logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresor dwutłokowy 50l Stanley fatmax nie pompuje odpowiednim cisnieniem

kowalwalcz 12 Gru 2025 22:00 366 1
REKLAMA
  • #1 21779227
    kowalwalcz
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    witam wszystkich,

nie jestem biegły w tej dziedzinie więc zapytam i opiszę problem.
    Stanley fatmax 50l dwutłokowy. Dostałem dla siebie w częściach.
    Wał zatarty, przez małą ilość oleju wżery uszkodzone korby i porysowane cylindry.
    Więc tak, nowy wał, korby, tłoki pierścienie, cylindry, uszczelki, olej. po drodze znalezione jeszcze uszkodzony zawór bezpieczeństwa 10 bar, przepuszczający wężyk w presostacie i guma na zaworze zwrotnym. czyli tak naprawdę wymienione wszystko od silnika do butli. pompuje max do 2bar a jak wyłączę to syczy z pod głowicy. Po ściągnięciu filtrów powietrza jedna głowica czuć że zasysa druga jakby nic ale w rurach idzie ciśnienie na butle czy odpowiednie nie wiem
    Prawdopodobnie źle poskładałem te blaszki w głowicy jeśli w ogóle można się pomylić ?
    proszę uprzejmie o poradę ;ub schemat serwisowy jak powinna być poskładana każda z głowic
    Tabliczka znamionowa kompresora Stanley Fatmax z danymi technicznymi
  • REKLAMA
  • #2 21781047
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    kowalwalcz napisał:
    pompuje max do 2bar

Przy 2 bar wyłacza się czy ciągle pompuje?

kowalwalcz napisał:
    jak wyłączę to syczy z pod głowicy.

Skoro syczy to jest nieszczelność.

kowalwalcz napisał:
    Prawdopodobnie źle poskładałem te blaszki w głowicy jeśli w ogóle można się pomylić ?

Można w niektórych kompresorach. Z braku dokumentacji trzeba ruszyć głową - tam są dwa zawory jednokierunkowe - jeden wpuszczający powietrze z filtra do cylindra, drugi wypuszczający z cylindra do zbiornika.
REKLAMA