logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saeco Via Veneto de Lux Black SIN013CL – cieknie bokiem po wymianie uszczelki kolby

kuhnro2 13 Sty 2024 17:54 381 3
REKLAMA
  • #1 20907452
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Ocena: 62
    W expresie Via Veneto de Lux black ciekła woda bokiem przy założonej kolbie.

Więc rozebrałem ekspres, bojler, wyczyściłem bojler, złożyłem, zakładając nową uszczelkę uchwytu kolby Saeco 996530015852
    Dwie czarne uszczelki uchwytu kolby Saeco widoczne z różnych perspektyw.

Chcąc odpowietrzyć ekspres po złożeniu, ku mojemu zdziwieniu woda dalej leje się tak wcześniej - bez założonej kolby - woda nie leci przez sitko tylko bokiem.

Mam takie pytanie - jaka jest rola tej uszczelki uchwytu kolby?
    Ona uszczelnia tylko styk - kolba, uchwyt kolby czy coś więcej?
    Jak się składa bojler, to jest na złączeniu oring czerwony i jego rolą jest chyba uszczelnienie samego bojlera, czy źle rozumuję?
    (Jego nie zmieniałem - czyżby to jego wina???).

Dziękuję z góry za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 20907471
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 377
    Tam jest głębiej jeszcze taka mała uszczelka w kształcie pieczarki, ona jest dociskana sprężynką. Ja bym ją sprawdził. Może zakamieniona.
  • REKLAMA
  • #3 20907510
    kuhnro2
    Poziom 14  
    mariukonie napisał:
    Tam jest głębiej jeszcze taka mała uszczelka w kształcie pieczarki, ona jest dociskana sprężynką. Ja bym ją sprawdził. Może zakamieniona.

Piszesz chyba o zaworku (taka sprężynka i grzybek - co ciśnienie go wypycha) - ale jakby to nie było szczelne - to woda leciała by przez sitko zaparzacza a nie bokiem z uchwytu jak kolba nie założona.
    Dlatego zapytałem czy ta uszczelka uchwytu kolby to uszczelnia tylko kolbę.
    Skłaniam się podmienić tą uszczelkę nr 33 na stronie 2.
    Nie jestem pewien czy tą uszczlkę do uchwytu kolby kupiłem właściwą.
    Mój model to SIN013CL (PDF co prawda do SIN013C)
    Załączniki:
    • via_veneto_dlx_sin013c__rev.14_cald_portaf.pdf (973.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 20910086
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Podmiana uszczelki nr 33 ze schematu nie pomaga (z drugiego takiego samego ekspresu gdzie nic nie kapie).
    Nawet po zalaniu bojlera wodą (z 40ml) i przechyleniu na bok woda kapie, bez żadnego ciśnienia.

Bojler wydaje się takie sam jak w drugim ekspresie.
    Ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić?

Dać większy oring niż fabryczny?
REKLAMA