logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Który model Samsung TV najlepszy do sypialni na odległość 3,5-4m?

piokrza 14 Sty 2024 15:55 999 7
REKLAMA
  • #1 20909031
    piokrza
    Poziom 27  
    Ocena: 188
    Obecnie zastanawiam się pomiędzy tymi modelami:
    UE43CU7192U
    QE32LS03C (podoba mi się to że jest mega płaski, jednak trochę mała przekątna)
    UE43AU7092
    UE55CU7192U
    UE50CU7192U
    UE55CU8002K
    UE50CU8002K

Telewizor do sypialni, odległość od ściany na której zawiśnie do zagłówka łóżka ok 3,5-4 metry, głównie do streamingu filmów online, youtube, itp. Ostatnio zastanawiałem się też nad Sony i Philips, ale te marki mają słabe wsparcie oprogramowania, wydaje mi się że Samsung będzie miał lepsze? Chodzi mi o aktualizacje systemu także po gwarancji i współpracę ze smartfonem Samsung i SmartThings.
  • REKLAMA
  • #2 20909278
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    No Sony i Philips są z Androidem - czyli akurat wsparcie powinno być najlepsze :-)
  • REKLAMA
  • #3 20909434
    piokrza
    Poziom 27  
    Mam w domu telewizor Sony i wsparcie było tylko przez 2 lata, do końca gwarancji. Potem wszelkie aplikacje stały się bezużyteczne, w tym YouTube i cała reszta. Poza tym brak możliwości instalacji nowych.
  • #4 20938646
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 398
    Obecnie mam LG 3 lata a model też był rok starszy niż zakup jak na razie wszystko działa, ale mój starszy telewizor to Panasonic, mam go już chyba z 6 lat i do dzisiaj wszystkie aplikacje działają jak Youtube czy Netflix.
  • REKLAMA
  • #5 20943989
    tuta158
    Poziom 10  
    Polecam telewizory od samsunga i od lg. Oba mają dosyć długą aktualizację oprogramowania. Mam osobiście TV od LG i już 5 rok jak są nadal aktualizacje oprogramowania wszystko działa ok. Jedynym moim zastrzeżeniem jest zwykły podstawowy do niego pilot który jest wykonany z marnych materiałów i szybko się wyciera oraz klapka na baterie się luzuje. Przyciski na owym pilocie również się już wyrobiły i nie kontaktowały. Musiałem wymienić na zamiennik za 8 zł, sprawdza się ok. Co do telewizorów samsung mają trochę problemów z oprogramowaniem potrafią się czasem zrestartować same zwłaszcza na aplikacji na youtube. Za to mają dużo lepszy pilot, doświadczenie z 3 telewizorów. No i oprogramowanie muli trochę mniej niż w Lg, chociaż to może zależeć od konkretnego modelu. Co do wielkości TV to mam podobną odległość od telewizora u siebie i powiem ci że idealnie się sprawdzi 50 cali, już ten 43 będzie zdecydowanie za mały. 55 dały by pewnie też radę chociaż może na tę odległość być trochę przytłaczający. U rodziców mam z tej serii UE50CU7192U i sprawdza się bardzo dobrze. Można śmiało brać.
  • REKLAMA
  • #6 20945193
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 398
    No ale zawsze można kupić LG z pilotem Magic, albo go dokupić. Według mnie to właśnie pilot od Samsunga jest najgorszy ze wszystkich marek, nawet nie ma klawiatury numerycznej więc zmienianie kanałów to katorga a system nie rozumie polskich komend głosowych.
    A w LG jest tak:
    https://www.youtube.com/watch?v=Xbd7ezGZKRk
  • #7 21037371
    piokrza
    Poziom 27  
    Po bardzo długim okresie zastanawiania sie i szukania wybór padł na Samsung UE50CU8002K. Model wybrałem już od razu, ale długo zastanawiałem się nad przekątną, czy wybrać 43, 50 czy 55 cali. Jednak pierwszy wydawał mi się ciut mały a ostatni zbyt "dominujący" na ścianie w dość małym pokoju, więc wybrałem pośredni i jest ok. Pilot faktycznie nie ma klawiatury numerycznej, ale nie zamierzałem podłączać tv do anteny, tylko używać go do samego internetu i o ile się do tego sprawdza, wszystko chodzi płynnie, to mam problem z rozłączaniem się z routerem bezprzewodowym. Po przejściu w tryb standby lub wyjęciu wtyczki z gniazdka telewizor rozłącza się z nim i po ponownym uruchomieniu jest problem z ponownym połączeniem. Muszę odczekać długą chwilę aby się ponownie połączył. Ręczne łączenie nic nie daje, telewizor stale pokazuje błąd połączenia pomimo zapamiętanej sieci i hasła. Nawet jak wielokrotnie próbuję wymusić połączenie w ustawieniach to za każdym razem po krótkiej chwili pokazuje mi błąd. Jedynie odczekanie około 30 minut lub czasami krócej a czasami dłużej rozwiązuje samoistnie problem. Do routera mam podłączone dużo urządzeń agd, smartfony, tablet, laptopa i jedynie jeszcze tylko jeden z oczyszczaczy powietrza gubi połączenie gdy jest awaria zasilania i muszę go ręcznie łączyć, co jest ciekawe bo mam drugi taki sam w innym pomieszczeniu (bliżej routera) i on nie gubi zasięgu, a jeśli nawet to sam się ponownie łączy. Jeśli chodzi o pilota to podoba mi się rozwiązanie z ładowaniem za pomocą kabla usb-c lub wbudowanego panela solarnego, nie potrzeba kupować nowych baterii. Pilot jest bardzo malutki, lekki, łatwo może wypadać z ręki. Myślałem dokupić klawiaturę bezprzewodową z touchpadem, jednak takiej z marketu telewizor nie widzi. Kupiłem już taką i musiałem oddać. Miała mały odbiornik wpinany do portu usb jak myszka w laptopie, to chyba radiowa? Jednak nawet ten odbiornik nie został przez tv wykryty.
  • #8 21060090
    piokrza
    Poziom 27  
    zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje najlepszego modelu telewizora Samsung do sypialni, z odległością 3,5-4 metrów, głównie do streamingu filmów i korzystania z aplikacji. Rozważa kilka modeli, w tym UE43CU7192U, QE32LS03C, UE43AU7092, UE55CU7192U, UE50CU7192U, UE55CU8002K oraz UE50CU8002K. W dyskusji podkreślono, że Samsung i LG oferują długie wsparcie oprogramowania, podczas gdy Sony i Philips mają ograniczone aktualizacje po gwarancji. Użytkownicy zwracają uwagę na problemy z pilotem Samsunga oraz z łącznością Wi-Fi w modelu UE50CU8002K, który został ostatecznie wybrany przez autora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA