logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć PC z TV kablem HDMI 20m i gniazdami podtynkowymi?

pawee 13 Sie 2007 11:52 8769 4
  • #1 4173447
    pawee
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    Potrzebuje połączyć PC z telewizorem po HDMI. Problemem jest moje widzimisie, mianowicie:
    1. odległość to prawie 20m,
    2. chciałbym puścić kabel w ścianie i zakończyć gniazdem podtynkowym z każdej strony - niestety nigdzie w Polsce nie znalazłem gniazd podtynkowych HDMI i nie bardzo mam pomysł jakiego kabla użyć i czy da rade na taką odległość,
    3. chciałbym żeby nie kosztowało to 1000zl, gdyż taką cenę kabla 20sto metrowego znalazłem w necie, a żeby obraz nie stracił na jakości,

W karcie graficznej na chwilę obecną mam DVI (jeśli mi pomożecie w kwestji HDMI to kupie inną kartę, jeśli nie to użyję DVI, choć nie sądzę żeby było łatwiej), telewizora jeszcze nie mam :)
    Bardzo proszę o sugestie i rozwiązania,

Pozdrawiam
    Paweł
  • #2 4173508
    houruk
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    przeniesc kompa blizej telewizora:-) lub uzyc kabla DVI-HDMI ale na takiej odległosci moga byc straty w jakosci obrazu.

Dodano po 1 [minuty]:

jesli kupisz telewizor LCD mozesz podłaczyc go do kompa zwykłym monitorowym D-SUB
  • #3 4173710
    pawee
    Poziom 12  
    znalazlem kabel 15-metrowy na 557zl z zarobionymi koncowkami (wtyki meskie) HDMI, ale cena zabija, dluglosc conajmniej 3m za krotka i wtyczki zamiast gniazd podtynkowych :]
    - kompa nie przeniose bo musialbym zmienic pomieszczenia,
    - DVI idzie po tym samym protokole co HDMI wiec max dlugosci kabli moga byc takie same
    - jak bym chcial podlaczac przez D-SUB to bym nie zawracal nikomu glowy, przecie to powazny serwis :]

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 4174576
    romeok01
    Poziom 35  
    Ocena: 588
    Szukałem i rzeczywiście chyba w Polsce sie nie kupi gniazda HDMI do zamontowania w ścianie. W zagranicznych sklepach są takie gniazda do moztażu w ścianie np. http://ehdmi.com/products/product.asp?c_id=104&cp_id=10425&cs_id=1042501&p_id=2730&seq=1&format=2&style=

Jednym z rozwiązań jest zakup takiej przejściówki za 10 zł
    Jak połączyć PC z TV kablem HDMI 20m i gniazdami podtynkowymi?
    Rozbebeszenie końcówki i wyjęcie gniazda HDMI do tego zakup dowolnego taniego gniazda do wpuszczania w ścianę i wstawienie do tego gniazda HDMI.
    Zakup 20 żyłowego kabla o wymaganej długości i polutowanie gniazd HDMI
  • #5 4176605
    pawee
    Poziom 12  
    Dzieki romeok01 za zaangazowanie :)
    Faktycznie myslalem o takim rozwiazaniu jakie proponujesz ... jednak zeby transmitowac sygnal na taka odleglosc potrzebowal bym conajmniej kabla jak w zalaczniku. Nie mam pojecia gdzie taki kabel mozna dostac, jaki jest jego symbol i na dodatek nie wiem czy odleglosc nie jest mimo wszystko za duza :/
    To wszystko sprawilo ze chwilowo odszedlem od tego pomyslu.
    Dales mi jednak lnka do dosyc taniego sklepu w stanach/kanadzie, gdzie moge znalezc gniazdka. Dzieki za to
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak połączyć PC z TV kablem HDMI 20m i gniazdami podtynkowymi? HDMI001%20tech%20600zw.jpg (46.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA