logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymiana platformy na Ryzen 5 wymaga reinstalacji systemu?

Pertol 13 Sty 2024 13:29 213 7
REKLAMA
  • #1 20906962
    Pertol
    Poziom 7  
    Ocena: 18
    Witajcie,
    mam takie pytanko - chce zmodernizować sprzęt, chociaż nie wiem czy warto..
    ale! pytanie takie czy jest opcja że jak zakupie nową platformę opartą na Ryzenie 5 np. z płytą też ASUS to mi wstanie system bez formatu?

Może napisze jaki mam sprzęt i co planuje kupić:
    Obecnie: (1155 LGA)
    Core i5 3570K @ 4,2 GHz
    8 Gb DDR3 Kingston Hyper-X
    Asus Z77-A
    Dysk SSD CRUCIAL MX500
    Grafika (nieistotna- zintegrowana)
    zasilacz Corsair VS450

I teraz jaki sprzęt np:
    AMD Ryzen 5 3600
    ASRock B450M-HDV R4.0
    GOODRAM 16GB (2x8GB) 3600MHz CL18 IRDM PRO Deep Black

+ wiem że jakaś grafika musi być bo nie ma integry, ale czy jest szansa że mi to ruszy czy raczej format i reinstall od nowa system etc?

Troszkę zamula mi Google Chrome, ale może to nie kwestia sprzętu, a poza tym jest to już stara platforma a może da się za nią coś jeszcze dostac.
    Lub też myślałem o podmiance procesora na i7-3770K i dokładka ramu ale czy to się opłaca? inwestycja w stary sprzęt?
  • REKLAMA
  • #2 20906974
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Pertol napisał:
    ale czy jest szansa że mi to ruszy czy raczej format i reinstall od nowa system etc?

Szansa jest i to spora ale przy tak dużej zmianie wskazany jest reinstal systemu.

Pertol napisał:
    Lub też myślałem o podmiance procesora na i7-3770K i dokładka ramu ale czy to się opłaca? inwestycja w stary sprzęt?

Nie.

Pertol napisał:
    Troszkę zamula mi Google Chrome, ale może to nie kwestia sprzętu

Jeżeli komputer używany głównie do przeglądania netu to posiadany sprzęt powinien w zupełności wystarczyć.
  • REKLAMA
  • #3 20906988
    Pertol
    Poziom 7  
    Ok czyli jak nie nowa platforma to zabawa w modernizację i zakup i7 3 gen + 16 Gb ddr3 to bezsens?
    Tak z 450 zł by chyba dało radę ze 300 CPU i 150 ramy

Działam z prezentacjami Power Point, duże pliki Excel (dane), czasem grafika Photoshop i obróbka filmików -Instagram, ale tutaj o dziwo radzi sobie ok komputer, natomiast przymula go w przeglądarkach szczególnie Chrome.
  • #4 20907105
    Kasek21
    Poziom 43  
    Pertol napisał:
    zabawa w modernizację i zakup i7 3 gen + 16 Gb ddr3 to bezsens?
    Tak z 450 zł by chyba dało radę ze 300 CPU i 150 ramy

Tak.

Dużo nie zyskasz na HT - a koszt znaczny.

Pertol napisał:
    natomiast przymula go w przeglądarkach szczególnie Chrome.

Na innej przeglądarce jak jest?
  • REKLAMA
  • #5 20907182
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 611
    Pertol napisał:
    przymula go w przeglądarkach szczególnie Chrome.

Nie powinien raczej. Może masz system zaśmiecony.
    Ram 2x8GB można kupić.
  • REKLAMA
  • #6 20907195
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8285
    Pertol napisał:
    ASRock B450M-HDV R4.0

Nie warto kupować aż tak okrutnie wykastrowanej płyty głównej. Nawet dość mało wymagający Ryzen 3600 będzie w stanie doprowadzić do trzycyfrowej temperatury okrojoną sekcję zasilania tego modelu.
  • #7 20907906
    Pertol
    Poziom 7  
    Kasek21 napisał:

Na innej przeglądarce jak jest?

Jest lepiej np na Firefox albo w Operze, muli w sumie Chrome najbardziej.
    Czyli nie wymieniać nic na tej platformie? czy jak już to kupić coś nowego? Tylko nie bardzo chce mi się wszystko na nowo instalować i stąd też ten dylemat
  • #8 20907955
    Kasek21
    Poziom 43  
    Pertol napisał:
    muli w sumie Chrome najbardziej.

Skopiować zakładki, usunąć Chrome, zainstalować ponownie Chrome + rozszerzenie uBlock Orgin i zobaczyć jak będzie się zachowywać.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię modernizacji sprzętu komputerowego poprzez wymianę platformy na Ryzen 5. Użytkownik zastanawia się, czy nowa płyta główna i procesor pozwolą na uruchomienie systemu bez reinstalacji. Odpowiedzi wskazują, że przy tak dużej zmianie zaleca się reinstalację systemu, mimo że istnieje szansa na uruchomienie bez formatu. Użytkownik rozważa również modernizację obecnego sprzętu poprzez wymianę procesora na i7-3770K oraz dodanie pamięci RAM, jednak niektórzy uczestnicy dyskusji sugerują, że lepiej zainwestować w nową platformę. Problemy z wydajnością przeglądarki Chrome są również omawiane, z sugestiami, aby spróbować innych przeglądarek lub zainstalować Chrome ponownie z dodatkiem uBlock Origin.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA