logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dźwięk znika w MX Linux 23.1 - wyłączające się PulseAudio

kristof123 04 Sty 2024 19:27 729 6
REKLAMA
  • #1 20891548
    kristof123
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Witam !

Mam zainstalowany MX 23.1 Linux jak na razie to działa super z jednym wyjątkiem czasami wyłącza się pulse audio i nie mam dzwięku po restarcie wszystko wraca do normy .
    Miał może ktoś podobny problem ?
  • REKLAMA
  • #2 20893519
    mahcin
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Jądro, jedno lub kilka w dół powinno załatwić sprawę, mozolnie testuj jedno po drugim aż trafisz, jak znajdziesz to zanotuj i robiąc upgrade'y w przyszłości po prostu system w górę a jądro to samo.
  • REKLAMA
  • #3 20893697
    kristof123
    Poziom 17  
    A mógłbyś to wszystko bardziej doprecyzować bo nie bardzo wiem o co chodzi bo nie jestem jakimś zaawansowanym użytkownikiem linuxa ?
    Dzięki za odpowiedz !
  • REKLAMA
  • #4 20894356
    mahcin
    Poziom 27  
    Za kilka tygodni wrzucę MX Linux 23.1 na laptopa i ci obrazkowo pokażę.

Na marginesie, jeśli nie bardzo znasz linuxa, biorąc pod uwagę że zmiana jądra jest dość prosta gdzie ja też nie mam dużej wiedzy w temacie a podstawy ogarnięte (czasem nie odbierz tego negatywnie), to może warto by spróbować równolegle Linux Mint + książka "Linux Mint Podstawy" autora Jay LaCroix, po Polsku, ok 20zł, ok 250stron, bardzo dobrze, rzeczowo/obrazkowo/szczegółowo wiele rzeczy wytłumaczonych, a następnie z tą wiedzą przesiadka z powrotem na MX Linux 23.1? Ma to sens dla ciebie?

Co by nie było, nie zraź się, nie warto wracać do Win, jeśli tj sprzęt do domowego użytku, choć i do komercyjnych programów win, Linux z WINE to jest po prostu bajka, jeśli się zintegruje w całość.
  • REKLAMA
  • #5 20894429
    kristof123
    Poziom 17  
    No byłoby super jakbys obrazkowo to wytłumaczył .
    Ja własnie z Linux Mint przesiadłem się na MX Linux bo szukałem lekkiego systemu na starszy komputer ,linux mint trochę mi zamulał a na MX Linux chodzi o wiele lepiej .
    Nie no spokojnie nie ma mowy na przesiadkę na win wolę linuxa .
    U mnie problem jest taki że nie zagłębiam się w strukturę Linuxa tylko używam go do przeglądanie neta ,użycie drukarki itp .
    W Linux Mint nie miałem problemów z dzwiękiem a tu się w MX Linux pojawił i nie powiem jest to irytujące bo jak ten dzwięk zniknie muszę restartować komputer .
  • #6 20909492
    mahcin
    Poziom 27  
    Wrzuciłem Live by ci to teraz ogarnąć, nie znam MX, ale powinno być podobnie wszędzie, choć, muszę przyznać że w MX (GUI) brak logiki w tym przypadku:

Wyświetli ci aktualne jądro.
    w moim przypadku 6.1.0-13-amd64

Jeśli chcesz podejrzeć jakie masz jeszcze zainstalowane, ale nie w użytku to:

apt-cache policy linux-image-$(uname -r)

Logika więc wskazuje, że w "Kernels" będzie taki numerek zainstalowany, a nie ma, są wyższe, gotowe do zainstalowania.
    Idziesz przez pasek startu do:
    MX-Package installer→Popular Apps→ Kernels
    Będziesz tam miał Kernele zainstalowane, oraz do ściągnięcia i zainstalowania.

Ja w/w na którym uruchomiony jest system tam nie odnotowałem, no cóż. To tylko takie wytknięcie że coś tam nie dopracowane.

No ale do rzeczy:
    chodzi o to, abyś pozamieniał sobie te jądra, starsze/nowsze, brak zasady i znalazł takie na którym wszystko pięknie (dźwięk) ci zadziała. Musisz posiłkować się komendami które załączyłem, bo GUI w MX jest na tyle prymitywne że nie wyświetli ci na liście wersji, ale na szczęście wyświetli w "About", musisz się tam doszukać.

Jak znajdziesz swój ideał, to zablokuj możliwość aktualizacji jądra, tak, by w przyszłości wszelkie aktualizacje wchodziły ale nie jądro, które potencjalnie znów zrobi ci problem dźwięku, no i znów prymitywne GUI, bo trza to zrobić jednak w konsoli:

sudo apt-mark hold linux-image-$(uname -r)

Powinno zablokowanie zadziałać, choć pewności nie mam.

Wnioski:
    W MX Package Installer nie wyświetla wersji jądra, trzeba uname -r sobie w konsoli wpisać by widzieć lub wyklikać "About" okienko, poza tym brak prostej rzeczy jak lista modułów do zablokowania aktualizacji, trzeba to odręcznie komendami zrobić. Taki ładny graficznie system a zarazem tak prymitywny, myślę, że po to się GUI instaluje by sobie ułatwić i wszystko wyklikać, tu niestety w konkretnym przypadku tego ułatwienia zabrakło a szkoda. Nie jest więc prawdą stwierdzenie że MX można bardzo łatwo pod siebie ustawić - bo nie można jak widać, chyba że chodzi o same "graficzki". Miałem przejść na to MX bo wizualnie bardzo mi się podoba, ale teraz po próbie pomocy Tobie, to jakoś mniejszą mam chęć do tej wersji więc szukam dalej swojego ideału.

_--------------------------
    Dodaję po pewnym czasie:

To na 99.9% zadziała na zablokowanie jądra jak już znajdziesz kompatybilne ze swoim sprzętem:

Wpis do pliku:
    /etc/apt/apt.conf.d/50unattended-upgrades

Do sekcji: Unattended-Upgrade::Package-Blacklist
    dopisz linijki tak by to wyglądało tak:

Unattended-Upgrade::Package-Blacklist {
    "linux-generic";
    "linux-image-generic";
    "linux-headers-generic";
    "linux-modules-generic";
    "linux-modules-extra-generic";
    };

Paradoksalnie w Mint można to sobie wyklikać, a w MX trzeba kombinować.
    Fakt faktem że mint bazuje na Ubuntu a MX bezpośrednio na Debianie, ale nie zmienia to faktu że GUI można było zrobić pod tą opcję tak jak w Mint.

Twój problem pchnął mnie by jednak zainstalować sobie teraz czystego pierwotnego Debiana Stable I sobie upiększać po swojemu, skoro tak czy inaczej bez komend się nie obejdzie. Ja zawsze blokuję możliwość update jądra, żyjąc zasadą, że nie naprawia się rzeczy sprawnych --> nieraz już update taki mi napsuł w sterownikach. Owszem, jest taki update potrzebny, ale tym sposobem system bez jądra robi sobie update automatycznie, a ja jak będę miał czas, zgram sobie obraz, zrobię update sam, poprawie jeśli coś nie działa, gotowe, a jeśli sknoci to mam backup by przywrócić. Polecam robić coś w tym stylu.

----------------------------------
    Dodaję po czasie:
    mi w MX grafika nie pracowała prawidłowo, coś z rozdzielczością lub sterownikiem, bo terminal mi otwierało w połowie poza ekranem. Na Debian Stable jest inne jądro (nowsze) i tego problemu nie ma.
    Jeśli chcesz bazę Debianową taką jak teraz w MX masz to może spróbuj Linux Mint na Debianie tzn Linux Mint LMDE, lub bezpośrednio Debian Stable? Obecna wersja Debian Stable jest na 6.1.0-15-amd64 a nie jak w MX 6.1.0-13-amd64 *15* lepiej działa z moją grafiką, może będziesz miał szczęście i z Twoim dźwiękiem będzie lepiej? Lub jak się czujesz na siłach to wrzuć sobie do MX: 6.1.0-15-amd64, może się poprawi. Jeśli ci obojętnie to może KDE Neon, lub Mint? (w tej kolejności).
    Polecam w razie w, jakbyś miał się przypadkiem męczyć na potęgę z problemem dźwięku. Myślę że już ni więcej w temacie nie jestem w stanie pomóc, pzdr.
    Załączniki:
    • Dźwięk znika w MX Linux 23.1 - wyłączające się PulseAudio Screenshot_20240114_123025.png (305 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 20945112
    kristof123
    Poziom 17  
    Po zrobieniu aktualizacji problem zniknął !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik MX Linux 23.1 zgłasza problem z zanikającym dźwiękiem spowodowanym wyłączającym się PulseAudio. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby spróbować zmienić jądro systemu, co może rozwiązać problem. Wskazówki dotyczące sprawdzenia zainstalowanych jąder oraz ich aktualizacji są podane, a także propozycja przesiadki na Linux Mint dla lepszego zrozumienia systemu. Po przeprowadzeniu aktualizacji problem z dźwiękiem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA