary jak Ty, na pewno zrobiłbym to szybciej, tylko nie wiem czy by mi było w nich do twarzy jak Tobie :D
    Załączniki:
    • VW Alpha CC EU, uszkodzony podczas ładowania akumulatora VW_Alpha 006_m.jpg (43.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2044988
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Wiem - są jedyne w swoim rodzaju i mi w nich do twarzy :P :D
  • #9 2045146
    Charly
    Poziom 19  
    Dziękuję za uwagę i temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Radio samochodowe VW Alpha CC EU firmy Blaupunkt (VWZ1Z1xxxxxxxxx) uległo uszkodzeniu podczas ładowania akumulatora i uruchamiania silnika. Objawy to brak reakcji na przyciski i kasetę, wyświetlanie symboli kasety i FM3, brak dźwięku, a przyciskanie niektórych klawiszy powoduje zgaśnięcie wyświetlacza. Po odłączeniu zasilania problem nie ustąpił. Analiza schematu i pomiary wykazały brak napięcia U14, mimo pracy generatora na układzie 14093. Przyczyną okazała się uszkodzona dioda D2001 typu BAV99 (dwie diody w obudowie SOT23, jedna przerwana). Tymczasowo zastąpiono ją diodą przewlekaną BAVP18, co przywróciło działanie radia. Wymiana pamięci również była rozważana, gdyż uszkodzenia pamięci mogą powodować błędy działania mikroprocesora. Naprawa wymagała precyzyjnego montażu elementów SMD i korzystania ze schematu ideowego radia Blaupunkt VW Alpha CC EU.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA