logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Stiebel Eltron SHF 3000 nie działa po podłączeniu - co robić?

dachu9 12 Sty 2024 22:15 1170 14
REKLAMA
  • #1 20906218
    dachu9
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dzien dobry.

Poszukuję pomocy.
    Elektryk podłączył nowy piec alumulacyjny przewodem trójfazowym według schematu do pieca Stiebel Eltron shf 3000.

Po podłączeniu piec nie reaguje. Nie ma żadnej reakcji. Tak jakby nie było napięcia. Z instrukcji nie wynika by konieczne było dodatkowe podłączenie zasilania do sterownika.

Napięcie na pewno dochodzi do pieca.

Czy ktoś może miał podobne doświadczenia? Albo wie czy trzeba coś przełączyć? Zdjąć jakąś plombę?
    Pomyślałem że może coś się odłączyło w transporcie, ale wygląda że wszystko jest na miejscu.

Piec jest nowy.

Z góry dzięki za wszystkie wskazówki.

Konrad
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20906351
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 586
    dachu9 napisał:
    Elektryk podłączył nowy piec alumulacyjny

Podłączył i nie sprawdził efektów swojej pracy ? Zmień elektryka a tamten niech odda kasę
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20906397
    krodag
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    Miałem podobną sytuację przy innym urządzeniu ale może pomoże. Elektryk (przynajmniej tak o sobie mówił) wyczytał, że urządzenie pracuje na 400 V (jak np. silnik trójfazowy) i podłączył tylko przewody fazowe. Nie pomyślał, że zasilanie sterowania (elektronika) jest jedno fazowe (230V) i N "zawisło w powietrzu". Też był chodzenie w koło, pomiary i medytacja "napięcie jest - czemu nie rusza". Wystarczyło przypięcie niebieskiego kabelka w odpowiednie miejsce wszystko zadziałało.
  • #4 20906704
    dachu9
    Poziom 11  
    krodag napisał:
    Wystarczyło przypięcie niebieskiego kabelka w odpowiednie miejsce wszystko zadziałało.

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Elektryk - sam przyznał, że nie podłączał wcześniej pieca, zrobił instalację i zostawiliśmy temat do wyjaśnienia. Nie czarował. Niestety nie udało się, dlategpo szukam pomocy u Was. Trochę marznę, nie ukrywam :)

Szukając jakiegoś rozwiązania, znalazłem schemat na stornie ENEA, w którym faktycznie wyprowadzone jest osobne zasilanie 230V do sterownika - natomiast są tam też adnotacje dotyczące pieców Stiebel, że bywa różnie.

Za to w schemacie do tego modelu SHF 3000 znalazłem informację z sekcją: przyłącza.

3 (A1/A2) Sterowanie ładowaniem za pomocą systemu 230 V AC
    4 (A1/A2) Sterowanie ładowaniem niską wartością napięcia DC

Dobrze rozumiem, że są to opcje do wyboru?
    Spróbuję jeszcze wstawić zaraz zdjęcie jak to jest teraz podłączone, może ktoś z Was podpowie, gdzie przypiąć kabel?
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Stiebel Eltron SHF 3000 nie działa po podłączeniu - co robić?

Dodano po 2 [godziny] 31 [minuty]:

Obecnie piec jest podłączony w sposób przestawiony na zdjęciu.
    Drodzy forumowicze, macie sugestie?

Stiebel Eltron SHF 3000 nie działa po podłączeniu - co robić? Stiebel Eltron SHF 3000 nie działa po podłączeniu - co robić?
  • #5 20907004
    krodag
    Poziom 25  
    Wygląda jakby dolna listwa w ogóle nie była podłączona pod napięcie - a przynajmniej faza - czy między dowolnym L i N jest 230 V?
  • #6 20907019
    dachu9
    Poziom 11  
    Znalazłem jeszcze zapis:
    *Do zacisków L i N listwy zaciskowej X2 doprowadzone musi być napięcie ciągłe.

Dodano po 59 [sekundy]:

>>20907004
    Napięcie jest tylko przed stycznikami (400).
    Nie ma nigdzie doprowadzonego 230.

EDIT
    Zrobić coś takiego?

Widok na wnętrze szafy sterowniczej z okablowaniem i połączeniami elektrycznymi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20907051
    krodag
    Poziom 25  
    Doprowadziłeś do grzałek - a ze schematu wynika, że 230 V musi być do sterowania również - pod dowolny zacisk L i N
  • #8 20907055
    dachu9
    Poziom 11  

krodag napisał:
    Doprowadziłeś do grzałek - a ze schematu wynika, że 230 V musi być do sterowania również - pod dowolny zacisk L i N

Dzięki za pomoc - kable tak podłączył elektryk, który kładł instalację.
    Czy jeżeli zrobię tak jak wyżej narysowałem, będzie działać?
  • Pomocny post
    #9 20907057
    krodag
    Poziom 25  
    Dokładnie tak
  • #10 20907207
    dachu9
    Poziom 11  
    Dziękuję Ci za pomoc. Okazało się to tak proste, ale dzięki potwierdzeniu przez Ciebie i jeszcze znajomego elektryka przez telefon udało się uruchomić piec. Jestem zobowiązany. Mam nadzieje, że komuś przyda się ta wiedza w przyszłości.

Zastanawia mnie jednak, dlaczego przyłącza nie były fabrycznie zmostkowane?
    Wynika to z opcjonalnego podłączenia innego sterownika do pieca?
  • REKLAMA
  • #11 20907281
    krodag
    Poziom 25  
    Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś elektryk, który pracował dla dostawcy prądu (zamierzchłę czasy ubiegłego wieku) mówił mi, że licznik trójfazowy zawyża wskazanie jeżeli jest nadmiernie obciążona jedna faza. Stąd takie rozwiązanie, że podłącza się urządzenie pod licznik trójfazowy - zaś sterowanie pod obwód z licznikiem jednofazowym. Nie wiem na ile w tym prawdy i jak przenosi się to na dzisiejsze czasy - ale miałem w ostatnich latach klienta, któremu spaliła się pompa trójfazowa (podpięta pod osobny trójfazowy licznik - oprócz którego miał również jednofazowy) i koniecznie chciał także trójfazową - tłumacząc to podobnie, że będzie więcej płacił.
    Może przeczyta to jakiś fachowiec od sieci - i będziemy wiedzieli ile w tym prawdy, a ile mitów :)

Po Edytce
    Praktycy mówią, że licznik zawsze pokaże właściwe zużycie - czy to teraz czy w latach 70. Więc to tylko przysłowiowa miejska (a właściwie wiejska) legenda... :)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4028350.html
  • Pomocny post
    #12 20907470
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 586
    A kto posiada w domu dwa liczniki ? Poza tym nawet gdyby ktoś sobie taki "dostawił" to tylko przecież w swojej rozdzielni więc i tak "obciążąłby " jedną fazę więcej bo raczej nie widzę takiego rozwiązania by elektrownia zgodziła się na takiego "potworka " i podpinała dodatkowy licznik od skrzynki przyłączeniowej? to tak "na logikę" ale może prawda jest inna ;-)
  • Pomocny post
    #13 20907495
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Nie wiem jak gdzieś, ale u nas w okolicy były i zapewne są popularne na wsiach przyłącza z dwoma licznikami. Jeden jednofazowy na dom i "siła" trójfazowy na gospodarstwo.
    Przy przebudowach instalacji przeważnie są zmieniane na jeden bo tak to są opłaty stałe za dwa układy, ale jeszcze i podwójne funkcjonują.
  • #14 20907564
    krodag
    Poziom 25  
    Lisek64 napisał:
    A kto posiada w domu dwa liczniki ?

Takich domów w mojej okolicy po wsiach jest mnóstwo. Kiedyś, przy elektryfikacji, kolejne domy dostawały po jednej fazie - kolejno L1, L2, L3, L1.... Jak ktoś chciał później podłączyć urządzenie trójfazowe - przysłowiową krajzegę - musiał wystąpić o nowe przyłącze i licznik trójfazowy. Przydział mocy był oddzielny - uwzględniał tylko trójfazowe potrzeby. I tak to zostało w wielu gospodarstwach do dzisiaj. Szczególnie, że ten nowy licznik, często był w odrębnym budynku. Więc aby teraz je "scalić" trzebaby dokładać kawałek linii.
  • #15 20918576
    dachu9
    Poziom 11  

Podłączenie przewodów dwufazą pomiędzy zaciskami, jak na załączonym w poście obrazku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nowym piecem akumulacyjnym Stiebel Eltron SHF 3000, który nie działa po podłączeniu przez elektryka. Pomimo dostarczenia napięcia, piec nie reaguje. W trakcie dyskusji zasugerowano, że elektryk mógł nie podłączyć zasilania sterownika, które wymaga napięcia 230V, co potwierdzono w schemacie. Użytkownik znalazł rozwiązanie, które polegało na podłączeniu odpowiednich przewodów do zacisków L i N, co ostatecznie umożliwiło uruchomienie pieca. Pojawiły się również pytania dotyczące braku fabrycznego zmostkowania przyłączy, co może wynikać z opcji podłączenia różnych sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA