logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stanley 50l dwutłokowy nie działa z pełnym zbiornikiem - zawór zwrotny?

lukaszgrin 14 Sty 2024 13:45 786 2
REKLAMA
  • #1 20908723
    lukaszgrin
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem z kompresorem stanley dwutłokowy 50l.
    Sprężarka z pełnym zbiornikiem nie chce wystartować, jak spuszczę powietrze do samego końca to zacznie pracować. Również jak wykręcę zawór zwrotny to silnik pracuje. Nowy zawór założony

Tabliczka znamionowa kompresora Stanley Fatmax Metalowy zawór zwrotny na szarej powierzchni. a sytuacja taka sama jak ze starym zaworem.
    Czy spotkał się ktoś z taka sytuacja?
  • REKLAMA
  • #2 20908867
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1077
    Witam.

Na podstawie filmiku, odprężnik po wyłączeniu presostatu, słychać że spuszcza ciśnienie powietrza z cylindrów (czyli prawidłowo), a po załączeniu presostatu silnik rusza ale po chwili utyka, co już nie jest normalne. Ponadto wydaje mi się, że silnik dziwnie długo się rozpędza, gdy jest wykręcony zawór.
    Wygląda mi to na uszkodzony kondensator rozruchowy (np. utrata pojemności) albo zaniżone napięcie zasilania silnika, przez co ten ma znacznie mniejszy moment rozruchowy.
    A w jakiej temperaturze to uruchamiasz? Może olej jest bardzo gęsty i w tych warunkach jest zbyt duże obciążenie dla silnika?

Pozdrawiam.
  • #3 21740102
    lukaszgrin
    Poziom 2  
    >>20908867 Dziękuję za odpowiedź. Kondensator wymieniony, a co temperatury — to czy zima, czy lato, bez różnicy.
REKLAMA