logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak przenieść system Windows 11 na RAID0 z dwóch dysków NVME na Gigabyte Z690?

Saotome 21 Sty 2025 18:01 942 6
REKLAMA
  • #1 21403538
    Saotome
    Poziom 8  
    Witam.

Posiadam płytę główną Gigabyte Z690 Gaming X i dysk NVME 2TB. Zakupiłem teraz drugi identyczny dysk i chciałbym zrobić z obu dysków 4TB RAID0 i przenieść na nie obecny system. Czy coś takiego jest możliwe?

Z tego co kojarzę to chyba na nowych sprzętach z obsługą RAID0 w UEFI da radę na takim dysku zainstalować normalnie Windows 11 wgrywając sterowniki RAID podczas instalacji, ale nie wiem jak można by przenieść gotowy system. Nie chcę mi się instalować wszystkiego od nowa, a obecnie Windows nie sprawia problemów i działa stabilnie, więc próbuję uniknąć ponownej instalacji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21403652
    SGdata

Poziom 27  
    Ocena: 181
    Jeśli zrobisz klon obecnego dysku na dowolny inny(zewnętrzny, HDD, SSD, obojętnie), odepniesz utworzony klon, podepniesz nowy dysk, ustawisz RAID, to możesz z utworzonej kopii wgrać system na RAID. Nie widzę opcji zrobienia tego bez trzeciego nośnika.
    Konto firmowe:
    SGdata
    Spacerowa 90, Gliwice, 44-141 | Strona WWW: https://sgdata.pl
  • REKLAMA
  • #3 21403756
    Saotome
    Poziom 8  
    Jakiegoś dużego pendrive'a albo dysk przenośny to ja znajdę. Chodzi mi bardziej o to, czym miałbym zrobić takiego klona, bo musiałby ten RAID stworzony w UEFI rozpoznać normalnie. Jak próbowałem kiedyś zainstalować Linuxa na takim dysku w RAID 0, to instalator rozpoznawał to zawsze jako dwa dyski fizyczne, a nie jeden w RAID 0 i się poddałem.
    Z tego co kojarzę, to próbowałem kiedyś Clonezilli i była taka sama sytuacja. Rozpoznawała dwa osobne dyski.
  • Pomocny post
    #4 21403763
    SGdata

Poziom 27  
    Ocena: 181
    Jeżeli masz ustawione dyski jako RAID, to wszelkie systemy live powinny umożliwić pracę z programami do klonowania, np. DMDE. Zdaje się, że wtedy musisz tylko wybrać jako docelowy dysk logiczny, a nie fizyczny.
    Konto firmowe:
    SGdata
    Spacerowa 90, Gliwice, 44-141 | Strona WWW: https://sgdata.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21403826
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    A mnie interesuje cel takiego zabiegu - o ile RAID1 bym rozumiał to RAID0 za chiny xD
  • #6 21403996
    Saotome
    Poziom 8  
    Kasek21 napisał:
    A mnie interesuje cel takiego zabiegu - o ile RAID1 bym rozumiał, to RAID0 za chiny xD

W zasadzie to dla zabawy. Chcę mieć jeden dysk 4 TB i mogę zrobić partycję łączoną albo RAID0. Wybieram RAID, bo teoretycznie prędkość zwiększa, a i tak traktuję te dwa dyski jako jeden. Raczej w przypadku NVMe Gen 4 nie poczuję różnicy w codziennym użytkowaniu, ale co mi szkodzi :)

Mam tylko jeden problem. Po podłączeniu drugiego dysku ten w Windowsie działa normalnie, a UEFI w ogóle go nie wykrywa. Co może być powodem?
  • REKLAMA
  • #7 21404138
    Saotome
    Poziom 8  
    Udało się. Okazało się, że trzeba podłączyć dyski pod porty oznaczone M2P_SB i M2Q_SB na płycie, ponieważ port 2MA_CPU, pod którym miałem wcześniej podpięty dysk, ponoć nie wspiera RAID. Dodatkowo było trzeba włączyć "VMD Global Mapping" w UEFI, bo bez tego nie były dostępne w ustawieniach IRST.

Z klonowaniem poradziła sobie Clonezilla. Z dyskami NVMe nie miała żadnych problemów. Były one widoczne normalnie jako dyski logiczne. O dziwo, dyski HDD, które posiadam zmontowane w ten sam sposób, były widoczne już tylko jako dyski fizyczne :) Dziwnie to trochę u mnie działa, ale ostatecznie wszystko się udało.

A i jeszcze musiałem pobrać sobie pierwszego lepszego Partition Managera, aby zwiększyć rozmiar partycji, bo miała 2 TB jak w źródle. Zarządzanie Dyskami z Windowsa w tym przypadku zawiodło, bo była tylko opcja pomniejszenia partycji.

Dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada płytę główną Gigabyte Z690 Gaming X oraz dysk NVMe 2TB i planuje utworzyć RAID0 z drugiego identycznego dysku, aby uzyskać 4TB. Zastanawia się, jak przenieść istniejący system Windows 11 na nową konfigurację RAID bez reinstalacji. Odpowiedzi sugerują, aby najpierw wykonać klonowanie obecnego dysku na zewnętrzny nośnik, a następnie skonfigurować RAID w UEFI. Użytkownik napotkał problemy z wykrywaniem drugiego dysku w UEFI, które zostały rozwiązane przez podłączenie dysków do odpowiednich portów oraz włączenie opcji "VMD Global Mapping". Klonowanie udało się z użyciem Clonezilli, a do zarządzania partycjami wykorzystano dodatkowy program, ponieważ Windows nie umożliwił zwiększenia rozmiaru partycji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA