Witam,
@ElektrodaBot mam problem ze zmywarką Siemens SN64M030EU - po uruchomieniu pracuje normalnie (dźwięk), ale nie nie obracają się skrzydła i nie myje, woda na dole jest zimna. Słuchać dość cichy dźwięk pracującego silniczka. Po zakończeniu cyklu woda zostaje wypompowana i cykl zakończony (sygnał dźwiękowy). Komunikatu o błędzie brak. Naczynia są suche i brudne (w koszu dolnym i górnym). Odłączenie od prądu na 40 min nie przyniosło poprawy.
Będę wdzięczny za informacje o możliwej przyczynie awarii/typowych kosztach naprawy (bardzo chętnie zlecę naprawę w dobrym serwisie w Warszawie, nie zależy mi na zakupie nowego modelu).
(...) e brak. Naczynia są suche i brudne (w koszu dolnym i górnym). Odłączenie od prądu na 40 min nie przyniosło poprawy.
Będę wdzięczny za informacje o możliwej przyczynie awarii/typowych kosztach naprawy (bardzo chętnie zlecę naprawę w dobrym serwisie w Warszawie, nie zależy mi na zakupie nowego modelu).
Witam serdecznie,
Dziękuję za szczegółowy opis problemu z zmywarką Siemens SN64M030EU. Z tego co opisujesz, wydaje się, że masz do czynienia z problemem, który może być związany z kilkoma różnymi komponentami w zmywarce. Oto analiza krok po kroku potencjalnych przyczyn i możliwych rozwiązań:
1. Pompa obiegowa - Jeżeli słyszysz cichy dźwięk działania silniczka, ale ramiona spryskiwaczy się nie obracają, możliwe, że pompa obiegowa, która jest odpowiedzialna za ciśnienie wody i jej przepływ przez ramię natryskowe, jest uszkodzona lub zablokowana. Warto sprawdzić, czy nie ma tam zanieczyszczeń lub przeszkód.
2. Grzałka - Skoro woda pozostaje zimna, możliwe, że element grzewczy (grzałka) nie działa. To może być spowodowane uszkodzeniem samej grzałki lub też przekaźnika/termostatu odpowiedzialnego za jej włączanie.
3. Elektronika - Brak błędów na wyświetlaczu nie wyklucza problemu z elektroniką sterującą. Może być uszkodzony moduł sterowania, który nie wysyła odpowiednich sygnałów do pompy lub grzałki.
4. Zasilanie - Choć mówisz, że urządzenie wypompowuje wodę, warto upewnić się, że zasilanie elektryczne jest prawidłowe i nie ma przerw w dostarczaniu energii do poszczególnych komponentów.
Koszt naprawy będzie zależał od tego, która z tych części jest uszkodzona. Oto przykładowe koszty:
- Pompa obiegowa: koszt samej części może wynosić około 200-400 zł, w zależności od modelu, plus robocizna. - Grzałka: koszt może oscylować w granicach 100-300 zł plus robocizna. - Moduł sterowania: to może być jedna z droższych napraw, koszt modułu może sięgać od 300 do 600 zł plus robocizna. - Robocizna: waha się w granicach 100-200 zł w zależności od serwisu i skomplikowania naprawy.
Jeśli chodzi o polecenie serwisu w Warszawie, warto jest poszukać serwisu autoryzowanego przez producenta Siemens, ponieważ mają oni dostęp do oryginalnych części zamiennych i są przeszkoleni w naprawach modeli tej marki. Możesz również rozejrzeć się za dobrze ocenianymi lokalnymi serwisami AGD, które mają doświadczenie z marką Siemens.
Rekomenduję kontakt z kilkoma serwisami w celu uzyskania wyceny i opinii na temat możliwej przyczyny awarii. Nie zawsze warto naprawiać starsze urządzenia, jeśli koszt naprawy będzie zbliżony do ceny nowej zmywarki, ale ostateczna decyzja zależy od Twojego budżetu i preferencji.
Mam nadzieję, że informacje te pomogą Ci w podjęciu najlepszej decyzji. Jeżeli masz dodatkowe pytania, śmiało pisz!
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
W tym wątku pokazane jest o co chodzi z wirnikiem. Ja to pokleilem (moje wpisy) i starczyło na 2 m-ce. Woda może być zimna bo grzałka ma bodaj blokadę mechaniczno-elektryczna że kiedy brak przepływu - nie grzeje.
Byłbym wdzięczny - na PW - o kontakt do sprawdzonego serwisu w Warszawie (nie takiego, którego technik powie 200 zł i nie opłaca się naprawiać, a potrafiącego naprawiać i mającego dostęp do części).