logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saeco Via Veneto - Woda kapie z kolby, pompa pracuje ciszej, co robić?

grzegorzdraco 11 Sie 2014 10:33 4266 2
REKLAMA
  • #1 13868378
    grzegorzdraco
    Poziom 2  
    Witam.
    Mili Panstwo, mam problem z ekspresem kolbowym Saeco Via Veneto, a mianowicie po założeniu kolby (nawet pustej) woda tylko lekko kapie z kolby.
    Pompa bez założonej kolby pracuje normalnie podobnie przy uzyciu dyszy pary (woda sika normalnie), po założeniu kolby pompa pracuje ale zdecydowanie ciszej/jakby nie mogła przepchać wody.

Powiem więcej, 3 lata temu miałem identyczny ekspres - który w identyczny sposób przestał parzyć kawe, kupiłem drugi identyczny, po 2/3 latach w 2 egz. taka sama usterka??

co zrobiłem:
    -systematycznie odkamieniany octem
    -rozebrałem ekspres / we wszystkich wezach, elem. mających styczność z woda brak kamienia
    -wszystkie sitka wyczyszczone (zarówno to w kolbie jak i nad nia)
    -kolba rozebrana wyczyszczona

co zauważyłem w samej kolbie, otoz po rozkręceniu kolby w jej wnętrzu jest mały zaworek który się otwiera i zamyka pod wpływem ciśnienia. jego praca steruje plastikowa krzywka ze sprezynka - mam wrazenie ze krzywka jest lekko przytarka i w efekcie sprezynka nie wspomaga otwierania "korka")

druga opcja to pompa daje za małe ciśnienie aby przepchać wode przez kawe, o ile daje sobie rade z woda bez kolby o tyle po założeniu kolby już nie.

pytanie do was gdzie jeszcze zerknąć, czy w ogole jest sens to naprawiac??
    przyznam szczerze ze w 1 egz. jestem w stanie uwierzyć ze to przypadek ale w 2 tych samych ekspresach identyczna usterka w podobnym czasie??
  • REKLAMA
  • #2 14129554
    ramhac
    Poziom 16  
    Ocena: 119
    Wymień pompę a na pewno pomoże. Ewentualnie jeśli tłoczek nie jest porysowany i zaworek w pompie nie jest urwany to zmień o-ring i też pomoże. Pozdrawiam
  • #3 14132141
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3330
    Więc zrób test - Rozbierz ponownie czarkę.. Zaworek w niej dociska do góry sprężynka.
    Wyjmij ją, i spróbuj bez niej czy woda będzie leciała.. - Często w tych ekspresach właśnie ów mechanizm szwankuje..
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
REKLAMA