logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Alpha3 VWZ1Z1Y - migająca dioda SAFE, brak reakcji wyświetlacza

szeryf-jahooo 13 Maj 2010 06:40 1188 0
REKLAMA
  • #1 8069482
    szeryf-jahooo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam ww radio z nietypowym defektem. Po włączeniu na wyświetlaczu cisza, nawet podświetlenie nie działa. Miga jedynie dioda SAFE. Na tranzystorze kluczującym są dobre napięcia, co wskazuje na włączenie. Sprawdziłem zasilanie sterowania 5V, wszędzie jest OK. Na początku odczytałem zawartość pamięci ponym - w załączniku. Dla pewności, że to nie ona powoduje problem wylutowałem ją. Sytuacja się nie zmieniła. Sprawdziłem napięcia na magistrali - ok, bliskie 5V.
    Moje poszukiwania poszły w stronę procesora - kwarc. Sprawdzam napięcia i jest dobrze - 2V i 2,2V. W tej chwili radio zaczyna okazywać oznaki życia. włącza się podświetlenie, ale na wyświetlaczu jakieś śmieci. Próbuję ponownie. Okazuje się, że radio zaczyna wariować podświetlenie zaczyna się włączać, jednak jeśli dłużej mierzę napięcie na kwarcu, to zwiększa się w okolicę 5V i podświetlenie się wyłącza. Po kilku próbach wyświetlił nawet SAFE, po podaniu kodu ukazała się wartość częstotliwości, jakby radio ruszyło. Po wyłączeniu niestety powrót do ciemnego podświetlenia i ciszy na wyświetlaczu.
    Dodam,że podłączone jest na 2 plusy.
    Ma ktoś jakiś pomysł?

Nowa rzecz,
    Napięcie sterujące (5V) zwiększyło się do 8V, wie ktoś o co może chodzić?
    Załączniki:
    • 2401.bin (128 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
REKLAMA