logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat podłączenia centralki alarmowej GEPARD - prośba o pomoc

Niematotamto 11 Kwi 2003 20:19 3009 14
  • #1 184688
    Niematotamto
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam wszystkich!
    Posiadam taka centralke ale wcielo mi schemat jak to podlaczyc, wiec jesli ktos moglby mi podeslac bylbym zobowiazany :)
    Pozdrawiam
  • #2 184999
    lukado1
    Poziom 20  
    Ocena: 214
    a może jakieś kolory przewodów podaj?
  • #3 185090
    psenny
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Jak nie chcesz wpaść w szał zakładając ten "alarm" to lepiej go od razu wyrzuć. Dwa razy się na to skusiłem i powiedziałem, że nigdy więcej. Ta centralka ma wyjścia do centralnego zamka na tranzystorach SMD i nie jest w stanie wysterować niektórych przekaźniczków (udało mi się dopiero po podłączeniu przekaźników kontaktronowych, które mają milion zwojów a ich prąd cewki jest bardzo niski- dodam jeszcze że wcześniej wymieniłem centralkę bo myślałem że jest do kitu, ale gościu powiedział że jest OK). :evil:
  • #4 185130
    Niematotamto
    Poziom 16  
    nie chce podlaczac tej centralki do centralnego zamku, poniewaz jest sterowana stalym kodem i latwo by bylo komus otworzyc auto (jakims prostym scanerem) interesuje mnie tylko alarm (znalazlem juz
    zasilanie 2 czerw i czarny,
    wyjcie na syrene- niebieski,
    dwa wyjscia przerywane (kieunkowskazy) ale dlaczego 2? przeciez mozna podlaczyc pod awaryjne( mniejsza o to) - 2 zielone
    wyjcie na diode - czarno bialy
    zostalo 5 przewodów:
    2 na ktorych caly czas jest zasilanie - 2 fioletowe
    chyba od wzbudzenia alarmu zolto-zielony
    ???- brazowy
    ???- bialy
    czy mozna pod ten alarm podlaczyc czujniki pojemnosciowe(takie "mikrofonki" po przednia szyba :) (ktore przewody)

dzieki za pomoc :)

:arrow: kolejnosc przewodow (patrzac od gory):
    ----
    I
    I- zielony
    I- czerwony
    I- zielony
    I- czrno-bialy
    I- niebieski
    I- czerwony
    I- fiolet
    I- fiolet
    I- czrny(-)
    I- zolto-zielony
    I- brazowy
    I- bialy
    I
    ----
    moze to cos pomoze :)

Twoje dwa posty napisane w odstępie czterominutowym zostały scalone w jeden post.
    zaza
  • #5 185177
    Niematotamto
    Poziom 16  
    brazowy i bialy to otwieanie i zamykanie centralnego zamka
  • #6 185351
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Wyszło już kilka typów Gepardów. Napisz jakie są piloty i jakie jest złącze (ile pinów) i czy wychodzą jakieś dodatkowe kable.
    Pierwsze gepardy miały wlutowane zamiast plastikowego grzebienia samochodowe konektory męskie :wink:
    Mam opis każdego typu
  • #8 185434
    zaza
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 56
    :arrow: dix Jeszcze jeden taki obszerny i na temat post i otrzymasz żółtą kartkę. Zawczasu zapoznaj się z regulaminem forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum2.html ,a w szczególności z https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic14634.html .A tak na marginesie to jak nic nie masz ciekawego do powiedzenia w danym temacie to lepiej nie zabieraj głosu a tym samym nie zaśmiecaj forum :evil:
  • #9 185646
    Niematotamto
    Poziom 16  
    >karlos
    pilot ma dwa okragle przyciski jeden wiekszy a drugi mniejszy oraz zolta diode, złacze jest plastikowe i ma 12 pinow (tak jak opisalem wczesniej)
    wychodzi tylko jeden dodatkowy (zolty ) z tylu ale to antena.
    doszedlem juz do prawie wszystkiego jak pisalem wczesniej, ale mam nastepujacy problem: kupilem ultradzwiekowy czujnik ruchu i sygnalem wyjsciowym (wyzwalanie) jest masa (0V) a z tego do czego doszedlem to GEPARD potrzuje sygn wejcia wyzwalacza +12V
  • #10 185682
    Niematotamto
    Poziom 16  
    dzieki wszystkim za pomoc juz sobie poradzilem ten zolto-zielony to jest zasilanie czujnika a fioletowe to sa sygnaly wejsciowe - wszystko dziala
    pozdrawiam :)

:arrow: bylbym wdzieczny gdyby mi ktos podal jak programuje sie centralke bo zauwazylem przez przypadek, ze jak nacisnalem jakas kombinacje przyciskow na pilocie to jak jest ciwe zalaczanie alarmu a raz nie :)

Twoje dwa posty napisane w odstępie pięciominutowym zostały scalone w jeden post.
    zaza
  • #11 185711
    zaza
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 56
    :arrow: Niematotamto Proszę nie pisać postów jeden pod drugim w krótkich odstępach czasu.W takich przypadkach proszę skorzystać z przycisku zmień
  • #14 187403
    Niematotamto
    Poziom 16  
    dzieki wielkie to jest to czego szukalem:) szkoda, ze dopiero teraz bo juz sam do tego doszedlem :) mimo wszystko dzieki, przynajmiej potwierdzilo sie to co ustalilem :)
    pozdrawiam
  • #15 191841
    Niematotamto
    Poziom 16  
    ma ktos moze schemat wewnetrzny centralki GEPARD 2 chcialbym wysterowac sygnalem z centralnego zamka (pominac oryginalne sterowanie radiowe, a sterowac tym samym sygnalem na podczerwien co centralny zamek)
    pozdrawiam (WESOLYCH SWIAT)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy schematu podłączenia centralki alarmowej GEPARD. Użytkownik poszukiwał szczegółowego schematu i informacji o funkcjach poszczególnych przewodów, podając ich kolory i przypuszczalne zastosowania, takie jak zasilanie, wyjścia na syrenę, kierunkowskazy, diodę oraz przewody do centralnego zamka. Wskazano, że brązowy i biały przewód służą do otwierania i zamykania centralnego zamka, jednak użytkownik nie planował ich używać ze względu na stały kod pilota i ryzyko łatwego otwarcia auta. Omówiono problemy z wyjściami tranzystorowymi centralki, które nie zawsze mogą sterować przekaźnikami, co wymagało zastosowania przekaźników kontaktronowych o niskim prądzie cewki. Użytkownik posiada pilot z dwoma okrągłymi przyciskami i 12-pinowe plastikowe złącze oraz antenę w postaci pojedynczego żółtego przewodu. Zasygnalizowano problem z podłączeniem ultradźwiękowego czujnika ruchu, który wymagał sygnału +12V do wyzwalania, podczas gdy czujnik dawał sygnał masy (0V). Ostatecznie ustalono, że żółto-zielony przewód zasila czujnik, a fioletowe przewody to sygnały wejściowe. Podano link do oficjalnej strony producenta GEPARD z dokumentacją i schematami blokowymi. Pojawiła się także prośba o schemat wewnętrzny centralki GEPARD 2 w celu sterowania sygnałem z centralnego zamka, pomijając oryginalne sterowanie radiowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA