logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Autoalarm Proxima ZN nie działa

Piernikowski.S 05 Sty 2024 19:12 537 11
  • #1 20892997
    Piernikowski.S
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam
    Dotyczy: Proxima ZN rok produkcji 2006 - antenka koloru żółtego.

Stan alarmu obecny: alarm nie reaguje na pilota, nie pali się kontrolka autoalarmu, na pilocie kontrolka miga przy naciśnięciu przycisku, centralny zamek działa z kluczyka i po wciśnięciu od środka.

Objawy: najpierw przestało działać załączanie alarmu, i szyberdachu, potem centralny zamek, a na końcu nie mogłem włączyć silnika - kręcił nie zapalał.
    Centralny nie działał bo nie dochodziło napięcie do sterownika centralnego zamka (korozja przewodu) - naprawione
    Szyberdach nie działał bo nie dochodziło zasilenie(centralka alarmu zasilana z tego samego przewodu) (korozja przewodów) - naprawione.
    Nie mogłem włączyć silnika bo przewód pompy rozwarty przez przekaźnik na centralce (brak zasilania do centralki po aku).
    Mimo, że napięcie teraz dochodzi : stałe 30 - po aku i po stacyjce 15 - alarm nie działa. Załączam parę zdjęć płytki i parę innych fotek.
    Co może być przyczyną???

Zbliżenie na urządzenie Proxima ZN z żółtym przewodem Zdjęcie płytki drukowanej z przewodami i komponentami elektronicznymi. Zbliżenie na płytkę drukowaną alarmu samochodowego, ukazujące elementy elektroniczne. Zbliżenie na płytkę drukowaną z komponentami elektronicznymi Zbliżenie na wiązkę przewodów z opisem funkcji wtyczki centralki alarmu samochodowego. Zbliżenie na płytkę elektroniczną z czarnymi przewodami oraz elementami opisaną jako blokada pompy paliwa. Wiązka kabli z widocznymi śladami korozji
  • Pomocny post
    #2 20893250
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1055
    zobacz czy po wyłączeniu zapłonu po 50s led alarmu zapali się na chwilę, jak tak to centralka nie umarła.
    Spróbuj zaprogramować pilot na nowo. Instrukcja w sieci.
  • #3 20893305
    Piernikowski.S
    Poziom 9  
    Sprawdziłem niestety dioda nie zapala sie.
  • #4 20893306
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2474
    ZN lubiły się zawieszać.Robiło się zworkę podawało zasilanie i wszystko wracało do normy.
  • #5 20893352
    Piernikowski.S
    Poziom 9  
    A jak zrobić reset???
    Trafiłem na twój post z 19 Wrz 2010 15:27
    "Zrobić należy reset czyli zewrzeć 2 punkty w centralce bez zasilania,podać zasilanie i po ok 1.5s rozewrzeć te punkty.Normalka w proximie."
    Czy te punkty to te na zdjęciu poniżej:
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z zaznaczonymi punktami do zresetowania.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z oznaczeniem RESET??? w czerwonym kółku. [img-0]
  • Pomocny post
    #6 20893608
    Ireneo
    Poziom 42  
    Chyba te.Już nie pamiętam.Potem ewentualnie dopisać piloty.
  • #7 20895758
    Piernikowski.S
    Poziom 9  
    W sprawie resetu centralki jutro zadzwonię do Proximy i dowiem się dokładnie jak to zrobić tak dla pewności.
    Dwa czujniki zamknięcia drzwi z przodu działają(światło się zapala), a na dwóch tylnych drzwiach krańcówki po otwarciu drzwi nie powodują załączenia światła we wnętrzu samochodu. Pytanko czy to ma jakiś negatywny wpływ na działanie alarmu????
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 20897045
    Ireneo
    Poziom 42  
    Procedura taka jak znalazłeś mój opis a zawrzeć na 99% te punkty.
  • #9 20898890
    Piernikowski.S
    Poziom 9  
    Dziś zadzwoniłem do Proximy dział serwisu. Punkty resetu się zgadzają. Muszę pochwalić serwis z Proximy - fachowa i profesjonalna obsługa.
    Opisałem problem z alarmem. Według serwisu Proximy centralka jest uszkodzona i reset tu nie pomoże. Otóż gdyby centralka działała(była sprawna) to nawet jak pilot byłby wyrejestrowany z pamięci centralki to naciskając jeden z dwóch przycisków pilota dioda sygnalizująca załączenie alarmu by leciutko migała. U mnie dioda jest martwa. Oczywiście można by diodę uznać za przepaloną - ale jak to pan serwisant powiedział w jego 20 - letniej karierze to się nie przytrafiło. Serwisant z Proximy zaproponował przesłanie centralki alarmu do ich serwisu w celu sprawdzenia co z nią nie tak, a potem dostanę feedback czy warto naprawiać czy nie. Produkują jeszcze Proxime ZN versia 8 - ja mam wersie 7.5. Obie są kompatybilne.
    Mogę kupić ver. 8 i podpiąć do mojej instalacji bez ingerencji w przewody - jedynie dwa przewody od blokady trzeba będzie w płytkę wlutować.

Resetu nie robiłem i chyba już nie zrobię bo właśnie .... przyjrzałem się lepiej płytce pcb centralki i zauważyłem ewidentnie uszkodzoną jedną ze ścieżek.
    Poniżej załączam zdjęcie - czerwone kółko ze strzałką na zdjęciu.
    Zbliżenie na płytkę PCB z widocznym uszkodzeniem ścieżki wewnątrz czerwonego kółka.
  • Pomocny post
    #10 20900838
    Ireneo
    Poziom 42  
    Zlutuj,może zadziała.
  • #11 20924906
    Piernikowski.S
    Poziom 9  
    Witam
    Centralka alarmu naprawiona. Trochę to zajęło, ale było warto - ALARM DZIAŁA - ale ważniejsze, że z pilota można otwierać drzwi :-)).
    Ścieżkę naprawiłem drutem do naprawy ścieżek - od diody 1 pod rezystorem 2(rezystor trzeba było odlutować) do "+" kondensatora 3 (widoczny na drugiej stronie pcb). Sprawdziłem przewodzenie od pkt 1 do 3 i czy nie ma zwarcia do rezystora. Potem ścieżkę pokryłem soldermaską.
    Kontrolka LED alarmu była spalona. Okazało się, że przy pinie zasilającym wtyczki alarmu był rezystor 1 kohm z jedną nóżką oderwaną - musiało pójść napięcie na LED poza rezystorem i LED spaliła się. Niezbyt dobre miejsce na rezystor bo wtyczka ciasna i przy wyciąganiu się urwało.
    Rezystor przylutowałem zaraz za LED - choć na tym cienkim odcinku przewodu od wtyczki do rezystora będzie napięcie aku lub alternatora max 13,5V u mnie, ale prąd max dla diody led czerwonej 20mA.
    Sprawdzałem diody i tranzystory i znalazłem dwie diody 1N4007 spalone(widok ok ale pomiary wykazały przebicia) - obie wymienione.
    Na zdjęciach zaznaczyłem miejsca napraw.
    Pozdrawiam
    Naprawiona centralka alarmowa z zaznaczonymi punktami naprawy. Zbliżenie na naprawione przewody centralki alarmowej z oznaczeniami miejsc napraw. Naprawiony obwód drukowany z zaznaczeniami miejsc napraw diod.
  • #12 20924956
    Piernikowski.S
    Poziom 9  
    Zlokalizowałem i naprawiłem usterki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z alarmem Proxima ZN z 2006 roku, który nie reaguje na pilota, a kontrolka alarmu nie świeci. Po wcześniejszych naprawach związanych z korozją przewodów, użytkownik stwierdził, że mimo dostarczania napięcia, alarm nadal nie działa. Użytkownicy forum sugerowali sprawdzenie diody LED alarmu oraz reset centralki poprzez zwarcie odpowiednich punktów. Po konsultacji z serwisem Proximy, ustalono, że centralka alarmu może być uszkodzona. Użytkownik naprawił centralę, wymieniając uszkodzone elementy, co przywróciło funkcjonalność alarmu i pilota.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA