logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AUDI Q7 4.2 TDI 2007r - [VCDS] Diagnostyka wtrysków - Regeneracja wtrysków czy kupno nowych

Pipers 14 Sty 2024 13:03 888 2
REKLAMA
  • #1 20908630
    Pipers
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Moi drodzy,

Jestem posiadaczem AUDI Q7 4.2Tdi 2007rok o numerze VIN -WAUZZZ4LX7D096628. Posiadam również głowicę VCDS.

Jakimi wartościami sugerować się przy diagnostyce wtrysków? Czy VCDS do tego wystarczy? Chciałbym się dowiedzieć czy jest z nimi problem.., a prawdopodobnie jest. Z tego co wiem to VCDS nie jest wystarczający aby określić sprawność wtrysków, ale mogę się mylić.

Po ostatnich przebojach z DPF i EGR - oczywiście sam to zrobiłem (tryb awaryjny z uwagi na zapchany DPF, potem check engine z uwagi na zatkany egr - tłoczek się nie ruszał) naszła mnie myśl, że przy przebiegu 315 tysięcy km przydałoby się zregenerować albo wymienić wtryski. Zdrową dedukcją jest skojarzenie w.w problemów z egr i dpf z problemem "lejących wtrysków".

Jaki jest koszt regeneracji wtrysków w tym samochodzie? Aktualnie mieszkam w Warszawie - z pewnością może tu być trochę drożej :) Chodzi mi o realną kwotę, o stawki rynkowe, o pewne widełki. Nowe wtryski swoje kosztują. Czy jednak lepiej postawić na nowe wtryski? Czy macie może jakieś porady dotyczące wymiany, regeneracji wtrysków w tym aucie? Na co uważać? Z czym może być problem? Jak wychwycić dobrego fachowca w tym temacie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20908938
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 433
    Pipers napisał:
    Jakimi wartościami sugerować się przy diagnostyce wtrysków?

Są manuale opracowane przez producenta wtryskiwaczy.
    Nawet w tej samej grupie, tym samym typie szeregu, mogą być bardzo różne dane,
    B. ogólnie to: równomierność dawki, jakość rozpylenia, kąty rozpylenia, ciśnienie otwarcia i wiele innych.
    Ceny to przeciętnie od 1200 do 1500 za komplet. Zależy, co trzeba było zrobić. Zakład wykonujący te prace musi mieć drogie, bogate wyposażenie i bardzo dobrze wyszkoloną kadrę. Dawniej wystarczał ręczny próbnik jakości rozpylenia, teraz na stanowisku jest tester, ale w pełni zautomatyzowany, który na końcu drukuje raport diagnostyczny.
  • Pomocny post
    #3 20991119
    wizbaden08
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    W twoim aucie masz wtryskiwacze piezoelektryczne Bosch oczywiście są naprawialne ,Wtryskiwacze tego typu najlepiej sprawdzić na maszynie,po OBD niewiele wywnioskujesz, robię takie na codzień
REKLAMA