logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy stosować diody separujące przy modułach Risen 405M?

pawelc 14 Sty 2024 11:19 336 15
  • #1 20908434
    pawelc
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    Witam

Widzę sprzeczne informacje czy dawać takowe diody czy nie?
    Moja sytuacja wygląda następująco chciałbym połączyć 14 szt paneli równolegle po 2szt ,czyli otrzymujemy 7 obwodów połączonych w całość . Moduły będą w różnych kierunkach ,tak że w jednym czasie na pewno dojdzie do zacienienia części z nich
    Moduły Risen half cut 405M
    Napięcie przy mocy maksymalnej (Vmp/V) = 34,39
    Natężenie przy mocy maksymalnej (Imp/A)= 11,64
  • #2 20908527
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20908624
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    pawelc napisał:

Dawać.

Podobnie, jak powinno się dawać rozłącznik i zabezpieczenie na każdym stringu.
  • #5 20908641
    k_pec
    Poziom 34  
    pawelc napisał:
    Masz jakieś sprawdzone diody ?

Nie wiem czy do mnie to pytanie, ale warto stosować te nie najtańsze, z prądem przewodzenia > 1.5*Imp (a jeszcze lepiej lepiej 2*Imp), z zabudowanymi złączami MC-4
  • #6 20908696
    pawelc
    Poziom 22  
    Stosowałem kiedyś w stringach 2 x150V połączonych równolegle i jedna dioda się zjarała ,stopiła obudowę i nie były to najtańsze tylko takie po ok 40zł szt , dlatego pytam o jakieś sprawdzone .
  • #7 20908755
    k_pec
    Poziom 34  
    Wiesz, to co Ci podałem, to ogólne zasady. Mnie akurat nie trafiło się użycie takich diod.

Ale, przy obecnym sposobie produkcji czegokolwiek, nigdy nie ma się pewności czy dwie serie czegoś tam od jakiegoś producenta to są te same wyroby, czy może zupełnie inne. Więc to, że ktoś kiedyś coś założył i działało lata, nie musi nic konkretnego oznaczać przy takich drobiazgach.

A dlaczego Ci padła?
    • • może miała jakiś defekt fabryczny (ale wtedy zwykle urządzenie pada do miesiąca)

• może udało Ci się kupić podróbkę o niewiadomo jakich parametrach.

• a może po prostu została zamontowana w miejscu nieodpowiednim, gdzie się po prostu przegrzewała, aż zdechła.
    Trzeba wziąć pod uwagę, że te diody pracują okresowo z dużymi prądami, rzędu 10A i więcej, co oznacza, że w sposób ciągły wydzielać się na nich może kilkanaście watów mocy. A to już dużo na takiego pryszcza, zwłaszcza jeśli jest zamontowany w miejscu o podwyższonej temperaturze i utrudnionej wentylacji. czuli, przykładowo, pod panelem. A w lato pod panelami jest zwykle sauna. I już nieszczęście gotowe.

Jak miałeś zamontowań tą padniętą diodę?
  • #8 20908824
    pawelc
    Poziom 22  
    Wygięła się tak jak widać i przewodzi w dwóch kierunkach, zamontowana poza panelem max prąd to 9A i 150V ja załatwiło ...

Tak jak zauważyleś ciężko o coś co będzie działać niezawodnie i wcale cena nie ma znaczenia...

Czarny złącze MC4 na drewnianym tle.
  • #9 20908861
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20909520
    k_pec
    Poziom 34  
    pawelc napisał:
    Wygięła się tak jak widać i przewodzi w dwóch kierunkach, zamontowana poza panelem max prąd to 9A i 150V ja załatwiło ...

Coś ją przegrzało widać - albo wada w materiale, albo niewłaściwie zrobione połączenie do MC-4. Tak, czy inaczej - widać pisane jej było paść.

pawelc napisał:
    Tak jak zauważyleś ciężko o coś co będzie działać niezawodnie i wcale cena nie ma znaczenia...

No, niestety, takie czasy. Czasami nawet producent finalny nie wie, jakie gówno mu dostarczyli podwykonawcy. Właśnie się o tym sami namacalnie przekonaliśmy...

