logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć PC z TV 4K/60fps na odległość 30m podtynkowo?

turkiewiczartur 06 Sty 2024 11:59 363 2
  • #1 20893909
    turkiewiczartur
    Poziom 2  
    Witam,
    mam następujący problem. Chciałbym móc połączyć telewizor z komputerem stacjonarnym który będzie znajdować się w całkowicie innym pomieszczeniu.
    Chciałbym wszelkie przewody położyć podtynkowo, zakończyć gniazdem naściennym po obydwu stronach, a następnie od gniazda naściennego do TV lub PC podłączyć już krótkim kabelkiem.
    Odległość przewodu pomiędzy gniazdami naściennymi wyniosło by ~30metrów.

Chodzi o szybkie bezpośrednie połączenie nie powodujące lagów.
    Docelowo chciałbym osiągnąć na telewizorze obraz 4K/60fps.
    Szukam patrzę, są przewody ale już gotowe zarobione, lub konwertery ale nie bardzo jestem przekonany bo się nie znam.
    Czy ktoś miał podobny problem, lub ma wiedzę/praktykę w temacie?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
  • #2 20893951
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2636
    Jest np. (gotowy kabel optyczny HDMI Unitek C11031DGY). Trzeba pamiętać o odpowiednim podłączeniu wtyczek (źródło / wyświetlacz). Lub użyć konwertera HDMI / LAN / HDMI. Kabel LAN musi być dobrej jakości i kategorii 6A / 7. Wtedy możemy mieć wiele źródeł i wiele odbiorników wpiętych do tej sieci przesyłowej.
  • #3 20894593
    turkiewiczartur
    Poziom 2  
    Okej, no konwertery widziałem, że to dużo droższa sprawa i z tego co szukałem nie znalazłem żadnego dopuszkowego niestety.

Mam puszki głębokie SIMET gł.60mm. Patrząc na ten przewód, bo to chyba umieszczę taki właśnie pod tynkiem (równolegle puszczę na wszelki wypadek 2xLAN cat7 - jakby rozwiązanie pierwsze padło), w puszce umieszczę gniazdo ścienne HDMI od firmy BERKER.
    Więc tylko zostaje kwestia czy mi się zmieści to w puszcze, bo wtyczki do tego przewodu HDMI, który podałeś są na wprost :/
REKLAMA