logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd UPDI w ATtiny212 z Arduino Uno: avrdude, RSP_NO_TARGET_POWER

dvixespada 05 Sty 2024 13:37 759 6
REKLAMA
  • #1 20892584
    dvixespada
    Poziom 3  
    cześć mam problem z zaprogramowaniem attiny212 przy pomocy updi, używam arduino uno jako programator

avrdude: jtagmkII_initialize(): Cannot locate "flash" and "boot" memories in description
    avrdude: jtagmkII_program_enable(): bad response to enter progmode command: RSP_NO_TARGET_POWER
    avrdude: jtagmkII_program_enable(): bad response to enter progmode command: RSP_NO_TARGET_POWER
    avrdude: jtagmkII_read_byte(): bad response to read memory command: RSP_NO_TARGET_POWER
    avr_read(): error reading address 0x0000
    read operation not supported for memory "signature"
    avrdude: error reading signature data for part "ATtiny212", rc=-2
    avrdude: error reading signature data, rc=-2
    avrdude: jtagmkII_program_disable(): bad response to leave progmode command: RSP_NO_TARGET_POWER
    Failed programming: uploading error: exit status 1

dostaje taki błąd nie wiem juz gdzie szukać problemu
  • REKLAMA
  • #2 20892632
    daaniel121
    Poziom 17  
    Ocena: 98
    RSP_NO_TARGET_POWER: Wskazuje na problem z zasilaniem docelowego układu (w tym przypadku ATtiny212).

error reading signature data for part "ATtiny212": Może wskazywać na problemy z komunikacją między programatorem a układem ATtiny212.

Upewnij się, że wszystkie połączenia między Arduino Uno a ATtiny212 są prawidłowe. W szczególności zwróć uwagę na połączenia UPDI, VCC i GND.

Sprawdź, czy ATtiny212 jest prawidłowo zasilane. Komunikat RSP_NO_TARGET_POWER wskazuje, że może nie być zasilania lub jest ono niewystarczające.

Upewnij się, że Arduino Uno jest poprawnie skonfigurowane jako programator UPDI. Czy wgrywałeś odpowiedni firmware do Arduino Uno, aby działało jako programator UPDI?

Sprawdź, czy używasz prawidłowych ustawień AVRDUDE dla ATtiny212. Czy plik konfiguracyjny AVRDUDE zawiera odpowiednie wpisy dla ATtiny212?

Upewnij się, że używasz odpowiedniej wersji AVRDUDE, która obsługuje ATtiny212.

Sprawdź stan układu ATtiny212: Czy ATtiny212 jest nowy, czy był wcześniej programowany? Jeśli był wcześniej programowany, upewnij się, że nie jest zablokowany lub uszkodzony.

Sprawdź ustawienia fuse-bits: Jeśli miałeś wcześniej możliwość zaprogramowania ATtiny212, sprawdź, czy ustawienia fuse-bits nie zostały zmienione w taki sposób, który uniemożliwia normalne programowanie.

Jeśli problem nadal występuje, możesz spróbować użyć innego programatora lub spróbować zaprogramować inny mikrokontroler ATtiny212, aby wykluczyć problem z konkretnym egzemplarzem układu.
  • REKLAMA
  • #3 20892674
    dvixespada
    Poziom 3  
    próbuje zaprogramować przez arduinoIDE pobrałem paczkę jtag2updi, na arduinoUNO nic nie zmieniałem, attiny jest świeżo wlutowany nie używany wcześniej.
  • #4 20894716
    dvixespada
    Poziom 3  
    avrdude: jtagmkII_initialize(): Cannot locate "flash" and "boot" memories in description
    avrdude: jtagmkII_program_enable(): bad response to enter progmode command: RSP_ILLEGAL_MCU_STATE
    avrdude: jtagmkII_program_enable(): bad response to enter progmode command: RSP_ILLEGAL_MCU_STATE
    avrdude: jtagmkII_read_byte(): bad response to read memory command: RSP_ILLEGAL_MCU_STATE
    avr_read(): error reading address 0x0000
    read operation not supported for memory "signature"
    avrdude: error reading signature data for part "ATtiny212", rc=-2
    avrdude: error reading signature data, rc=-2
    avrdude: jtagmkII_program_disable(): bad response to leave progmode command: RSP_ILLEGAL_MCU_STATE
    Failed programming: uploading error: exit status 1

rozwiązałem poprzedni problem i nowy błąd
  • REKLAMA
  • #5 20895474
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 229
    Ale co rozwiązałeś? Doczytałeś może o tym, że otwierając port COM UNO się resetuje i parę sekund czeka na wsad do swojego flash, więc trzeba mu tam wtyknąć większy kondensator by się jednak nie resetował gdy ma być programatorem? Bo nic o tym nie wspomniałeś.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 20895621
    dvixespada
    Poziom 3  
    tak mam kondensator na pomiędzy resetem i gnd w UNO
  • #7 20897693
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 229
    Programowałem AVR z DX core i one też używają UPDI, miałem problem z używaniem bootloadera w wersji Arduino 1.8.13, wersja 2.x jest podobno jeszcze gorsza, z 1.8.19 działa u mnie OK. W między czasie dla testów zrobiłem sobie programator UPDI na Arduino NANO i działa OK. Może napisz jaką masz wersję Arduino, możesz też wyeksportować plik wynikowy i próbować wgrać go zewnętrznym programem AVRDUDESS:
    Okno programu AVRDUDESS 2.14 pokazujące różne opcje do programowania mikrokontrolera AVR64DB28.
    Wyjęty z pudełka AVR64db28 też zadziałał od strzału w Arduino, wgrałem bootloader by ustawić mu zegary, potem wrzutka blinka, wyeksportowałem blinka w innym tempie do hexa, podałem to do AVRDUDESS i wgrałem z ustawieniami jak na obrazku, programik obsługuje bez problemu programator i nowe avr'ki z UPDI, ma swój AVRDUDE, więc jak jest jakiś problem z tym w core Arduino to sobie porównasz.
    W Arduino AVRDUDE przedstawia się w wersji 6.3:
    avrdude: Version 6.3-20201216
    Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
    Copyright (c) 2007-2014 Joerg Wunsch

AVRDUDESS twierdzi, że używa 7.0, zawsze to jakieś zróżnicowanie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z programowaniem mikrokontrolera ATtiny212 za pomocą programatora UPDI opartego na Arduino Uno. Otrzymuje błędy związane z brakiem zasilania docelowego układu (RSP_NO_TARGET_POWER) oraz problemy z komunikacją. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują sprawdzenie połączeń między Arduino a ATtiny212, upewnienie się, że mikrokontroler jest prawidłowo zasilany oraz że Arduino Uno jest odpowiednio skonfigurowane jako programator UPDI. Użytkownik potwierdził, że ATtiny212 jest nowy i nieużywany, a także że zastosował kondensator w celu zapobieżenia resetowaniu Arduino. Dodatkowo, zasugerowano sprawdzenie wersji oprogramowania Arduino oraz użycie zewnętrznego programu AVRDUDESS do programowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA