logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czarny, przyciemniony ekran po prawej stronie telewizora Samsung

Piekaarz 13 Sty 2024 12:52 5163 14
REKLAMA
  • #1 20906916
    Piekaarz
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam. W moim telewizorze Samsung wystąpił problem z obrazem. Jeszcze wczoraj za dnia było wszystko okej, a wieczorem jak włączyłem TV to po prawej stronie występuje czarny przyciemniony pasek. Obraz z samego bliska widać, ale jest strasznie ściemniony. W czym może tkwić problem oraz czy warto to naprawiać? Model TV podany w Załączniku.

Ekran telewizora Samsung z informacjami o urządzeniu i problemem z wyświetlaniem po prawej stronie. Zbliżenie na ekran telewizora z czarnym przyciemnionym paskiem po prawej stronie. Telewizor Samsung z ciemnym paskiem po prawej stronie ekranu.
  • REKLAMA
  • #3 20906947
    Piekaarz
    Poziom 2  
    Aha, rozumiem. Czy naprawa podświetlenia jest droga?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20906951
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6614
    Kilkaset PLN. Szczegóły w serwisie. Ceny umowne (dosłownie).
    Zestaw listew LED do panelu 65 cali, 2 sztuki. Tabela specyfikacji listew LED.
    + VAT 23% + przesyłka 15 zł + robocizna ???
    Dwie taśmy LED z żółtymi diodami na białym tle. Dwa paski LED na białym tle Dwa długie, wąskie paski LED na białym tle.
  • #5 20906991
    Piekaarz
    Poziom 2  
    Dziękuję za szczegółowe informacje. Czyli naprawa w takim razie raczej się opłaca, porównując do wartości telewizora. Dziękuję za pomoc :)
  • #6 20907026
    DiZMar
    Poziom 43  
    Jak będzie potrzeba to listwy LED mogę zamówić bezpośrednio do Ciebie z Link. Jakby coś to odezwij się na PW.
  • REKLAMA
  • #7 20907118
    rakato11
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Tak czy inaczej, nie chcę psuć wyprzedaży użytkownikom „DiZMar”, ale zazwyczaj zamawiam z AliExpress, gdzie jest znacznie taniej. Na przykład Tutaj.
  • REKLAMA
  • #9 20907186
    rakato11
    Poziom 14  

Więc kiedy zamieszczam tutaj link, stamtąd zajmie to mniej niż tydzień, to jest z Hiszpanii. Jeśli pochodzi z magazynów, które AliExpress ma u Ciebie w Polsce, za 3 dni będzie u mnie w domu.
  • #10 20907246
    DiZMar
    Poziom 43  
    rakato11 napisał:
    nie chcę psuć wyprzedaży użytkownikom „DiZMar”, ale zazwyczaj zamawiam z AliExpress

Żadna moja wyprzedaż. Ja tego nie posiadam i na oczy nie ujrzę jeżeli ktoś skorzysta z mojej pomocy. Jest wolny wybór.
  • #11 20908129
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    DiZMar jak widać nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu... Niech zamawia gdzie chce... Ciekaw jestem czy ryżowy wujek wyśle mu też dyfuzor bo jak znam życie na podświetleniu się nie skończy. :)
    Za tanie pieniądze psy kiełbasę jedzą. Kupisz u nas reklamacja w razie draki w trzy dni, a jak mu napiszą odeślij trefny towar to go wyjdzie ile?
  • #12 20908180
    rakato11
    Poziom 14  

Serdecznie przepraszam za mój post, który naprawdę nie miałem na myśli nic złego, chciałem tylko napisać tutaj, jak ja to robię. Decyzja i jaką metodę wybrać należy wyłącznie do właściciela telewizora. Tak, przyznaję, że Chińczycy chcą sprzedać za wszelką cenę, a z gwarancją jest to więcej niż skomplikowane i zapomniałem też o dyfuzorze, który często ulega uszkodzeniu w wyniku przegrzania diod LED, co jest kolejnym nieprzemyślanym dziełem jakiegoś projektanta.
  • #13 20908291
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    rakato11 napisał:
    o dyfuzorze, który często ulega uszkodzeniu w wyniku przegrzania diod LED, co jest kolejnym nieprzemyślanym dziełem jakiegoś projektanta.

Jak będą robić przemyślane, to będziemy spacerować na trojmedzie(most już odbudowali?), zamiast naprawiać.
  • #14 20908351
    DiZMar
    Poziom 43  
    zdzich42 napisał:
    DiZMar jak widać nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.

rakato11 napisał:
    . Decyzja i jaką metodę wybrać należy wyłącznie do właściciela telewizora.

Przecież
    DiZMar napisał:
    Jest wolny wybór.
  • #15 21705337
    Piekaarz
    Poziom 2  
    Zamykam, bo trzeba zamknąć. Telewizor zmieniony na nowy.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Samsung pojawił się problem z czarnym, przyciemnionym paskiem po prawej stronie ekranu, co wskazuje na usterkę lub zużycie podświetlenia LED. Naprawa podświetlenia jest możliwa, jednak kosztuje kilkaset złotych plus VAT, przesyłkę i robociznę. W dyskusji poruszono kwestie zamawiania części zamiennych, takich jak listwy LED i dyfuzory światła, zarówno z lokalnych serwisów, jak i z AliExpress, gdzie ceny są niższe, ale gwarancja i czas dostawy mogą być problematyczne. Wskazano, że uszkodzenie dyfuzora światła często towarzyszy awarii podświetlenia i może wynikać z przegrzania diod LED. Ostatecznie autor zdecydował się na wymianę telewizora na nowy, zamykając temat.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA