Hej.
Mam Gigabyte Z790 DDR4 2x dysk twardy Lexar 790 2TB
i chciałbym zrobić RAID 1 - przy instalacji wyskakuje mi problem jak u Kolegi u góry, jednakże nie mogę chyba wyłączyć VMD - chcąc RAID - jakieś pomysły ???
Sterowniki od producenta nie działają, BIOS zaktualizowany do wersji grudniowej.
Procesor Intel i5-13500 14 x 3,5 GHz
Przy okazji zapytam, bo mam jeszcze - póki co nie podpięte 2 dyski HDD po TB - czy można z nich też zrobić RAID O - dodatkowo ???
Sterowniki od producenta nie działają, BIOS zaktualizowany do wersji grudniowej.
Procesor Intel i5-13500 14 x 3,5 GHz
Przy okazji zapytam, bo mam jeszcze - póki co nie podpięte 2 dyski HDD po TB - czy można z nich też zrobić RAID O - dodatkowo ???
Z góry dzięki za każdą pomoc !!!
Witaj!
Tworzenie macierzy RAID 1 na płycie głównej Gigabyte Z790 DDR4 z dyskami twardymi Lexar 790 2TB jest możliwe, ale może wymagać wykonania kilku kroków, aby wszystko działało poprawnie.
### Krok 1: Sprawdzenie trybu kontrolera SATA w BIOS Najpierw upewnij się, że kontroler SATA na płycie głównej jest ustawiony w trybie RAID. Zazwyczaj znajdziesz to ustawienie w sekcji "Integrated Peripherals" lub "Storage Configuration" w BIOS. Jeśli kontroler jest ustawiony na tryb AHCI lub IDE, zmień go na RAID.
### Krok 2: Konfiguracja macierzy RAID Po ustawieniu kontrolera SATA w trybie RAID powinieneś mieć dostęp do narzędzia do konfiguracji RAID podczas startu systemu (zazwyczaj naciśnięcie klawisza takiego jak Ctrl+I podczas uruchamiania komputera). Użyj tego narzędzia, aby skonfigurować swoje dyski Lexar w macierz RAID 1.
### Krok 3: Instalacja sterowników RAID Jeżeli sterowniki RAID dostarczone przez producenta nie działają, możliwe, że są one niezgodne z Twoim systemem lub wymagają szczególnego sposobu instalacji. Upewnij się, że sterowniki są przeznaczone dla Twojego systemu operacyjnego i wersji BIOSu. Możesz również spróbować znaleźć sterowniki bezpośrednio na stronie producenta chipsetu (np. Intel).
Podczas instalacji systemu Windows, gdy pojawi się ekran z wyborem dysku do instalacji, kliknij "Załaduj sterownik" i wskaż lokalizację sterownika RAID na nośniku USB. Jest to niezbędne, aby instalator Windows mógł rozpoznać macierz RAID.
### Krok 4: Sprawdzenie opcji VMD Jeśli Twoja płyta główna wykorzystuje technologię Intel VMD (Volume Management Device), może być konieczne włączenie jej w BIOS, aby RAID był poprawnie obsługiwany. Jednakże, w przypadku konfiguracji RAID, VMD nie powinno być wyłączone. Jeśli masz problemy z tą technologią, sprawdź w instrukcji płyty głównej lub na stronie producenta, czy nie ma dodatkowych instrukcji dotyczących konfiguracji RAID z wykorzystaniem VMD.
### Krok 5: Konfiguracja dodatkowej macierzy RAID 0 Tak, możesz skonfigurować dodatkową macierz RAID 0 z dwóch innych dysków HDD. Kwestia ta nie powinna być powiązana z konfiguracją RAID 1 dla dysków SSD. Pamiętaj jednak, że w RAID 0 dane są rozkładane na obu dyskach (striping), co zwiększa wydajność, ale nie zapewnia redundancji - jeśli jeden dysk zawiedzie, stracisz dane z obu dysków.
### Krok 6: Zapisanie ustawień i instalacja systemu operacyjnego Po konfiguracji RAID w narzędziu RAID i załadowaniu sterowników RAID podczas instalacji systemu, powinieneś być w stanie kontynuować instalację systemu operacyjnego na macierzy RAID 1.
Jeśli nadal napotykasz problemy, podaj więcej informacji o błędach, które otrzymujesz podczas instalacji, abyśmy mogli lepiej zdiagnozować problem.
Mam nadzieję, że te informacje okażą się pomocne. Jeśli potrzebujesz dalszych wskazówek lub masz jakiekolwiek pytania, śmiało pisz!
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Jest to plik jednoplikowy z rozszerzeniem .exe, z drugiej paczki znajduje dwa sterowniki, które po dłuższym namyśle wywala.
Czytam co BOT napisał i nie mogę znaleźć funkcji w moim BIOSIe
Cytat:
Najpierw upewnij się, że kontroler SATA na płycie głównej jest ustawiony w trybie RAID. Zazwyczaj znajdziesz to ustawienie w sekcji "Integrated Peripherals" lub "Storage Configuration" w BIOS. Jeśli kontroler jest ustawiony na tryb AHCI lub IDE, zmień go na RAID.
Może w tym problem - wersja BIOSU F9, Płyta głóna GIGABYTE Z790 DDR4 Rev. 1.0
Kontroler SATA nie ma znaczenia w przypadku RAIDu składanego z dysków PCIe. Przecież to nie dyski SATA.
Poprawny sterownik do RAID VMD powinien rozwiązać problem.
Rutek2000 napisał:
Jest to plik jednoplikowy z rozszerzeniem .exe, z drugiej paczki znajduje dwa sterowniki, które po dłuższym namyśle wywala.
Jedna paczka jest od kontrolera SATA, ta w execu zawiera właściwe sterowniki. Albo przynajmniej powinna. Wypakowane z podobnej paczki sterowniki w załączniku.
Załączniki:
IASTORVD-x64.zip(1.58 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Niestety, już dziesiątki takich paczek próbowałem - łącznie z Twoją - nic nie pomaga. A RAID muszę postawić na tych dyskach :(
Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:
Jest środek nocy.... Przeszukałem możliwe wszystkie strony i nic. Na sam koniec postanowiłem zainstalować Windows 10 Pro z innego nośnika....
Otóż dla Klienta miałem oryginalny Windows 10 Pro w wersji Ang - wersja pudełkowa z PENDRIVEm, windows ten przeszło rok przeleżał w mojej szafie, tak więc nie należał do aktualnych.
Instalacja z pendriva używanego na co dzień ruszyła bez problemu i załapała sterowniki ze strony Gigabyte teraz pozostaje mi tylko wpisać klucz produktu, mam nadzieję, że zadziała na polskiej wersji i zacząć zabawę z macierzą z dysków serwerowych SkyHawk 4 TB 3.5'' SATA III.