logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mastercook PTD 1036 brak zasilania grzałki w pralce po jej wymianie

Htomas 06 Sty 2024 11:40 339 11
REKLAMA
  • #1 20893868
    Htomas
    Poziom 18  
    Ocena: 152
    Wyjmowałem przedwczoraj grzałkę, aby ocenić jej stan. Była OK, jednak po zamontowaniu z powrotem pralka podczas prania nie grzała. Sprawdziłem miernikiem - nie dochodzi napięcie zasilania do grzałki. Poruszałem kostką przy złączu, napięcie się pojawiło, ale potem zniknęło. Mierzyłem rezystancję czujnika - zmienia się od kilkunastu (woda zimna) do kilku kΩ (ciepła woda włączona z góry do bębna). Napięcie na kabelku czujnika jest i zmienia się od ok. 4,2 V (woda zimna) do 3,5 V (woda ciepła). Rezystancja grzałki ok. 25 Ω. Poczytałem forum, wyjąłem płytkę sterownika z obudowy, ale nie widać nic niepokojącego. Na wszelki wypadek przelutowałem styki prądowe przekaźnika grzałki, ale to nie pomogło. Czy ten sterownik łapie jakieś błędy czujnika temperatury? Szukałem w Google, ale nic nie znalazłem.
    Płytka sterownika pralki z przekaźnikami i komponentami elektronicznymi Płytka sterownika pralki z widocznymi ścieżkami i elementami elektronicznymi. Zbliżenie na płytkę drukowaną z elementami elektronicznymi.
  • REKLAMA
  • #2 20893881
    patryk117pat
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Możliwe że masz styki zaśniedziałe. Z próbuje użyć contact cleaner
  • #3 20893889
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    Możesz mieć po prostu uszkodzony przekaźnik sterujący grzałką. Może klepać ale jak ma wypalony styk to prąd nie popłynie
  • REKLAMA
  • #5 20894171
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    No właśnie. Może mieć przerwę na cewce. Sprawdź czy dostaje sterowanie na cewkę 12V
  • #6 20894246
    Htomas
    Poziom 18  
    Ocena: 152
    Wylutowałem go i sprawdzałem miernikiem. Po podłączeniu 12 V DC z zasilacza było przyciąganie zwory i było przejście pomiędzy stykami. Robiłem tez taki eksperyment ze odłączyłem czujnik temperatury i w zamian podłączałem potencjometr 22 kohm. Zmieniałem rezystancje (do ok. 1 kohm aby nie zrobic zwarcia) ale 230 V na grzałce sie nie pojawiało. Czy to mozliwe że coś w obwodzie sterowania przekaźnikiem na płytce sie uszkodziło?
  • #7 20894260
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    No jasne że to jest możliwe. Świetnie że sprawdziłeś przekaźnik. Podłącz miernik pod cewkę przekaźnika i uruchom pranie. Symulowanie czujnika temperatury może nic nie dać bo tam jest po drodze procesor :-) który decyduje o sterowaniu.
  • REKLAMA
  • #9 20894320
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Przez cały proces prania? To oznacza walniete wyjście albo przerwę na ścieżce. Sprawdzałeś ciągłość ścieżki do procesora? Jakiś tranzystor po drodze?
  • REKLAMA
  • #11 20894354
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    No to trzeba mierzyć na bazie tego tranzystora. No i ciągłość obwodu cewki do zasilania i tranzystora do masy musi być. Tranzystor robi wrażenie sprawnego?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Mastercook PTD 1036, która nie grzała wody po wymianie grzałki. Po sprawdzeniu okazało się, że nie dochodzi napięcie do grzałki, a poruszanie kostką przy złączu czasowo przywracało zasilanie. Użytkownik badał rezystancję czujnika temperatury oraz grzałki, a także sprawdził przekaźnik, który nie wydawał dźwięku podczas pracy. Po dalszych testach, w tym symulacji czujnika temperatury, stwierdzono, że problem może leżeć w obwodzie sterowania przekaźnikiem lub uszkodzeniu tranzystora. Ostatecznie użytkownik zrezygnował z naprawy, uznając pralkę za zbyt starą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA