logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór podzespołów PC do montażu w Edius bez GPU - Intel Quick Sync

v_grzes1 04 Sty 2024 12:53 450 8
REKLAMA
  • #1 20891007
    v_grzes1
    Poziom 13  
    Ocena: 76
    Potrzebuję pomocy w doborze podzespołów aby złożyć nowy komputer.
    Będzie on używany do montażu filmów hd w programie Edius
    Kilka wskazówek : Edius nie potrzebuje karty grafiki, więc ten element nie będzie wchodził w jego skład.
    Edius korzysta z Intel Quick Sync co wpływa znacząco na szybkość renderowania materiału , więc procesor musi posiadać to coś.
    Proszę o podpowiedzi jaką płyte kupić , procesor, ram, zasilacz i dysk m2 na system (myślę kupić 1tb)
    Na te elementy myślę przeznaczyć około 3,5tys
  • REKLAMA
  • #2 20891112
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    v_grzes1 napisał:
    nie potrzebuje karty grafiki, więc ten element nie będzie wchodził w jego skład.Edius korzysta z Intel Quick Sync
    Błędne założenie. Dekodowanie i enkodowanie na cpu nie wiadomo jaki on by nie był zawsze jest dużo mniej wydajne niż na GPU. Dlatego ja ci dobrze radzę poskładać peceta z grafiką.
  • #3 20891116
    v_grzes1
    Poziom 13  
    i tu się gruuubo mylisz, Edius kompletnie nie korzysta z karty graficznej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20891123
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    Edius potrafi wykorzystywać sprzętowy koder wideo z kart nVidii, ale jak wspomniałeś potrafi też korzystać z QuickSync. Producent oprogramowania wskazuje jednak, że do edycji wideo potrebna jest karta grafiki z min 1GB pamięci lub 2GB pry 4K.
    Jeśli chodzi o podzespoły to spójrz na coś takiego:
    MSI MAG A550BN 550 W
    Core i5-13500
    ASRock Z790 PG Lightning
    32 (2x16) GB Patriot Viper Venom DDR5 6400
    Kingston KC3000 2 TB
    Chłodzenie CPU, np. Endorfy Fera 5 Dual fan
    SUMA: 3524zł na ta chwilę w X-KOM
    Nie wiem czy potrzebujesz też obudowy, czy jest to upgrade aktualnego komputera
    Alternatywnie możesz spojrzeć na AMD Ryzen 7 7700. Taniej raczej nie będzie.

Dodano po 2 [minuty]:

cysiekw napisał:
    v_grzes1 napisał:
    tu się gruuubo mylisz, Edius kompletnie nie korzysta z karty graficznej
    HA HA HA HA
    https://www.ediusworld.com/support/faq/5789.html

Use NVIDIA NVENC

Nie bądź taki prześmiewczy. Kodek w GPU jest używany do eksportu materiału do pliku docelowego. Równie dobrze może skorzystać z kodera H264/265v w CPU Intela (QuickSync).
  • REKLAMA
  • #6 20891155
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    speedy9 napisał:
    Równie dobrze może skorzystać z kodera H264/265v w CPU Intela (QuickSync).
    Wiem ale mimo wszystko wolał bym i tak hybrydę czyli równocześnie do dorożki zapiąć i qsv i nvenc lub vce, boost w czasie exportu materiału jest znaczny.
  • #7 20891177
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    cysiekw napisał:
    mimo wszystko wolał bym i tak hybrydę czyli równocześnie do dorożki zapiąć i qsv i nvenc

Przecież to nie ma żadnego sensu, bo przy eksporcie wykorzystujesz QuickSync ALBO nnvenc, a nie oba jednocześnie.
  • #8 20891311
    v_grzes1
    Poziom 13  
    speedy9 napisał:

Nie wiem czy potrzebujesz też obudowy, czy jest to upgrade aktualnego komputera
    Alternatywnie możesz spojrzeć na AMD Ryzen 7 7700. Taniej raczej nie będzie.
    .

Dzięki za wskazówki, myślę że przy tym Intelu zostanę co poleciłeś.
    Masz może na oku jakąś ekonomiczną obudowę do 200zł ,która miała by w sobie czytnik kart, Czy lepiej na to nie zwracać uwagi i czytnik osobno dokupić ?
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w doborze podzespołów do komputera do montażu filmów HD w programie Edius, który korzysta z technologii Intel Quick Sync, eliminując potrzebę posiadania karty graficznej. W odpowiedziach podano, że Edius może korzystać z kodowania sprzętowego zarówno z procesorów Intela, jak i kart NVIDIA, jednak dla optymalnej wydajności zaleca się posiadanie karty graficznej. Proponowane podzespoły to: procesor Intel Core i5-13500, płyta główna ASRock Z790 PG Lightning, zasilacz MSI MAG A550BN 550 W, 32 GB RAM Patriot Viper Venom DDR5 6400 oraz dysk SSD Kingston KC3000 2 TB. Użytkownik rozważa również zakup ekonomicznej obudowy z czytnikiem kart.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA