logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z ładowaniem NSR 125

ToSnA 12 Sty 2024 15:58 369 6
REKLAMA
  • #1 20905559
    ToSnA
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Mam problem z ładowaniem. Zacząłem od sprawdzania iskrownika. Regulator został wymieniony, ponieważ poprzedni miał przebicie. Przejdę teraz do meritum. Sprawdzając iskrownik zgodnie z poradnikiem na YouTube, krok po kroku, nie znalazłem przebicia na obudowie. Jednak podczas pomiaru rezystancji pokazywało 0 ohm. Próbowałem różnych ustawień, ale cały czas pokazywało zero. Na YouTube widziałem, że powinno pokazywać około 0.15-0.20 ohm. Nie wiem, czy dobrze to robiłem. Sprawdzałem również kostkę, która idzie od iskrownika. Dodam, że podczas jazdy zdarzało się, że prąd całkowicie się wyłączał - światła, obroty na 0 na zegarach, ale jechałem dalej a czasem nie chciał w ogóle zapalić kręce a on nic gdy zapalił chodzil normalnie już. Natomiast z włączonymi światłami drogowymi i kierunkowskazami, napięcie ładowania wynosi 13.2V przy 5 tysiącach obrotów. Przy wzroście obrotów z 3 tysięcy, światła stają się jaśniejsze. Przepraszam za chaotyczny opis, ale naprawdę nie wiem, jak to wszystko wyjaśnić. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20906232
    rafik54321
    Poziom 30  
    Ocena: 284
    Na jakim zakresie pomiaru robiłeś pomiar? Jeśli miernik ustawiłeś np na 20k, to wtedy faktycznie wywaliło ci 0.0. Bo rezystancje poniżej 1ohm należy mierzyć na zakresie do 200ohm.

W jakim stanie jest akumulator? 13,2V przy 5tys RPM to trochę mało. Jeszcze by może obleciało, ale jest to bardzo nisko.

Nie masz problemu z masami?
  • REKLAMA
  • #3 20906777
    ToSnA
    Poziom 2  
    Miernik był ustawiony na 60 ohm jak i na innych pozycjach i na każdym jednym ustawieniu pokazywało zero ohm, przebicia nie było na obudowe ale z masami będę dzisiaj jak i z ze wszystkimi kostkami i kablami walczył by posprawdzać czy nie ma gdziś naderwanego urwanego czy przepalonego kabla. Akumulator jest w dobrym stanie bo to nówka był jeszcze sprawdzany na wszelki wypadek testerem
  • REKLAMA
  • #4 20907257
    rafik54321
    Poziom 30  
    Możliwe że masz przebicie pomiędzy zwojami.
  • REKLAMA
  • #5 20907423
    ToSnA
    Poziom 2  
    Czyli co to znaczy dokładniej, bardziej wymiana czy jak już by miała być jak na sto procent to by było??
  • #6 20907508
    rafik54321
    Poziom 30  
    W statorze masz cewki, cewki są nawinięte drutem. Ten drut jest izolowany lakierem. Mogło dość do uszkodzenia takich powłok lakierniczych (czy to w wyniku temperatury, czy po przez przetarcie itd), wtedy nagi drut dotyka nagiego drutu obok, w efekcie prąd nie płynie przez całe uzwojenie cewki tylko "wali na skróty", przez to cewka szwankuje.

Ale to raczej strzał, niż jakaś konkretna diagnoza.

Można wymienić, można oddać do regeneracji. Regeneracja polega na odwinięciu starego drutu i nawinięciu nowego, dokładnie tak, jak był stary. Są specjalistyczne firmy które zajmują się regeneracją takich rzeczy.
  • #7 20907540
    ToSnA
    Poziom 2  
    Musiałbym sie zagłębić i konkretnie to sprawdzić . Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ładowaniem w motocyklu NSR 125, wskazując na nieprawidłowe pomiary rezystancji iskrownika, które wynoszą 0 ohm zamiast oczekiwanych 0.15-0.20 ohm. Wymieniony regulator nie rozwiązał problemu, a podczas jazdy występują sporadyczne przerwy w zasilaniu. Użytkownik sprawdził akumulator, który jest nowy, oraz planuje dokładne sprawdzenie mas i połączeń elektrycznych. Odpowiedzi sugerują możliwość przebicia między zwojami w statorze, co może prowadzić do nieprawidłowego działania cewki. Proponowane są opcje wymiany lub regeneracji statora.
REKLAMA