Tak czy inaczej - dioda na MC-4 ma tę zaletę, że ją łatwo wymienić, jeśli padnie, a jest zamontowana tak, by był do niej dostęp, nieważne, czy lato, czy zima.
  • #11 20910088
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 398
    pawelc napisał:
    Witam

Moja sytuacja wygląda następująco chciałbym połączyć 14 szt paneli równolegle po 2szt ,czyli otrzymujemy 7 obwodów połączonych w całość . Moduły będą w różnych kierunkach ,tak że w jednym czasie na pewno dojdzie do zacienienia części z nich
    Moduły Risen half cut 405M
    Napięcie przy mocy maksymalnej (Vmp/V) = 34,39
    Natężenie przy mocy maksymalnej (Imp/A)= 11,64

A do czego to będzie podłączone i jakim kablem sprowadzone?
    Diody w takim układzie pożądane raczej.
  • #12 20910214
    pawelc
    Poziom 22  
    W sumie wszystko na razie do jednej ładowarki ale raczej rozdzielę na kolejną ( obecna 80A może nie podołać w sprzyjających warunkach ) , a ta z kolei zasila magazyn litowo jonowy 10kWh
    Przewody 6mm2 ,max długość 15-20m , wiem że będą spadki ale z doświadczenia wynika że nie są one duże bo 4 takie moduły potrafiły w tej konfiguracji dać latem nawet 1,7kWp .
    Od rozdzielnicy PV idzie już przekrojem 2x 6mm2 do ładowarki ,myślę że powinno to wystarczyć .
  • #13 20910364
    k_pec
    Poziom 34  
    pawelc napisał:
    Od rozdzielnicy PV idzie już przekrojem 2x 6mm2 do ładowarki ,myślę że powinno to wystarczyć .

80A, 5m, Cu 6mm², T=100°C --> ~0,25kW strat na okablowaniu.

Weź może jakiś kalkulator strat DC i poprzeliczaj sobie wszystko na spokojnie.
  • #14 20910456
    pawelc
    Poziom 22  
    Sytuacja że tam pójdzie 80A przy napięciu 70V będzie bardzo rzadka albo wcale , bo panele będą w różnych kierunkach , czyli strata od rozdzielnicy to maks 1-2% , z resztą będę kontrolował termowizją co tam będzie się działo.

A wracając do diody ,wychodzi na to że w tych rozkręcanych gdzie można wymienić diodę siedzi tam dioda 30SQ045, wymienić ja na coś innego czy zostawić ?
  • #15 20910663
    k_pec
    Poziom 34  
    pawelc napisał:
    siedzi tam dioda 30SQ045

Ma specyfikowane tylko 45V zaporowo, strasznie mało. To można zastosować do jednego panelu.
  • #16 20911721
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 398
    pawelc napisał:
    Sytuacja że tam pójdzie 80A przy napięciu 70V będzie bardzo rzadka albo wcale , bo panele będą w różnych kierunkach , czyli strata od rozdzielnicy to maks 1-2% , z resztą będę kontrolował termowizją co tam będzie się działo.

Strata to nie problem, bardziej obawiam się prądu, który chcesz puścić tym 6mm2 :-). Niby producenci (ci, których znalazłem dane) pozwalają dla 6mm2 puszczać 70A, ale ja bym się bał, mimo ustawienia modułów na różnych kierunkach. Może lepiej dwa komplety kabli i podzielić układ na dwie części?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię stosowania diod separujących w instalacji paneli słonecznych Risen 405M, które mają być połączone równolegle w 7 obwodach. Uczestnicy forum zalecają stosowanie diod, aby zabezpieczyć system przed skutkami zacienienia. Wskazano na konieczność wyboru diod o odpowiednich parametrach, takich jak prąd przewodzenia większy niż 1,5-2 razy Imp. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi modelami diod, w tym diodami Schottky MBR10100 oraz MBR20100, a także omawiali problemy z przegrzewaniem i awariami diod. W kontekście instalacji podkreślono znaczenie odpowiedniego doboru przewodów oraz monitorowania strat prądowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA