logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki silikon wysokotemperaturowy wybrać do zabezpieczenia grzałki?

maltonia 09 Sty 2024 23:14 696 12
REKLAMA
  • #1 20900931
    maltonia
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam , naprawiłam grzałkę do zmywarki. Jest lutowana i wzmocniona drucikiem. Na zdjęciu widać jak to teraz wygląda.
    Chciałam zabezpieczyć silikonem, ale nie wiem jakiego użyć. Wiem, że ma by wysokotemperaturowy ?
    Czy ktoś jakiś może polecić? żeby jeszcze nie był jakiś za duży bo to jedyne miejsce gdzie go użyję a reszta sie zmarnuje...
    Z góry dziękuję za informacje,
    Naprawiona grzałka do zmywarki z lutowanymi i wzmocnionymi drutem połączeniami.
  • REKLAMA
  • #2 20900978
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    Nie daje się żadnego silikonu, są uszczelki i one wystarczą, a jeśli chcesz silikonem lut zapaćkać to też nie trzeba. Tylko pytanie czy poskładasz to bez ofiar w ludziach :) Pisz priv jak będzie kłopot to pomogę (ale nie na otwartym forum), zanim popsujesz pompogrzałkę lub członka rodziny :) I jeszcze jedno, przed lutem zeskrobana była niebieska powłoka ścieżki?
  • REKLAMA
  • #3 20900996
    maltonia
    Poziom 2  
    Była zeskrobana. Papierem ściernym i stąd pytanie o ponowne zabezpieczenie.
    Po za tym obok jest ewidentnie czymś zabezpieczone więc nie można powiedzieć że niczym się "nie paćka".
  • #4 20901014
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Nie paćka się niczym, a seryjnie jest sporo rzeczy zrobionych bez podstaw, lub tylko po to, by utrudnić naprawę, czy sam pomiar.
  • REKLAMA
  • #5 20901405
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 375
    Jak Ci się udało to polutować? Cyna się nie trzyma elementu grzewczego. Jakiej cyny i topnika użyłaś?

Dodano po 47 [minuty]:

Mogłabyś użyć kleju epoksydowego albo uszczelniacza do tłumików, ale nie wiem, czy trzeba, bo to jest i tak podwójnie zabudowane w pompie i dodatkowo w zmywarce.
  • #6 20901617
    maltonia
    Poziom 2  

Naprawa odbyła się wg. tego filmiku
    Lutować poszłam do profesjonalisty, nie wiem jakiej cyny użył, ale jak mu powiedziała/pokazałam o co chodzi to wiedział co ma robić bez oglądania filmiku,
    Na filmiku jest niezabezpieczone, ale Pan od lutowania powiedział, żeby zabezpieczyć silikonem, tylko on teraz nie ma takiego jaki trzeba.
  • REKLAMA
  • #7 20902152
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    maltonia napisał:
    Pan od lutowania powiedział, żeby zabezpieczyć silikonem
    Ale to pan od lutowania tak stwierdził, a ja piszę jak ja to robiłem wielokrotnie z powodzeniem :) Składaj to i do zmywarki.
  • #8 20902567
    mariukonie
    Poziom 31  
    Grzałkę łatwiej wsadzisz do obudowy jak ja dasz do zamrażalnika na pół godziny. Skurczy się wtedy i wejdzie lekko. I możesz posmarować uszczelkę płynem do naczyń.
  • #9 20902606
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6895
    maltonia napisał:
    Pan od lutowania powiedział, żeby zabezpieczyć silikonem

Widać Pan od lutowania nie do końca wiedział o czym mówi.
    Jak już kolega wspomniał wcześniej, zostawić jak jest, poskładać maszynę i basta.
    Cieszyć się myciem.
  • #10 20902773
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    mariukonie napisał:
    Grzałkę łatwiej wsadzisz do obudowy jak ja dasz do zamrażalnika na pół godziny. Skurczy się wtedy i wejdzie lekko. I możesz posmarować uszczelkę płynem do naczyń.
    Sprawdzę tą metodę choć wydaje mi się lekko przebarwiona, jak ma wejść w czapkę, to wejdzie, a jeśli nie to pilnik w dłoń...
    mrice napisał:
    poskładać maszynę i basta.
    Cieszyć się myciem.
    Amen.
  • #11 20903101
    mrice
    Moderator AGD
    mariukonie napisał:
    Skurczy się wtedy i wejdzie lekko

Lub uszkodzi naprawione połączenie podczas kurczenia.
  • #12 20903220
    mariukonie
    Poziom 31  
    Możliwe, ale wtedy lepiej, bo od razu będzie widać, że słabe połączenie. Przy pracy też będzie chodzić, więc lepiej, jak odpadnie, gdy grzałka jest na wierzchu. Swoją drogą, lepiej byłoby to zrobić plecionką miedzianą do odsysania cyny, żeby było to elastyczne. Ja się tylko obawiam, że tak wciskając na siłę można uszkodzić uszczelkę.
  • #13 20903440
    mrice
    Moderator AGD
    Wciskać trzeba rozsądnie, a przedewszystkim prosto.
    Nie wiem ile już tych grzałek naskładałem, dziesiątki, setki, piorun wie.
    Przy tych małych gagatkach nie ma w ogóle problemu, ciężko składały się stare duże. Te nieraz nawet w palcach idzie złożyć, bez pomocy zewnetrznych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik naprawił grzałkę do zmywarki, która została lutowana i wzmocniona drucikiem, i poszukuje odpowiedniego silikonu wysokotemperaturowego do jej zabezpieczenia. W odpowiedziach pojawiają się różne opinie na temat użycia silikonu, z sugestiami, że uszczelki mogą być wystarczające. Niektórzy użytkownicy podkreślają, że silikon nie jest konieczny, a grzałka powinna być składana bez dodatkowego zabezpieczenia. Inni proponują alternatywy, takie jak klej epoksydowy lub uszczelniacz do tłumików. Wskazówki dotyczą również technik montażu, jak schłodzenie grzałki przed włożeniem jej do obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA