logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] TV Samsung Neo Qled model QN85A 55" - nie nagrywa >16GB?

sowson 06 Sty 2024 13:58 1968 17
REKLAMA
  • #1 20894157
    sowson
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Hej!
    Model jak w tytule. Zakupiony w lutym 2022 w MediaMarkt.
    Używam pendriva jako napędu do bieżącego nagrywania i oglądania. Dopóki pendrive miały pojemności 8 lub 16 GB nie było problemów - działa wszystko pięknie - nagrywanie dwóch programów na raz z jednoczesnym oglądaniem trzeciego itp... Dokupiełm teraz dwa pendrive Kingston DataTraveler USB 3.0 (specyfikacja mówi o min. USB 2.1) o pojemności 128 GB. I tu zonk:
    Do ok. 15..16 GB zajętości miejsca, nagrywa bez problemu całe programy, potem już nagrywa tylko ok. minutę i się wyłącza. Sprawdzałem na komputerze na obu penach - bez poblemu można zapisać prawie cały pendrive ok 100GB, a w TV nie da rady...
    Próbowałem z systemami NTFS orax exFAT - zawsze to samo.
    Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 20894196
    daaniel121
    Poziom 17  
    Ocena: 98
    Jeśli to możliwe, spróbuj użyć innego pendrive'a lub dysku zewnętrznego o podobnej pojemności, aby sprawdzić, czy problem występuje również na innych urządzeniach.
    Upewnij się, że Twój telewizor ma najnowsze dostępne oprogramowanie. Czasami aktualizacje mogą rozwiązywać problemy z kompatybilnością i działaniem urządzeń peryferyjnych
  • #3 20894342
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    1 miejsce Samsung BAR Plus 2020 USB 3.1. ...
    2 miejsce SanDisk Ultra USB 3.0. ...
    3 miejsce Hama Rotate Pro USB 3.0. ...
    4 miejsce SanDisk Ultra Fit USB 3.1. ...
    5 miejsce Hama C-Rotate Pro USB-C. ...
    6 miejsce GoodRam UCL3 USB 3.0. ...
    7 miejsce PNY Elite Steel USB 3.1. ...
    8 miejsce SanDisk Cruzer Ultra Flair USB 3.0.
  • REKLAMA
  • #4 20894415
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1675
    Witam,
    telewizory obsługują system FAT32 na pendrive, żadne NTFS ani exFAT nie działają.

Pozdrawiam
  • #5 20894453
    sowson
    Poziom 12  
    @daaniel121 - słuszna uwaga - znalazłem dysk HDD na USB, już go podpiąłem i się nagrywa, do jutra będę wiedział co i jak gdy przykroczę 16 GB nagrań...

@LeDy - oj, a ja myślałem że Kingston to sprawdzona firma a brak to Twojej liście... Zakupiem 2 Kindgstony w specyfikacji powyżej wymogów minimum z Samsunga. Jeśli test w/w wykaże że na na HDD się nagrywa to faktycznie zkończy się na zakupie może Sandiska...

@clubber84 - na razie wykluczyłem FAT32 bo nietkóre filmy jak się nagrają z reklamami to mają nawet 5GB+, FAT32 to max. 4GB? Dysk co podpiąłem teraz ma też NTFS. Oczywiście z ciekwawości potem sprawdzę czy na FAT32 ten sam problem występuje (choć nie ma nic gorszego niż nagranie jakiegoś thrillera bez ostatnich 10-20 minut!).
  • #6 20894461
    clubber84
    Poziom 38  
    Do nagrywania w TV służą dyski zewnętrzne, tam obojętne jest, jaki jest system plików. Do tego dyski mają odpowiednią prędkość zapisu. Pendrive głównie służą do odtwarzania. Prędkość zapisu mają słabą.
  • REKLAMA
  • #7 20894556
    sowson
    Poziom 12  
    @clubber84: Kurde nie rozumiem Cię! Najpierw piszesz że:
    clubber84 napisał:
    telewizory obsługują system FAT32 na pendrive, żadne NTFS ani exFAT nie działają.

a pół godziny później że:
    clubber84 napisał:
    Do nagrywania w TV służą dyski zewnętrzne, tam obojętne jest, jaki jest system plików

Możesz rozwinąć myśl?
  • #8 20894584
    clubber84
    Poziom 38  
    System zapisu/odtwarzania różni się między pamięcią typu pendrive, a pamięcią masową, jaką są dyski talerzowe/flash.
    Dyski zewnętrzne mają cały system sterowania zapisu/odtwarzania, bufory, itp. Pendrive nie mają.
  • #9 20895647
    sowson
    Poziom 12  
    Dzięki @clubber84 za dokładniejsze wyjaśnienia - teraz bardziej jasne z kąd te różnice.

Próba z dyskiem HDD (zewnętrzny dysk talerzowy w obudowie z gniazdem micro-USB) przebiegała z powodzeniem: na dysku było już ok. 100 GB danych, przez noc telewizor nagrał kolejne 25 GB filmów... Czyli jest szansa że uda się coś zaradzić! Teraz pozostają pytania:
    - czy to problem w tym że pend-drive miał format inny niż FAT32? Ale wtedy co z filmami powyżej 2 godzin (np. w nocy nagrał się na HDD m.in. Obcy który trwał 2:40 i zajął ponad 5 GB?). Zaraz zrobię format jednego perdrive na FAT32 i zapodam nagrywanie wszystkiego to pewnie do wieczora coś będę wiedział...
    - czy to sam Kingston jest kiepski i należy się sugerować listą od @LeDy ?

Testy w toku, będę informował na bieżąco, chyba że jakieś sugestie się pojawią...

Dodano po 5 [godziny] 6 [minuty]:

No i problem: Widnows nie bardzo chce sformatować tak duże pendrivy na FAT32. Ostatecznie powershell i polecenie format ze specyfikacją systemu plików. I tu zonk bo:
    - w obydwu pendrivach wychodzą bad-sectory - co ciekawe w ilości kilkaset milionów - i co do jednego dokładnie tyle samo??? Jak to możliwe?
    - na końcu i tak wywala komunikat że są zbyt duże aby sformatować na FAT32.
    Szczegóły operacji w zał. screenie poniżej:
    Zrzut ekranu z PowerShell, który pokazuje nieudane próby formatowania dwóch dysków na FAT32 z powodu licznych bad-sectorów i zbyt dużego rozmiaru.

I co z tym fantem?
  • #10 20897683
    sowson
    Poziom 12  
    Update:
    Usunąłem całą partycję z pendrive 128GB, i utworzyłem nową maksymalną jaką się dało do sformatowania na FAT32 - czyli 32 GB aby sprawdzić co jest przyczyną problemów z nagrywaniem i magiczną granicą 16 GB. Po podłączeniu pendrive, TV zakomunikował że pamięć musi być sformatowana i nowy system plików to "VFAT" (pierwsze słyszę). Ale dlaczego TV nie chciał nigdy wcześniej formatować (jak było NTFS albo exFAT?). Próba nagrywania się powiodła i całe 32GB zostało zapisane!
    A więc pendrive wydają się być sprawne: ale jak wykożystać całe 128 GB? A może sformatować całęgo pendrive na VFAT i wtedy spróbować? Ale czym, bo pierwsze 10 wyników z google nic nie podpowiada (wszędzie sugeruje że chodzi o FAT32)?
  • #11 20898180
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3561
    Proponuję najpierw sprawdzić takiego pendrive'a.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3400339.html#16839698

Potem popatrzyłbym, jaką partycje ma dysk zewnętrzny i podobnie to bym założył na tym pendrive 128GB(?) Kingston-a
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4011497.html#20796989
  • #12 20898677
    sowson
    Poziom 12  
    @pidar - jeśli chodzi o pojemność to z pewnością ma dużo więcej niż problematyczne 16GB. W końcu sam TV na partycji 32GB nagrał 32GB... W komputerze jakieś losowe pliki poprzegrywałem prawie 80 GB... (dalej już nie mam siły bo trochę to trwało...). Czy zatem dalsze testy są konieczne?

Same pendrive naturalnie już dawno były sformatowane na ten sam system co dysk - NTFS - była to pierwsza rzecz którą zrobiłem (używając systemowego okienka właściwości -> formatuj). I był to pełen format - i po formacie zwrócona pojemność była praktycznie taka jak deklarowana. Potem był format na exFAT ale to samo.

EDYTA:
    Słuchajcie, dzięki za wsparcie i pomysły, ale temat jest do zażucenia. Doczytałem właśnie w instrukcji SAMSUNG, że pamięci pendrive nie są wspierane! Dyski USB tak. Tak więc szkoda walczyć dalej - tym bardziej że dzisiaj kolejny test na pendrivie FAT32 się wykrzaczył więc nawet taki format mu nie pomaga... Zatem Podpinam mój stary USB-HDD - niech służy!

Pytanie dodatkowe: jak odróżnić dyski USB SSD od pendrive? Czy jest jakiś wyznacznik który odrazu wskazuje z jakim urządzeniem mamy do czynienia?
  • #13 20899055
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3561
    I nadal nie wiemy jak to wygląda dla dysku zewnętrznego (styl partycji -> GPY?).
    Zrzut ekranu programu IM-Magic Partition Resizer z rozwiniętym menu opcji dysku.
    Załączniki:
    • IM-Magic Partition Resizer v7.0.0 Portable.zip (16.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 20899879
    sowson
    Poziom 12  
    OK - zaciągnąłęm Twój programik, i dla dysku HDD-USB wygląda to tak:
    Zrzut ekranu z programu IM-Magic Partition Resizer pokazujący właściwości wybranej partycji NTFS.

Natomiast dla pendriva dla pierwszej partycji 32GB wygląda to tak:
    Zrzut ekranu z programu IM-Magic Partition Resizer pokazujący właściwości partycji na pendrivie.

Jakie można z tego wyciągnąć wnioski ew. wysnuć sugestie dot. dalszych kroków zmierzających do uruchmienia pendriva z moim TV?
  • REKLAMA
  • #15 20913942
    sowson
    Poziom 12  
    Kol. @pidar - pobrałem wskazany przez Ciebie program przez co otrzymałeś punkty, oczekuję więc pomocy w rozwiązaniu zagadki?
  • #16 20914023
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    sowson napisał:
    Kol. @pidar - pobrałem wskazany przez Ciebie program przez co otrzymałeś punkty, oczekuję więc pomocy w rozwiązaniu zagadki?

Aleś go uszczęśliwił? Jak każdego, ucieszy go POMÓGŁ.
  • #17 20937578
    sowson
    Poziom 12  
    No cuż... Po ponad 3 tygodniach czekania na odpowiedź kol. @pidar, chyba się nie doczekam. Zatem koledze "spec od pamięci masowych" już podziękuję, mam nadzieję że w realu jest bardziej użyteczny.

Temat rozwiązałem podpięciem dysku HDD na USB i działa.
    Pozdrawiam!
  • #18 20937580
    sowson
    Poziom 12  
    Podpiąłęm dysk HDD pod USB.
    TV Samsung oficjalnie nie obsługuje USB flash.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nagrywaniem na telewizorze Samsung Neo QLED model QN85A przy użyciu pendrive'ów o pojemności 128 GB. Po nagraniu około 15-16 GB, telewizor przestaje nagrywać, mimo że pendrive działa poprawnie na komputerze. Użytkownik testował różne systemy plików (NTFS, exFAT, FAT32) oraz różne pendrive'y, ale problem nadal występuje. W trakcie dyskusji zasugerowano użycie zewnętrznego dysku HDD, co okazało się skuteczne. Użytkownik odkrył, że telewizor nie obsługuje pamięci flash USB, co wyjaśnia problemy z nagrywaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA